Johnson odmítá odejít z funkce

8. 7. 2022

čas čtení 5 minut
Boris Johnson se drží u moci jako klíště 

Johnson  dramaticky oznámil svůj záměr odstoupit, ale naznačil, že doufá, že zůstane ve funkci ještě několik měsíců

Boris Johnson dramaticky skončil ve funkci premiéra poté, co hromadný odchod poslanců definitivně zpečetil jeho osud a naznačil konec jednoho z nejrozporuplnějších a nejbouřlivějších období britské politiky.

Ve čtvrtečním projevu v Downing Street, který byl podbarven hořkostí, obvinil ministry, že se proti němu spikli,  ale nevyjádřil lítost  nad svými chybami.

Johnsonovo náhle oznámení, že odstoupí, odstartovalo boj mezi uchazeči o převzetí funkce premiéra - a požadavky některých poslanců, aby odešel hned a nečekal, až skončí volby lídra.

Aktualizace, pátek dopoledne:

|Místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová uvedla, že labouristé vyvolají v parlamentě hlasování o nedůvěře Johnsonovi, pokud se ho Konzervativní strana okamžitě nezbaví.

"Je to prokazatelný lhář, který je pohlcený špinavostmi, a my si nemůžeme dovolit dalších pár měsíců takového stavu."

Podle posledního průzkumu agentury YouGov pro deník Times mají labouristé nejvyšší náskok před konzervativci od ledna. 

 

Johnson ve čtvrtek odpoledne nově sestavenému prozatímnímu kabinetu sdělil, že před předáním funkce novému lídrovi nebudou učiněny žádné zásadní nové politické kroky, daňová rozhodnutí ani jiné změny směru.

Den plný dramat ve Westminsteru začal rezignací dalších Johnsonových ministrů, kteří se ho snažili vystrnadit - včetně Michelle Donelanové, která jen dva dny předtím nastoupila na post ministryně školství.

Johnson ve čtvrtek brzy ráno zavolal Grahamu Bradymu, předsedovi parlamentního výboru, který  rozhoduje o hlasování o důvěře v šéfa strany, a v poledne vyšel před úřad premiéra, aby veřejně přiznal, že ztratil podporu své strany.

Jeho premiérství, které trvalo pouhé tři roky, bylo zastíněno katastrofální krizí covidu a poznamenáno přetrvávajícími tvrzeními o Johnsonových skandálec h, kvůli nimž odstoupili už dva jeho poradci pro etiku.
 
Ve svém projevu, zatímco jeho nejnovější manželka Carrie stála opodál a držela v náručí jejich malou dceru, však Johnson označil rozhodnutí svých kolegů sesadit ho za "výstřední" a naznačil, že je vedla "stádní mentalita".

"V posledních dnech jsem se snažil přesvědčit své kolegy, že by bylo výstřední měnit vládu, když toho tolik přinášíme a když máme tak obrovský mandát a když jsme v průzkumech vlastně jen o pár bodů pozadu," řekl.

"Jak jsme viděli ve Westminsteru, stádní instinkt je mocný, a když se stádo pohne, tak se pohne."

Johnson se neomluvil za žádný ze skandálů, které způsobil a které přiměly jeho stranu, aby se proti němu obrátila, včetně najmutí údajného sexuálního predátora Chrise Pinchera na post zástupce hlavního činitele Konzervativní strany pro parlamentní disciplínu,

Místo toho Johnson vyzdvihl "neuvěřitelný mandát", který jeho strana získala v parlamentních volbách v roce 2019, a chválil se za svou strategii, včetně zavedení vakcín a schválení  dohody o brexitu, kterou nyní jeho vláda torpéduje.

Jeho prohlášení následovalo po mimořádné roztržce s vlastním kabinetem. Do pozdního středečního večera jeho asistenti trvali na tom, že Johnson zůstane ve funkci a bude bojovat, přestože delegace ministrů kabinetu ho vyzývala, aby odešel, a desítky vysokých politiků Konzervativní strany  podaly demisi.

Když však rezignace nabíraly na obrátkách a ve čtvrtek ráno jich bylo více než 50, Johnson souhlasil s tím, že odstoupí. Avšak chce zůstat ve funkci, dokud nebude zvolen jiný premiér.

Bývalý premiér sir John Major vyzval k okamžitému odvolání Johnsona - několik umírněných toryů, včetně Grega Clarka a Roberta Bucklanda, však souhlasilo s jeho působením v dočasném kabinetu a pomohlo přesvědčit poslance, aby Johnsonovi umožnili zůstat ve funkci.

Předseda labouristů Keir Starmer prohlásil, že jeho strana předloží v Dolní sněmovně návrh na vyslovení nedůvěry vládě, pokud Johnson okamžitě neodstoupí.

"Musí odejít, nemůže takto lpět na své funkci. Jeho vlastní strana nyní rozhodla, že není způsobilý být premiérem. Nemoůže dál škodit zemi několik příštích měsíců," řekl.

Dokonce i vládní zasvěcenci byli zaskočeni rychlostí Johnsonova definitivního konce po měsících skandálů narušujících morálku, včetně Partygate a zpackané snahy ochránit poslance Owena Patersona, o němž se zjistilo, že se zapojil do placeného lobbingu.

Jeden z nich varoval, že pokud by Johnson nesouhlasil s odchodem, hrozilo by, že se "stane Trumpem".

1
Vytisknout
5049

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022