Ukrajina civilistům: Před příchodem zimy opusťte osvobozené oblasti

23. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
Ukrajinské úřady zahájily evakuaci civilistů z nedávno osvobozených částí Chersonské a Mykolajivské oblasti v obavě, že nedostatek tepla, elektřiny a vody kvůli ruskému ostřelování příliš ztíží životní podmínky letošní zimy. Světová zdravotnická organizace souhlasila a varovala, že miliony lidí čelí na Ukrajině "životu nebezpečné" zimě, upozorňuje John Leicester.

Úřady vyzvaly obyvatele dvou jižních regionů, které ruské síly ostřelovaly už měsíce, aby se přesunuli do bezpečnějších oblastí ve střední a západní části země. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v pondělí uvedla, že vláda pro ně zajistí dopravu, ubytování a lékařskou péči, přednostně ženám s dětmi, nemocným a starým lidem.

Vereščuková minulý měsíc požádala občany, kteří nyní žijí v zahraničí, aby se na zimu nevraceli na Ukrajinu, a tak aby šetřili energii. Jiní úředníci navrhli, aby obyvatelé v Kyjivě nebo jinde, kteří mají prostředky na to, aby Ukrajinu na několik měsíců opustili, tak učinili, aby ušetřili energii pro nemocnice a další klíčová zařízení.

WHO vydala v pondělí mrazivé varování o dopadu energetické krize na lidi na Ukrajině.

"Letošní zima bude pro miliony lidí na Ukrajině životu nebezpečná," řekl regionální ředitel WHO pro Evropu, Dr. Hans Henri P. Kluge. "Útoky na zdravotnickou a energetickou infrastrukturu znamenají, že stovky nemocnic a zdravotnických zařízení již nejsou plně funkční a postrádají topení, vodu a elektřinu."

Varoval před zdravotními riziky, jako jsou dýchací a kardiovaskulární problémy, u lidí, kteří se snaží zahřát pálením dřevěného uhlí nebo dřeva a používají dieselové generátory a elektrická topidla.

Evakuace se konají více než týden poté, co Ukrajina znovu dobyla město Cherson na západním břehu řeky Dněpr a okolní oblasti s velkým ziskem na bojišti. Od té doby obyvatelé i úřady zjišťují, kolik energetické a další infrastruktury Rusové před ústupem poškodili nebo zničili.

Ukrajina je známá svým brutálním zimním počasím a sníh už pokryl Kyjiv a další části země.

Ruské síly opevňují své obranné linie podél východního břehu řeky Dněpr v obavě, že je ukrajinské síly zatlačí hlouběji do regionu. V týdnech před úspěšnou ukrajinskou protiofenzívou úřady dosazené Ruskem přemístily desítky tisíc obyvatel Chersonu do oblastí ovládaných Ruskem.

V pondělí úřady zřízené Ruskem vyzvaly ostatní obyvatele, aby evakuovali oblast na východním břehu řeky, kterou nyní Moskva kontroluje, s odkazem na intenzivní boje v Chersonské čtvrti Kachovskij.

Rusko už týdny ze vzduchu buší do ukrajinské energetické sítě a další infrastruktury, což způsobuje rozsáhlé výpadky proudu a miliony Ukrajinců ponechává bez elektřiny, tepla a vody.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že ruské raketové útoky poškodily více než 50 % energetických zařízení v zemi.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3661

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2022