Šéf britské výzvědné agentury: Západní špionážní agentury se musí nyní systematicky zaměřovat na preventivní vyvracení dezinformací

30. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Šéf GCHQ Jeremy Fleming říká, že válka na Ukrajině podnítila nové úsilí zpravodajské komunity o práci s veřejností


Západní špionážní agentury musejí nyní využívat své zpravodajské informace k preventivnímu vyvracení  narativů prosazovaných Ruskem a dalšími autoritářskými státy, prohlásil šéf GCHQ při v pořadu BBC Radio 4 Today.

Jeremy Fleming, který vede největší ze tří hlavních britských zpravodajských služeb, ve čtvrtek v rozhlase uvedl, že válka na Ukrajině si vyžádala výrazné otevření výzvědných informací.

Fleming, který vedl rozhovor s jednou ze svých amerických kolegyň, Avril Hainesovou, ředitelkou americké národní zpravodajské služby, však připustil, že nové úsilí o oslovení veřejnosti má větší dopad v západních zemích než jinde ve světě.

"Vynakládáme spoustu úsilí na získávání tajných zpravodajských informací, ale vždycky si myslím, že nemá smysl je shromažďovat, pokud je nevyužijete," řekl Fleming. "Během tohoto konfliktu jsme byli svědky zásadní změny v získávání zpravodajských informací a jejich využití k preventivnímu vyvracení dezinformací.


V období před únorovým útokem Ruska na Ukrajinu vydaly západní agentury řadu veřejných varování, nejprve obecně o tom, že Rusko plánuje invazi na Ukrajinu "na více frontách", a později o tom, že je pro Ukrajinu připraven  konkrétní proruský puč a Kreml plánuje zfalšovat "velmi názorné" určité video jako záminku k útoku.

Nicméně "velká část světa", jak připustil šéf GCHQ, "tyto informace zela nepřijala" - což odráží skepsi vůči záměrům Západu v Rusku a zemích, které s ním sympatizují..

Hainesová, šéfka americké zpravodajské komunity, uvedla, že špionážní agentury její země se veřejně snažily "čelit dezinformacím, které Rusové vypouštěli", aby ospravedlnili únorovou invazi na Ukrajinu.

Podle Hainesové to byl pro obvykle tajnůstkářské špionážní agentury poměrně nový přístup. "Viděli jsme, že se Rusové snaží vytvořit záminku pro invazi, a chtěli jsme to tak trochu vyvrátit a pomoci lidem pochopit, že jde o falešný příběh," řekla.

Hainesová však připustila, že "náš dopad byl na Západě mnohem větší než na jiných místech světa". V Rusku "jsme neměli v podstatě žádný dopad", řekla, a "v jiných zemích, které už tak nějak převzaly narativ, který Rusové prosazovali, jsme takový dopad neměli".

Rusko podle Hainesové přesvědčilo některé země, že "válku na Ukrajině vyprovokovaly Spojené státy".

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4618

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023