Nic není pravda a vše je dovoleno. Tajemství úspěchu ruské propagandy

21. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Ruský internetový analytik Semjon Kogan požádal své čtenáře, aby se vyjádřili k otázce, proč Putinova propaganda doma i v zahraničí funguje mnohem lépe než její sovětský předchůdce. Dotázaní téměř jednomyslně tvrdí, že na domácí půdě je to výsledek rozsáhlých společenských a politických změn. Zajímavější jsou tři odpovědi ohledně zahraničního dopadu kremelské propagandy.

Jedna z nich pochází od blíže neidentifikovaného Vladimira Gumovského, který tvrdí, že úspěch ruské propagandy je dnes pouze relativní a byl dosažen jen díky slabosti západních protějšků.

To podle něj zase odráží skutečnost, že „i "odborníci" na Západě jsou velmi slabě informováni o skutečné situaci ve východní Evropě obecně a v Ruské federaci zvlášť, o naprostém nedostatku důvěry v Západní média - a vášnivé touze některých západních lidí vidět "nějakou alternativu" k jejich vlastní situaci.

Druhý respondent, analytik Klim Tujev, tvrdí, že to, co se děje, je "zcela logické". Putinovo úsilí podle něj těžilo z intelektuální konkurence, která v Rusku vládla před ním. Ta vedla k rozpracování témat, jako je obrana tradice a bílé rasy, které mají velkou přitažlivost za hranicemi Ruska.

To představuje ostrý kontrast se Západem. Sovětská propaganda se formovala hloupým způsobem a vždy se soustřeďovala na ideologická omezení, která bylo pro lidi zvenčí snadné odmítnout.

Třetí respondent, analytik Konstantin Kim, poukazuje na ještě hlubší důvod úspěchu Putinovy propagandy na Západě. Putinův systém, stejně jako systémy západních zemí, jsou postmodernistické formace. Žádný není omezován ideologií nebo racionalitou, a tak Moskva může říkat věci, které mluví k mnoha lidem na Západě, spíše než vyjadřovat postoje, které pravděpodobně nezískají podporu.

Ruský režim je produktem postmodernismu, ve kterém neexistuje žádná hierarchie informací, logika je považována za oportunistickou a sebestřednou a svědomí lze vypojit. "Nic není pravda a vše je dovoleno" tvoří kulisu prostředí, ve kterém je Putin mnohem úspěšnější než Západ.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4855

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2022