Počet emigrantů z Ruska překonal rekord z bolševické revoluce

7. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Jedním z měřítek dopadu války Vladimira Putina na Ukrajině a jeho mobilizace nabízí Andrej Zubov. Podle něj počet Rusů, kteří nyní odešli kvůli Putinovým činům, je větší než počet těch, kteří odešli po bolševické revoluci.

A to znamená, že skutečný dopad nové emigrace je ještě větší, protože celkový počet obyvatel země pod kontrolou Moskvy je nižší.

Současná vlna se radikálně liší od ekonomické emigrace v 90. letech. Je to hlasování proti politice režimu, protože ti, kteří odcházejí, patří k těm, kterým se v Rusku daří: Odcházejí, protože se situace stala "morálně neúnosnou". V tom se nyní ti, kteří odcházejí, podobají těm, kteří odcházeli po roce 1917.

Pokud se režim zhroutí a v Rusku bude obnoven demokratický stát, pak se drtivá většina vrátí, protože svůj život a lásku opustila ve své zemi. Pokud režim zůstane autoritářský, zatímco změní formu, pak Rusko navždy ztratí obrovskou vrstvu úspěšných lidí.

To, co se znovu děje Rusku, tentokrát v důsledku Putinovy politiky, je jako osud muže, který si neustále podřezává ruce a krvácí. Taková země se odsuzuje k smrti, pokud změnou režimu nezastaví krvácení.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4412

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2022