Mezitím v Absurdistánu 218

Kaczyński odchází z polské vlády. Mění to něco?

8. 7. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Foto: Nová polská ultrapravicová školní učebnice soudobých dějin

Zpráva o odchodu Jarosława Kaczyńského z vlády mě překvapila. Člověk si řekne, že pro někoho jako já, kdo píše o polské politice, je to ostuda. Zde s vámi budu muset nesouhlasit. Víte, tohle bylo něco naprosto nepodstatného. Jeho odchod mě překvapil, protože jsem měl dojem, že odešel už dávno. Není to tak, že by v polské vládě dělal nějakou skutečnou práci - skutečnou ministerskou práci, to znamená, že musíme mít na paměti, ať už je Kaczyński ve vládě nebo mimo ni, pořád je to vláda Jarosława Kaczyńského a on pořád tahá za všechny nitky, bez ohledu na to, kdo je jeho skutečná loutka hrající si na premiéra. Z tohoto hlediska je otázka, zda je Kaczyński oficiálně členem vlády, či nikoli, zcela irelevantní. Jediné, co se mění, je, že nyní přestane pobírat ministerský plat a bude muset přejít zpět na jízdu autem, které mu poskytne jeho vlastní strana.

Co se tedy vlastně relevantního v polské politice odehrálo? V podstatě začala volební kampaň. Pro stranu PiS nezačala dobře, neboť náměstek ministra školství komentoval nízké platy učitelů slovy, že "měli vědět, do čeho jdou" (od té doby vydal standardní neomluvu, že se omlouvá, pokud se někdo cítil dotčen). Kaczyński se rozhodl, že si s tím musí poradit on sám, ale tím se situace jen zhoršila. Přestože se setkává jen se svými vlastními fanoušky (ostatní k němu nesmějí ani blízko - o tom později), začíná být všem jasné, že je to jen dementní stařík zcela odtržený od reality. Během svých nedávných setkání se členy strany se vysmíval translidem, urazil Němce tvrzením,  že pokračují v "demokratických tradicích Adolfa Hitlera", spletl si města  Włocławek a Inowrocław a svého vlastního ministra s primátorem jednoho z těchto měst. Také se chlubil, že jeho vláda staví most přes řeku Wislu v Kruszvici (která je od břehů Wisly vzdálená 50 km, takže to musí být opravdu hóóóóódně dloooouhý most). Odmítl také tvrzení, že směnný kurz 4,7 zł za 1 euro je vysoký, a uvedl, že v Německu se dají koupit eura jen za 3 zł.

Kaczyńského mítinky jsou dobře zorganizované akce. Internet se pobavil nad uniklou nahrávkou, která ukazuje, jak je veřejnost vybízena k nácviku spontánního skandování:



Celá oblast města je obehnána policejním kordonem, který brání protestujícím přiblížit se k ní. Jeden z maskovaných policistů (respektive osoba za něj převlečená, protože na sobě neměl ani jmenovku) zaútočil na dvojici kontraprotestujících pepřovým plynem. Tentýž maskovaný policista odmítl reagovat, když někteří další občané nahlásili dodávku zaparkovanou přes několik parkovacích míst pro invalidy. Proč? Protože to byla dodávka Kaczyńského týmu, samozřejmě. Když byl řidič dodávky osloven, nejprve tvrdil, že se mu rozbila dodávka (jak zvláštní místo, kde se údajně rozbila, na rohu parkoviště přees několik vyznačených parkovacích míst!), a pak vyhrožoval, že zavolá policii, když se jeden muž pokusil natočit jeho poznávací značku.

Mezitím vydal primátor města, již zmíněný Ryszard Brejza, prohlášení, v němž celou situaci popsal následujícími slovy:

"Skupina lidí, někteří z nich maskovaní, s nápisy "policie" na oblečení, obsadila parkoviště a část veřejné komunikace v Inowroclawi. Toto místo bylo obklíčeno a izolováno, takže příslušníkům veřejnosti bylo znemožněno parkoviště buď používat, nebo přes něj dokonce přecházet. Nejméně jedna z osob byla napadena pepřovým plynem, (...) což by za předpokladu, že maskovaný útočník byl skutečně policista, mohlo být považováno za překročení jeho pravomocí.

Chci informovat, že mě jako osobu odpovědnou za tento prostor nikdo o povolení k užívání tohoto veřejného prostranství nežádal. Ani majitel, ani správce tohoto prostoru nebyli o takových plánech informováni. Inowrocław v minulosti navštěvovali prezidenti, premiéři a ministři, ale nikdy předtím jsme nezažili, aby obyčejný poslanec obklopený mnoha lidmi, včetně policistů, zabíral část města a bránil obyvatelům v přístupu na veřejné prostranství."


Nic z toho byste ale ve veřejných médiích neviděli. Ona veřejnoprávní média, která přerušila svůj běžný program, aby mohla 70 minut živě vysílat projev obyčejného poslance z druhé lavice, jistého Jaroslawa Kaczyńského během jeho návštěvy Inowroclavi.

Možná jde jen o tupou propagandu, ale šíří se široce a ostatní média na ni nemohou reagovat. Například při nedávných technických změnách souvisejících s digitalizací televizního signálu byly všechny komerční stanice nuceny opustit své analogové vysílání, ale kanálystátní televize TVP zůstávají lidem se starými televizory přístupné. Počet těchto diváků se stále odhaduje na přibližně 1,3 milionu, takže komerční televizní stanice to považují za nekalou konkurenci. Ti, kteří stále používají starší televizory, jsou pravděpodobně lidé s nižšími příjmy, ale Kaczyński tvrdí, že po dalších dvou volebních obdobích, kdy bude PiS u moci, už v Polsku žádní chudí lidé nebudou. Neupřesnil, zda budou jen emigrovat za lepším životem, nebo prostě zemřou hlady, ale to druhé se zdá být stále pravděpodobnější. Inflace se vymyká kontrole a nedávno překročila 15 %. A prognózy nejsou optimistické.

Veřejnost začíná být rostoucími cenami znepokojena, ale PiS by nebyla PiS, kdyby se to nesnažila obrátit ve výhru. Státem kontrolovaný ropný gigant Orlen - který v poslední době hlásí rekordní zisky - má v Polsku prakticky monopol na velkoobchodní prodej pohonných hmot, takže by mohl ceny snadno snížit. Místo toho přišli s akcí: lidé se musí zaregistrovat ve speciální aplikaci a pak si mohou na čerpacích stanicích Orlenu koupit 150 litrů paliva za zvýhodněné ceny. Je to zřejmě pokus, jak přivést zpět všechny ty lidi, kteří z politických důvodů bojkotovali čerpací stanice Orlen... 

Kdyby tak byly na cestě na trh slibované miliony elektromobilů, ale ty samozřejmě nejsou. Poté, co byla Izera - nový polský elektromobil - před pár lety představena médiím,se rychle ukázalo, že jde vlastně jen o maketu karoserie, a o platformě, na které mají být tyto vozy postaveny, se zatím nic neví, protože ty nejdůležitější části tohoto vozidla nebudou navrženy a dokonce ani vyrobeny v Polsku, ale budou dodány od třetí strany.

Uplynuly dva roky a projekt je stále v chaosu. Továrna, která už měla být postavena, nemá zajištěn ani pozemek, na kterém bude postavena. Stále nevíme nic o technické stránce vozu. A je stále méně pravděpodobné, že celý projekt bude mít nějaký smysl. Jak už to u strany PiS bývá, původní nápad sám o sobě nebyl tak špatný. Byl to chytrý tah, pokusit se prorazit zpět do automobilového světa s využitím tohoto technologického posunu, ale aby to vyšlo, musela by Izera být na trhu mezi prvními. Ale už teď, pokud se Izera někdy stane skutečným automobilem, bude muset konkurovat na již zaplněném trhu nejen zavedeným hráčům, ale i nováčkům - jako je Polaris - nebo čínským výrobcům.

Nejnovější úspěch strany PiS, stavba kontroverzní protiuprchlické zdi na hranicích s Běloruskem, se také nezdá být tak velkým úspěchem, jak se očekávalo. Migranti zeď překonávají pomocí žebříků nebo dokonce provizorních obléhacích věží, které jim poskytly běloruské úřady, a objevují se také zprávy, které ukazují, že konstrukce zdi je chybná a ve skutečnosti nebrání tomu, aby se pod ní někdo docela lehce protuneloval. Místní aktivisté navzdory vládě stále poskytují uprchlíkům pomoc a podle nich jejich počet opět roste. Mezitím někteří z aktivistů, které armáda zadržela za pomoc uprchlíkům, žalují vládu za nezákonné jednání.

Katastrofou se staly také reformy školství. Přišly výsledky letošních maturitních zkoušek a nejsou dobré. Je zvláštní, že v některých katolických školách neprošel ani jeden student. Zvlášť špatný výsledek měl dolnoslezský okres s 25 % neúspěšných, což místní ombudsman pro vzdělávání svedl na to, že tato oblast byla před válkou německá. To je ještě hloupější výmluva, než že výrobci Izery tvrdí, že kvůli covidu nemohli 6 let sehnat platformu pro své nové auto.  

Mezitím má ministr školství příliš práce se zaváděním nové příručky pro novou školní předmět  "soudobé dějiny", kterou odborníci drtivě zkritizovali  s poukazem na to, že je to jen hromada pravicové propagandy a nástroj indoktrinace. Ministr školství a jeho přátelé - stejně jako krakovská ombudsmanka pro vzdělávání Barbara Nowaková - se naopak pohoršují nad něčím jiným: jedna ze škol zavedla negenderově označené toalety, které jsou přístupné všem, což je zjevně nehorázný pokus o propagaci genderové ideologie a homo-propagandy. Nevěřili byste, jak jsou tito LGBT lidé vytrvalí. Janusz Kowalski, pravicový poslanec, poukázal na to, že levicová ideologie si vynucuje vstup do škol, takže děti dostávají pastelky ve všech barvách duhy!

(ne, vážně, opravdu to řekl: https://www.facebook.com/watch/?v=1364580804030182 ).


Je zvláštní, že k podobnému pobouření nedošlo ani poté, co vyšlo najevo, že další sirotčinec vedený jeptiškami týrá své svěřence. Děti byly údajně přivazovány k postelím nebo umisťovány do klecí. Dokonce i přesto, že tato organizace byla známa týráním dětí po celá desetiletí - zhruba před deseti lety populární zpěvačka Kora ze skupiny Maanam zveřejnila hrůzy, které jako dítě zažila během pobytu v tamním sirotčinci -, ale žádná opatření nebyla přijata, protože v té době už její obvinění zapadla.

Kde jsou tedy ti ochránci dětí? Inu, Barbara Nowaková obvinění popírá s tím, že "v dnešní době je až příliš snadné obviňovat". Na obranu jeptišek vystoupil také Tadeusz Rydzyk, který celou situaci označil za "očerňování jejich dobrého jména" a "špinění církve".

Zdá se však, že církvi se bez ohledu na to daří dobře. Protože jestli se Polsko může v něčem pochlubit světovou špičkou, pak je to disciplína zametání pedofilních skandálů pod koberec. Podle nezávislých výzkumníků vede Vatikán v současné době 28 vyšetřování proti biskupům, kteří kryjí pedofilní kněze. Z těchto 28 případů se 16 týká hierarchů z Polska.

Nějak to však na rozdíl od ženy, která házela vajíčka na kostel, žádného kněze nepobouřilo: čtyři z nich byla shledána vinnou z urážky náboženského cítění čtyř kneží. Zato drag queen, která vystoupila  na pódium se sexuální pannou, která měla tvář arcibiskupa Jędrzaszewského známého svými agresivními výpady proti-LGBT, byla zproštěna stejného obvinění, stejně jako obvinění z podněcování k násilí. Menšina LGBT se nedávno dočkala i dalšího vítězství v soudní síni, když byla vládní propagandistická stanice TVP shledána vinnou z pomluvy za "dokument" s názvem "Invaze", který odvysílala těsně před minulými parlamentními volbami a v němž se snažila LGBT aktivisty vykreslit jako členy spiknutí sponzorovaného ze zahraničí, které se snaží podkopat polské hodnoty a legalizovat pedofilii.

Ale alespoň jednoho opozičního poslance chytila policie při jízdě na kole pod vlivem, takže se tím TVP může zabývat. Od policie dokonce získali operativní záznam - samozřejmě nelegálně. Musím říct, že dopad bude možná méně účinný, než doufali, protože vidina politika, který místo toho, aby se proháněl městem v policejní eskortě v luxusní limuzíně, si zajde na pár piv a pak jede na kole domů jako mnoho obyčejných lidí, může u lidí vyvolat i nějaké pozitivní reakce, protože vidět politiky jezdit na kole jako normální občany, to Poláci nevidí příliš často.

Co však Poláci vídají často, jsou filmy o papeži Janu Pavlu II. Protože je tedy tento článek už příliš dlouhý, opustím vás, milí čtenáři, a půjdu se podívat na dokument, který v poslední době z nějakého důvodu stále dokola vysílá několik polských kanálů: "Moskva Jana Pavla II.". Dovolte mi, abych vám shrnul synopsi tohoto filmu:

"Papež chtěl mnohokrát jet do Ruska, ale z mnoha důvodů k tomu nikdy nedošlo (...) bez ohledu na to tam můžeme najít mnoho stop přítomnosti a odkazu Jana Pavla II." Film údajně hovoří s mnoha odborníky na téma, že polský papež nikdy nebyl v Moskvě.

Milí dokumentaristé, pokud budete někdy natáčet další dokument o místech, kde papež nikdy také nebyl, zvažte prosím rozhovor se mnou jako s expertem. Nebyl jsem na desítkách tisíc míst, na kterých papež také nikdy nebyl, mohu mluvit hodiny ;-).

 

1
Vytisknout
10085

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022