"Bolí mě srdce": Afghánské ženy reagují na zákaz univerzitního studia

21. 12. 2022

čas čtení 5 minut

Taliban nařídil časově neomezený zákaz vysokoškolského vzdělávání žen a mezinárodní společenství ho odsoudilo

 
Byl pozdní večer v Kábulu a Sabra*, studentka čtvrtého ročníku medicíny, uviděla na svém telefonu zprávu v aplikaci WhatsApp. V univerzitní chatovací skupině pro 38 spolužáků sdílela kamarádka zprávu, podle níž Tálibán zakázal ženám vysokoškolské studium. "Děvčata, co se to tu děje?" napsala kamarádka. "Je to pravda?"

 
V úterý vydalo afghánské ministerstvo vysokého školství dopis všem státním i soukromým univerzitám, v němž nařídilo časově neomezený zákaz vysokoškolského studia pro ženy. Tvrdí islamističtí vládci země již dříve zakázali většině afghánských teenagerek středoškolské vzdělání.



 
Sabra uvedla, že tato zpráva zapůsobila jako studená vsprcha. "Studovala jsem z celého srdce čtyři roky," řekla v telefonickém rozhovoru z Kábulu. "Zbýval mi už jen jeden rok, abych dokončila univerzitu."

Rozhodnutí bylo rychle a celosvětově odsouzeno,  Humanitární organizace International Rescue Committee ho odsoudila jako "mrazivý krok zpět pro Afghánistán". Americká vláda prohlásila, že je to nepřijatelné, a ministr zahraničí USA Antony Blinken oznámil, že je "hluboce zděšen".

Rina Amiriová, zvláštní vyslankyně USA pro afghánské ženy a dívky, uvedla, že zákaz odstraňuje jakékoli pochybnosti o tom, že se Taliban vrací k extrémní politice, kterou zavedl v 90. letech, kdy naposledy ovládal Afghánistán.

"Svět musí stejně jako Afghánci odmítnout, že jde o kulturu nebo náboženství. V afghánské historii pouze Taliban zavedl zákazvzdělávání dívek. V žádné zemi s muslimskou většinou a na žádném místě na světě není dívkám upíráno vzdělání," napsala Amiri na Twitteru.

"Nacházíme se v bodě zlomu. Jako globální společenství musíme zaujmout rozhodný postoj proti těmto extrémním politikám. Pokud tak neučiníme, můžeme povzbudit Taliban, inspirovat zastánce tvrdé linie jinde [a] ohrozit práva žen, dívek a ohrožených skupin obyvatelstva daleko za hranicemi Afghánistánu."

Sabra uvedla, že před několika měsíci zaslechla zvěsti o tom, že Tálibán zakáže ženám vysokoškolské vzdělání, ale nemohla tomu uvěřit. "Copak jsem na to neměla právo jako dívka,  která se chtěla stát lékařkou? V Kábulu je půl páté ráno a já jsem dnes nemohla ani na chvíli usnout," řekla. "Nemůžu zadržet slzy."

Jiná studentka napsala na Facebooku, že má také problémy se spánkem. Sakina Sama uvedla, že jí trvalo tři roky po ukončení střední školy, než přesvědčila otce, aby souhlasil s tím, že se může zapsat na univerzitu, a nyní jí to vláda zakázala.

"Být dívkou je těžký zločin a dnes večer chci proklít svého stvořitele, že mě stvořil, abych mohla být tak nešťastná a ponížená," napsala. "Žádná slova nemohou vyjádřit můj dnešní hněv. Sbohem, živote."

Řada afghánských občanských aktivistů a aktivistek za práva žen v zahraničí vydala společné prohlášení, v němž vyzvala Taliban, aby zvrátil "tento středověký zločin", který "uvalí na afghánské ženy a dívky absolutní izolaci a vystaví ženy násilí, chudobě a vykořisťování".

Bývalý šéf afghánské zpravodajské služby Rahmatulláh Nabíl, který je nyní v exilu, na Twitteru napsal, že Taliban se zákazem snaží "udržet společnost v nevědomosti, protože považuje své přežití a růst za závislý na nevědomosti mladé generace".

Další studentka, třiadvacetiletá Zainab Rezaeiová, se o uzavření univerzit pro dívky dozvěděla prostřednictvím Facebooku. Rezaeiová, zapsaná na soukromé univerzitě v Kábulu, uvedla, že v minulém roce utěšovala svou sestru, která chodí do 11. třídy a po dřívějším zákazu pro dívky nesměla chodit do školy. Nyní však i ona trčí doma.

"Dnes večer jsem byla u tety," řekla a dodala, že jí volala matka, aby jí řekla, aby zůstala silná. "Byla jsem velmi smutná a nevím, jaká bude naše budoucnost. Cítím se plná nenávisti."

Rezaeiová, jejíž otec zemřel před třemi lety, uvedla, že tvrdě pracovala na tom, aby mohla pokračovat ve vzdělávání, ale Taliban jí nyní toto právo vzal.

"Bolí mě srdce. Všechna moje tvrdá práce nemá žádnou cenu," řekla. "Nezáleží na tom, jak tvrdě my dívky pracujeme, nevyplácí se to."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4053

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2022