Dnes budou zveřejněna Trumpova daňová přiznání

30. 12. 2022

čas čtení 1 minuta
Redigovaná daňová přiznání bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa budou zveřejněna v pátek, informuje Moira Warburtonová.

Demokraty kontrolovaný výbor získal dokumenty v listopadu v rámci vyšetřování Trumpových daní po dlouhé soudní bitvě, která skončila rozhodnutím Nejvyššího soudu USA ve prospěch výboru.

Výbor minulý týden zveřejnil zprávu o svých zjištěních, která uvedla, že Internal Revenue Service (IRS) porušila svá vlastní pravidla, když u Trumpa neprovedla audit po dobu tří ze čtyř let jeho prezidentství.

Očekává se, že dokumenty, které budou zveřejněny v pátek, budou zahrnovat Trumpova daňová přiznání podaná v letech 2015 až 2021, tedy v letech, kdy kandidoval a působil jako prezident.

Trumpův mluvčí to odmítl komentovat.

Trumpova daňová přiznání nebyla zveřejněna spolu se zprávou z minulého týdne, protože obsahovala citlivé informace, které bylo nutné před zveřejněním upravit, uvedli členové výboru.

Demokraté ve výboru uvedli, že zveřejnění je nezbytné pro pochopení kontextu jeho zprávy, která také zahrnovala legislativu, která by IRS nařídila auditovat prezidenty.

Trump byl prvním prezidentským kandidátem po desetiletích, který nezveřejnil svá daňová přiznání během žádné ze svých prezidentských kampaní.

Demokraté ve výboru měli jen pár týdnů na to, aby se rozhodli, jak naloží s dokumenty, jakmile je získají, než Republikáni v lednu znovu získají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů USA poté, co těsně zvítězili v listopadových volbách v polovině volebního období.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5018

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2023