2023: Alfa-Bank prognózuje výrazné prohloubení ekonomického propadu v Rusku

7. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
V roce 2022 se ruské ekonomice podařilo příjemně překvapit a neklesnout tolik, kolik experti očekávali – za 10 měsíců se HDP meziročně snížil o 2,1 %. Ekonomové Alfa-Bank však předpovídají, že příští rok se propad může ztrojnásobit.

Statisíce lidí, které opustily Rusko, vyvolají v roce 2023 prudké zhoršení ekonomiky – HDP by mohlo klesnout na 6,5 ​​%, píší ekonomky Alfa-Bank Natalija Orlovová a Irina Rostovceva. To bude ovlivněno poklesem domácí poptávky v důsledku migračního odlivu, exportními omezeními a poklesem investic.

Oficiální prognóza centrální banky přitom předpokládá pokles HDP v příštím roce o 2,1 % a prognóza ministerstva hospodářského rozvoje o 0,8 %.

"Taková očekávání jsou z velké části založena na historických datech - od konce 90. let se všechny krize v Ruské federaci řídily podobným scénářem - recesí v ekonomice na jeden rok s návratem k růstu příští rok," píší ekonomky banky. Současná krize má však jiný charakter, zdůrazňují.

Letos by mohlo Rusko opustit až 1,5 % veškeré pracovní síly. Odchod občanů ze země přitom doprovázel odliv soukromého kapitálu. Vklady na účtech zahraničních bank se tak od ledna do září 2022 zvýšily z 30 miliard amerických dolarů na 66 miliard dolarů. Jinými slovy, tato data mohou naznačovat fyzickou redukci spotřebitelského trhu v Rusku.

Spotřeba v Rusku se kvůli migraci nemůže vzpamatovat: Pokles poptávky v nepotravinářském maloobchodě je již 5 měsíců v meziročním srovnání na úrovni 14-15 %. "Zdá se, že migrační odliv odráží odliv střední třídy, a proto by měl mít silnější negativní vliv na spotřebu v prémiové kategorii," píší ekonomky Alfa-Bank. V roce 2023 se soukromá spotřeba nevzpamatuje a příští rok klesne o 2 %, předpovídají.

Dalším negativním faktorem je pokles investic. V roce 2023 může velikost investic do dlouhodobého majetku klesnout o 10 %. Podle ekonomek směřuje 37 % investic v Rusku do strojů a zařízení, což je odvětví, které je zranitelné výpadky dodávek ze zahraničí. A podíl zahraničních společností a společností s částečnou účastí zahraničního kapitálu tvoří 13 % celkových ruských investic. V roce 2023 mohou společnosti z těchto odvětví výrazně snížit investice.

Kromě toho 25 % investic do fixního kapitálu v první polovině roku 2022 pocházelo ze sektoru ropy a zemního plynu. Letos vstoupily v platnost sankce na ropu, v příštím roce se tak očekává pokles výroby a zpracování ropných produktů. V důsledku toho investice do stálých aktiv společností z ropného a plynárenského sektoru v příštím roce pravděpodobně také klesnou.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4309

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022