Ruští politici vyhrožují, že si Aljašku "mohou vzít zpět"

8. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Předseda ruské Státní dumy varoval, že Rusko si může nárokovat Aljašku, pokud se USA pokusí "zlikvidovat naše zdroje".

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin varoval, že Rusko by mohlo požadovat Aljašku zpět, pokud budou USA ve středu pokračovat v zabírání ruských zdrojů v zahraničí.

"Slušnost není slabost. Vždy máme nějakou odpověď. Ať si Amerika vždy pamatuje, že existuje část jejího území, Aljaška. Když se začnou pokoušet nakládat s našimi zdroji v zahraničí, než tak učiní, ať si pomyslí, že máme také něco, co by se dalo nárokovat zpět," řekl Volodin.

Ruský politik se zmínil o hrozbě, kterou vyslovil dříve, jež se týkala vypovězení námořní smlouvy mezi Norskem a Ruskem poté, co byla některým zásilkám zablokována cesta norskými vodami, a uvedl, že Norsko poté zásilky nechalo projít.

"Představte si, že bychom také poučili [o Aljašce] - podívejte se, a Amerika by začala dodávat ryby tam, kde mají být," řekl Volodin podle RIA Novosti.

Volodin také zdůraznil, že Rusko "se neplete do amerických záležitostí" a řekl, že američtí politici obviňují Rusko ze všeho, co se v zemi děje.

Rusko kolonizovalo Aljašku na konci 17. století, ale v roce 1867 toto území prodalo USA.

V posledních měsících ruští politici učinili řadu prohlášení, ve kterých vyhrožovali zrušením smluv a dohod s více zeměmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5624

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022