V britských komunálních volbách zaznamenali Johnsonovi konzervativci podstatné ztráty

6. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
 

Ve čtvrtek 5.5. se v Británii konaly komunální volby, v Anglii do některých komunálních úřadů, ve Skotsku, v Severním Irsku a ve Walesu do všech.

Po děsivých skandálech Borise Johnsona, který v minulých měsících proslul podváděním, lhaním a notorickým porušováním vlastních zákonů z doby covidového lockdownu, se očekávalo, že konzervativci výrazně prohrají.

To se také stalo.

A během dne a večera jsou výsledky konzervativců stále horší. Zřejmě přijdou až o 500 křesel:



 

Ve Skotsku se konzervativci propadli za labouristy až na třetí místo. V Anglii konzervativci ztratili některé komunální úřady v Londýně, kde vládli po desitky let. Propad konzervativců byl také pozoruhodně velký v jižní Anglii. Méně v severní, brexitérské Anglii, kde se sice labouristům podařilo zlepšit svůj volební průměr, nikoliv však zrovna výrazně.

S postupně přicházejícími volebními výsledky (ve Skotsku a v Severním Irsku je proporční zastoupení, v Anglii zastaralé a neférové většinové, takže ve Skotsku a v Severním Irsku trvalo sečtení hlasů podle systému Single Transferable Vote poněkud déle než v Anglii) se ukazuje, že výsledky Johnsonových konzervativců jsou horší, než se původně předpokládalo.

Zajímavé je, zda konzervativní poslanci usoudí, že takovéto volební výsledky jsou katastrofa, a konečně se pokusí Johnsona zbavit. Ultrapravice v Konzervativní straně už nyní tvrdí, že "výsledky nejsou tak zlé" a že je Johnson dobrý vůdce.

Nicméně   dosud konzervativci přišli o 397 křesel, labouristé získali navíc 252 křesel, liberální demokraté 189, zelení 81, a skotští nacionalisté 62. Silná volební podpora pro skotské nacionalisty je pozoruhodná, protože se tato strana drží u moci s velkou popularitou už po osm volebních období a 15 let. Pozoruhodný, ale vlastně logický, je i nárůst podpory Strany zelených.

Ve Skotsku poněkud posílili dále posílili skotští nacionalisté, sle i labouristé poté, co se osvobodili od Jeremyho Corbyna. Posílili také zelení, kteří jsou se skotskými nacionalisti ve vládě. Posílili i liberální demokraté.

Komentátoři poukazují na to, že tento volební debakl pro Johnsona přichází JEŠTĚ PŘED TÍM, než dojde k ožebračení britského obyvatelstva v důsledku horentního nárůstu cen energií a potravin. Johnson prý uvažuje, zda navzdory debaklu neuspořádat rychle předčasné všeobecné volby, než se pro něj situace ještě zhorší. Avšak podle propočtů BBC by už volby nyní nevyhrál.

V Severním Irsku vítězí strana irského sjednocení Sinn Féin. Mladí Severoirčané už zřejmě nechtějí být součástí Velké Británie. I Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v EU, členskou zemí EU je Irská republika. Sjednocení celého irského ostrova v EU je zřejmě nevyhnutelné. 

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
4884

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022