Arménští aktivisté požadují mezinárodní jednotky v Náhorním Karabachu

19. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Od té doby, co lídři Ruska, Arménie a Ázerbájdžánu na konci čtyřiačtyřicetidenní války v roce 2020 souhlasili s tím, aby ruské jednotky plnily roli mírových jednotek v Karabachu, někteří tvrdili, že jsou podle mezinárodního práva nelegitimní, protože Rusko je stranou konfliktu. Ruská federace provozuje základnu v Arménii a historicky podporovala Jerevan.

Většina těchto stížností přišla od Ázerbájdžánců, přičemž někteří z nich dokonce tvrdili, že ruské "mírové síly" buď musejí být vyváženy jednotkami z Turecka, nebo být úplně staženy. Nyní někteří v Arménii také požadují stažení ruských jednotek a jejich nahrazení mírovými silami OSN.

Vzhledem k tomu, že se ruským jednotkám nepodařilo udržet mír a zajistit, aby Lachinský koridor zůstal otevřený, Arméni ve Stěpanakertu a v Jerevanu požadují, aby OSN zasáhla a vyslala do regionu mezinárodní kontingent mírových sil.

Jeden z nich, Gegam Simonjan, říká, že pouze mírové jednotky OSN mohou regulovat situaci - a že Arméni v Náhorním Karabachu, Arménii a v diaspoře by se měli sjednotit na tomto požadavku. Oficiální Jerevan zatím ne, protože, jak on a další říkají, tam pronikli ruští agenti.

Ti, kteří tuto myšlenku podporují, protestovali před ruskou ambasádou a kanceláří OSN v arménské metropoli. Protesty pokračují. Zajímavé na tom je, že požadavky by se mohly stát základem nějaké budoucí dohody mezi Arménií a Ázerbájdžánem o tom, že v regionu budou mít skutečné mírové jednotky.

Existuje však další a bezprostřednější možnost: Moskva jistě prosazuje myšlenku, že arménské námitky, opakující se stejně jako ty ázerbájdžánské, ukazují, že ruští "mírotvorci" jsou skutečně neutrální, a tudíž přijatelní pro mezinárodní společenství, protože obě strany konfliktu proti nim vznášejí námitky.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4942

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2022