Když hora porodí chcíplou myš

3. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Vláda Petra Fialy tváří v tvář válečné ekonomické krizi několik měsíců mávala občanům před očima "úsporným tarifem" na energie, který jim měl pomoci v očekávané podzimní a zimní polízanici. Nyní je hotovo. Většina domácností obdrží příspěvek do výše 2 000 korun.

Spravedlivé je říci, že kusé zprávy už nějaký čas naznačovaly přicházející problémy. Původně se totiž hovořilo o 66 miliardách na pomoc domácnostem - což je informace, se kterou ještě dva týdny nazpět pracovala předsedkyně sněmovny. Ale mezitím už se asi měsíc proslýchá, že nakonec půjde jen o zlomek zmíněné částky.


Letos stát tedy přispěje lidem na elektřinu pouze celkovou částkou 10 miliard korun a na běžnou domácnost připadne zhruba 2 000,-. To samozřejmě raketový nárůst cen energií nepokryje ani zdaleka a problémy většiny z těch, kdo si sahají na dno, to naprosto nevyřeší.

Na dně svých rezerv už je minimálně 15 % domácností - a bude jich přibývat s tím, jak se situace zhoršuje.

Dva tisíce na domácnost je jistě lepší než nic. Ale vzhledem k očekáváním, která vláda a premiér Fiala osobně vyvolali, to zní jako výsměch. Ještě než hora porodila chcíplou myš, ta myš už předem zplna hrdla řvala.

Kontrastu mezi halasnými sliby a legrační pomocí bude samozřejmě co nejdůkladněji využito. Opozice právě obdržela zásilku munice, kterou teď začne Strakovku ostřelovat ve dne v noci. Narativ populistů a dezolátů, podle kterého máme "ukrajinskou vládu", co se "nestará o naše lidi", se uchytí v dalších segmentech nespokojeného voličstva, které před sebou nebudou vidět žádnou perspektivu.

Když západní liberální demokracie naposledy čelily systémovému protivníkovi, za účelem posílení společenské soudržnosti prosadily modely sociálnědemokratického nebo křesťanskodemokratického sociálního státu, které měly zajistit, že nikdo "nespadne až na dno" a v potížích se mu včas dostane pomoci.

Fialova vláda převzala moc v historické situaci, která bezpochyby volá po podobném projektu. Po návrhu nového sociálního kontraktu, jaký polistopadové vlády nenabídly - nebo přinejmenším nikoliv v realistických obrysech (paroubkovské a maláčovské vydlužené "zdroje jsou" rozhodně nepočítám.)

A fakt, že na takový projekt zřejmě nemá a ani o něj neusiluje, sebou nese ještě mnohem fatálnější důsledky pro budoucnost kabinetu než jednotlivé selhání ve věci pomoci domácnostem.

3
Vytisknout
8201

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022