Spiegel: Podezřelý že špionáže pro Rusko byl dopaden díky tipu západní rozvědky

2. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Tip od spřátelené západní zpravodajské agentury pomohl Německu identifikovat zaměstnance jeho zahraniční zpravodajské služby (BND), který byl zatčen pro podezření z předávání státních tajemství Rusku, uvedl časopis Spiegel.

Policie v prosinci zatkla německého občana identifikovaného jako Carsten L. při vyšetřování velezrady a prohledala jeho domov a pracoviště a také další osoby. Ruská ambasáda se odmítla vyjádřit.

Německé úřady varovaly před pravděpodobnou zvýšenou ruskou špionáží vzhledem ke sporu Kremlu se Západem ohledně invaze na Ukrajinu. Německá vláda v dubnu vyhostila 40 ruských špionů.

Spiegel s odvoláním na lidi obeznámené s vyšetřováním uvedl, že západní zpravodajská agentura našla v majetku Moskvy materiál, který pocházel od BND a obsahoval zpravodajské informace o Rusku.

Podezřelý dvojitý agent byl vedoucím jednotky v oddělení technického průzkumu BND, uvedl Spiegel.

BND a státní zastupitelství se odmítly vyjádřit.

Mluvčí vlády na tiskové konferenci také odmítl komentář s tím, že vláda bere záležitost vážně, ale neprozradí podrobnosti o vyšetřování způsobem, který by mohl být pro Rusko přínosem.

Druhá osoba, u které byla také provedena domovní prohlídka, také pracovala pro BND, uvedl Spiegel. Druhá osoba otevřela dokumenty související s případem na svém pracovním počítači.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4835

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2023