Ruská agrese na Ukrajině: Prokremelští aktivisté na Ukrajině žádají Putina o anexi východních částí země

29. 9. 2022

čas čtení 7 minut
- Politici napříč Evropou varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo být předzvěstí nové fáze hybridní války zaměřené na zranitelnou energetickou infrastrukturu s cílem podkopat podporu Ukrajiny. Norský premiér Jonas Gahr Støre uvedl, že jeho země posílí vojenskou přítomnost v norských zařízeních poté, co se tato země stala největším evropským dodavatelem zemního plynu.

- Moskva je připravena formálně anektovat Ruskem okupované regiony po tzv. referendech, která Západ odsoudil. Ruskem dosazení představitelé Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti na Ukrajině formálně požádali prezidenta Vladimira Putina o připojení okupovaných území k Rusku. Ruské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že brzy budou podniknuty kroky k uspokojení "aspirací" čtyř okupovaných ukrajinských regionů stát se součástí Ruska. Ruské vedení uvedlo, že po připojení bude útoky na oblasti kontrolované Ruskem považovat za přímý útok na Rusko.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Ukrajina bude "bránit" své občany v Ruskem okupovaných regionech poté, co to označil za "imitaci referend". "Budeme jednat na ochranu našich občanů: jak v Chersonské oblasti, tak v Záporožské oblasti, na Donbasu, v momentálně okupovaných oblastech Charkovské oblasti a na Krymu," uvedl ve videu zveřejněném na Telegramu.

-  Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "propagandistická show nazvaná 'referenda' na dočasně okupovaných územích" je "dalším ruským zločinem". Ukrajina a její spojenci "odsuzují takové akce Ruska a považují je za neplatné a bezcenné", uvedlo v prohlášení, v němž rovněž vyzvalo Západ, aby zvýšil tlak na Rusko, včetně uvalení nových sankcí, a výrazně zvýšil vojenskou pomoc Ukrajině.

-  Britská premiérka Liz Trussová v telefonickém rozhovoru sdělila prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že Spojené království nikdy neuzná ruské pokusy o anexi částí Ukrajiny, uvedla Downing Street. Zelenskyj o telefonátu informoval také na Twitteru a uvedl, že očekává vedení Londýna v reakci na to, co nazval "falešnými referendy" v okupovaných částech Ukrajiny.

- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila nové kolo navrhovaných sankcí vůči Rusku, které mají "donutit Kreml zaplatit" za eskalaci konfliktu na Ukrajině. Navrhovaný osmý balíček "kousavých" sankcí zahrnuje omezení ceny ruské ropy a další omezení obchodu s hi-tech technologiemi.

-  Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell rovněž odsoudil konání "nezákonných referend a jejich zfalšovaných výsledků" v okupovaných částech Ukrajiny. Slíbil také "ráznou a jednotnou reakci" EU na útoky na energetickou infrastrukturu, přičemž poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2 označil za "nikoliv náhodné a týkající se nás všech".

- Izrael změnil  svůj dosud opatrný postoj k ruské invazi na Ukrajinu a prohlásil, že "nebude akceptovat výsledky referenda ve východních oblastech" okupované země. Úterní večerní prohlášení izraelského ministerstva zahraničí, které rovněž uvedlo, že "uznává svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny", bylo přijato jako bezprecedentní projev podpory Ukrajině a vzácná izraelská výtka Moskvě.

- Ceny plynu vzrostly v důsledku obav, že by Rusko mohlo zastavit dodávky do Evropy přes Ukrajinu, což by přispělo k nestabilitě způsobené poškozením plynovodu Nord Stream pod Baltským mořem. Prohlášení přišlo po objevení netěsností na dvou plynovodech Nord Stream pod Baltským mořem poblíž dánského ostrova Bornholm v rámci podezření na sabotáž, ačkoli kdo přesně a proč to provedl, zůstává nepotvrzeno.

- Evropští představitelé uvedli, že nejpravděpodobnější příčinou úniků na dvou plynovodech Nord Stream mezi Ruskem a Evropou je sabotáž poté, co seismologové zaznamenali výbuchy v okolí vedení v Baltském moři. Německé úřady se údajně obávají, že by se Nord Stream 1 mohl stát "navždy nepoužitelným", pokud nebudou netěsnosti v obou potrubích rychle opraveny. Švédská národní policie zahájila vyšetřování úniků z plynovodu Nord Stream poté, co úřady ve Stockholmu naznačily, že "výbuchy" byly "pravděpodobně úmyslným činem". Norská ministryně zahraničí Anniken Huitfeldtová uvedla, že výbuchy a únik plynu v Baltském moři norskou vládu "hluboce znepokojují".

- Kreml odmítl tvrzení, že za útokem na plynovod Nord Stream stojí Rusko, a označil je za "zcela předvídatelné a také předvídatelně hloupé".
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v telefonátu s novináři uvedl, že incident je třeba vyšetřit a že termíny oprav poškozených plynovodů nejsou jasné.


-  Úřady v ruském regionu Severní Osetie, který sousedí s Gruzií, údajně zavádějí cestovní omezení, aby zabránily útěku lidí do Gruzie, kteří se chtějí vyhnout branné povinnosti.
Zpráva deníku Moscow Times cituje šéfa regionu Sergeje Menajla, který uvedl, že jen za poslední dva dny vstoupilo přes tento úsek hranice do Gruzie více než 20 000 lidí.

- Americké velvyslanectví v Moskvě vydalo bezpečnostní varování a vyzvalo americké občany, aby okamžitě opustili Rusko. V prohlášení na svých internetových stránkách varovalo, že v rámci mobilizace ruské vlády mohou být povoláni do armády lidé, kteří mají dvojí státní občanství, ruské i americké.   Občané USA by neměli cestovat do Ruska a ti, kteří v zemi pobývají nebo cestují, by měli Rusko okamžitě opustit, dokud jsou zachovány omezené možnosti komerčního cestování.

- Vlády Rumunska, Bulharska a Polska vyzývají všechny občany, kteří zůstávají v Ruské federaci, aby ji urychleně opustili. To může být v očekávání, že překročení hranic bude mnohem obtížnější, protože se uzavírají trasy ven a stále více lidí utíká před nucenou mobilizací v Rusku.

- Ruské úřady uvádějí, že na některých hranicích země zřizují kontrolní stanoviště, aby mohly násilně mobilizovat ruské muže, kteří se snaží vyhnout mobilizaci útěkem ze země. Na záběrech ze sociálních sítí je vidět, jak se vojenská vozidla pohybují směrem k hranicím, údajně za účelem zřízení kontrolního stanoviště mobilizace.

- Podle britského ministerstva obrany Rusko posiluje obranu podstatně více než dříve, protože Ukrajina se pokouší postupovat "nejméně po dvou východních osách".
Těžké boje pokračovaly v Chersonské oblasti, kde ruské síly na pravém břehu Dněpru zůstávají zranitelné, uvedlo ve své poslední zpravodajské aktualizaci.

- Ukrajinské úřady uvedly, že identifikovaly pět ruských vojáků, kteří údajně v prvních dnech války stříleli na civilní auta v Kyjevské oblasti.
Ruští vojáci jsou obviněni ze zabití pěti lidí a zranění dalších šesti, kteří se 25. února, den po ruské invazi, snažili uprchnout z Hostoměle.

0
Vytisknout
4354

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022