Danuše Nerudová: "Finanční podporu od pana Tykače můžu kategoricky vyloučit"

5. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Podporuje Danuši Nerudovou Pavel Tykač, jak zde bez důkazů tvrdil Jan Bárta, finanční podporovatel Petra Pavla? ptá se  Martin Marek, režisér pořadů Nedej se České televize, a uvádí:

Kompletní vyjádření Danuše Nerudové  na moje dotazy k jejímu vztahu k Pavlu Tykačovi i ke zmiňovanému setkání Danuše Nerudové s PT v prosinci  od jejího mluvčího Filipa Vícha níže:



Redakce Britských listů: “Tým Danuše Nerudové se vyjádřil k možné finanční podpoře Pavla Tykače. Z formulace je ale patrná vyhýbavost vůči dotazu Jana Barty, který se ptal na podporu směrovanou přímo do médií. Ta vyloučena nebyla.”

31277

Proč Danuši Nerudovou podporují představitelé pražské TOP 09 a vazby na Tykače

Danuše Nerudová a podezření z podpory fosilního barona Pavla Tykače

5. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Investor Jan Barta položil na Twitteru dotaz Danuši Nerudové ohledně jejích vazeb na českého fosilního podnikatele Pavla Tykače. Doposud na tento dotaz, v němž se ptá na možnou finanční podporu mimo transparentní účet prezidentské kandidátky, nedostal odpověď. Pokud by se prokázaly vazby Nerudové na Tykače a jeho finanční podporou kampaně, byla by to další významná trhlina v mediálním obrazu prezidentské kandidátky, která se snaží budit dojem na budoucnost - a tedy udržitelnost - orientovaného člověka.




Rozhovor Britských listů 559. Příspěvek na bydlení hned tak nedostanete

2. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Pavlem Velemanem, sociálním pracovníkem, o šokujícím rozkladu Úřadů práce a o nefunkčnosti systému českého sociálního zabezpečení, která odpovědné ministry nijak nevzrušuje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 3. ledna 2023.

 19544

A co JUDr. Robert Neruda?

5. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Prezidentské volby jsou za dveřmi a pokud je vyhraje Danuše Nerudová, bude mít naše republika poprvé v dějinách prvního muže. JUDr. Robert Neruda prohlásil, že stane-li se jeho žena prezidentkou, na jeho angažmá v advokátní kanceláři HAVEL & PARTNERS to nic nezmění. Jedná se o největší “právní korporát” v Česku a na Slovensku. Pan Neruda, který je jedním z partnerů společnosti, se v uplynulých týdnech nechal několikrát slyšet, že jde o advokátní kancelář veskrze nepolitickou, píše na Facebooku Jan Horník.

 18993

Angličtí princové se porvali. O absolutní toxicitě britské královské rodiny

5. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Princ Harry v nové autobiografii Spare (Náhradník) píše, že "William mě  během konfrontace v Londýně v roce 2019 srazil na podlahu“
 
V  autobiografii nazvané Spare  (Náhradník) princ Harry vypráví o tom, jak ho brutálně fyzicky napadl jeho bratr princ William, když se jejich vztah rozpadl kvůli manželství mladšího prince s herečkou Meghan Markleovou.


Z incidentu je zjevná absolutní toxičnost nesmyslné anglické královské rodiny i to, jak jsou oba princové posedlí nesmyslnou monarchistickou ideologičností. William tím, že se "někdy" v budoucnu "stane králem", a tedy musí "hájiít pověst monarchie stůj co stůj", kdežto Harry je zas zhrzen tím, že "nikdy králem nebude". To jsou blbosti, míní Jan Čulík. 

Harry popisuje konfrontaci ve svém londýnském domě v roce 2019 a říká, že William nazval Meghan „nepříjemnou“, „hrubou“ a „drsnou“. Harry to odmítl jako "papouškování nesmyslů z anglického bulvárního tisku". 

Konfrontace eskalovala, píše Harry, William mě „popadl za límec, roztrhl mi límeček a… srazil mě na podlahu“.

Mimořádná scéna, která podle Harryho vedla k viditelnému zranění jeho zad, je jednou z mnoha epizod v autobiografii   Spare, která bude celosvětově zveřejněna příští týden.

 17691

Vítězem je ANO, hlas lidu

5. 1. 2023 / Petr Chadraba

čas čtení 2 minuty

Českem hýbou prezidentské volby a zdá se, že větší problém než členství v KSČ nebo zrychlené doktorské programy nemáme. Jenže v pozadí pseudohumbuku probíhá mnohem dramatičtější změna. ANO roste, a nikoho to nezajímá.

Ruská agrese na Ukrajině: „Žádný racionální důvod“ proč Západ neposlal tanky, říká Zelenskij. Spojenci místo toho nabízejí obrněná vozidla

5. 1. 2023

čas čtení 12 minut

„Žádný racionální důvod“ Západ neposlal tanky, říká Zelenskij


Západní spojenci jsou připraveni dodat Ukrajině obrněná bojová vozidla, ale ne těžší tanky, které požadovala pro boj s Ruskem, píše agentura Reuters.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl ukrajinskému vůdci Volodymyru Zelenskému, že jeho vláda pošle lehká bojová obrněná vozidla AMX-10 RC na pomoc jejímu válečnému úsilí, řekl ve středu po telefonátu mezi nimi francouzský představitel.

Zatímco činitel řekl, že to budou první západní obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu, Austrálie v říjnu uvedla, že dala Kyjevu 90 svých chráněných mobilních vozidel Bushmaster, obrněnou jednotku, která je odolná proti nášlapným minám, palbě z ručních zbraní a dalším hrozbám.

Ve večerním video projevu Zelenskij poděkoval Macronovi za oznámení a řekl, že ukazuje, že je potřeba, aby další spojenci poskytli těžší zbraně.

„Je to něco, co vysílá jasný signál všem našim partnerům. Neexistuje žádný racionální důvod, proč Ukrajina dosud nebyla zásobována západními tanky,“ řekl.

- Jaký je rozdíl mezi obrněnými vozidly a tanky?

Poté, co Francie řekla, že Ukrajině dodá bojová obrněná vozidla AMX-10 RC, Zelenskij řekl, že ačkoli je vděčný za pomoc, Ukrajina potřebuje těžší vozidla – nebo tanky.

Jaký je tedy rozdíl?

Podle British Forces Broadcasting Service: „Hlavním rozdílem mezi tankem a obrněným vozidlem je jejich role na bojišti. Tank je obrněné vozidlo, které se speciálně používá k prolomení nepřátelských linií.“

Tank je zvláště silné nebo těžké obrněné vozidlo. Ukrajina požádala o americké tanky zvané Abrams a německé tanky Leopard.

Tanky „typicky nenesou pěchotu a jsou ve skutečnosti navrženy tak, aby bojovaly v přímém boji s nepřátelskými silami“, přičemž k ochraně sebe a své hlavní zbraně podle BFBS používají pancéřování.

USA zvažují vyslání bojových vozidel Bradley, ale ne tanků

Americký prezident Joe Biden ve středu řekl, že Washington zvažuje vyslání bojových vozidel Bradley na Ukrajinu.

Bojové vozidlo Bradley, které má silné dělo, je od poloviny 80. let základním prvkem americké armády pro přepravu vojáků po bojištích. Americká armáda má tisíce bradleyů a ty by daly Ukrajině větší palebnou sílu na bojišti a posílily její schopnosti v zákopové válce.

Bidenův krok by však nestačil k vyslání tanků Abrams, o které Ukrajina usiluje. Kyjev opakovaně žádá západní spojence o těžší bojová vozidla, jako jsou Abrams a tanky Leopard německé výroby.


 

 18207

Novoroční projev pana premiéra aneb "vláda dělá maximum"

4. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut

Na novoroční projev premiéra Fialy reaguji trochu se zpožděním, přečetl jsem si ho teprve nyní, v klidu na stránkách vlády. Samozřejmě, stejně jako Jana Čulíka, mne hned na začátku zarazilo tvrzení, že „dva národy se před třiceti lety rozhodly, že nadále budou pokračovat každý sám“. Dokonce: „A domluvily se u jednacího stolu.“ U toho stolu seděli Klaus a Mečiar a na nic se svých národů, pokud jde o dělení federace, neptali. V žádném případě k tomu nedostali mandát ve volbách.

 19705

Mezitím v Absurdistánu 225:

Vybuchující ministerstvo vnitra a polská státní propagandistická televize donucená vysílat chválu na LGBT komunitu

4. 1. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Polský policejní ředitel Jarosław Szymczyk, který odpálil na ředitelství policie granátomet

Letošní vánoční sezóna začala svižně. Byl to velký a hlasitý třesk, který se odehrál na policejním ředitelství. Naštěstí nikdo nezemřel, ale výbuch způsobil na budově značné škody. Naštěstí i přesto, že mezi dvěma patry byly průchozí otvory, nedošlo k žádnému poškození konstrukce, ale náklady na opravu budou obrovské. A co se stalo? Šéf policie střílel z granátometu.

Šéf policie Jarosław Szymczyk údajně dostal granátomet jako dárek při své návštěvě Ukrajiny. Tvrdí, že si myslel, že jde o bluetooth reproduktor, což nevysvětluje, proč se z něj pokusil vystřelit - sám vlastním několik bluetooth reproduktorů a nikdy by mě nenapadlo z nich zkusit vystřelit. Ale vtipy o hloupých policajtech asi vznikají opravdu z nějakého konkrétního důvodu.

 18757

Proč se Kyjiv tak okatě střílí do vlastní nohy?

5. 1. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Kontroverze, již vyvolala oslava 114. narozenin nechvalně proslulého antisemity a ultranacionalisty Stepana Bandery v ukrajinském parlamentu, má dozvuky nejen v Polsku, ale i v tuzemském virtuálním prostoru. Zatímco polská vláda, která patří k největším spojencům napadené Ukrajiny, proti glorifikaci Bandery v ukrajinském parlamentu ostře protestuje, česká diplomacie tradičně mlčí jako hrob. Bandera má své stoupence i mezi předními ukrajinskými představiteli: nejvyšší velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj na svém twitterovém účtu zveřejnil selfie s Banderovou podobiznou. Přestože Zalužnyj svůj twitterový příspěvek po ostré kritice Varšavy smazal, nabízí se otázka, proč ukrajinští činitelé poskytují munici putinovské propagandě a sami se tak okatě střílejí do nohy?

 19544

Volba prezidenta – podle čeho se rozhodovat

5. 1. 2023 / Zdeněk Štancl

čas čtení 16 minut


Překvapuje mě, že spousta času je v různých článcích věnována zpracování předvolebních průzkumů (které já nepokládám za to nejdůležitější) a není věnován čas přehlednému srovnání prezidentských kandidátů z úhlů pohledu, co mohou naší zemi přinést a jaké mají předpoklady pro výkon této funkce.

Pokusím se v tomto článku tuto „díru na trhu“ částečně napravit (částečně proto, protože na všechny kandidáty jsem si nenalezl dost času) a protože jsem laik, tak současně vyzývám politology i novináře, kteří jsou morálně a odborně na výši, aby obdobným (resp. důkladnějším a tedy lepším) srovnáním přispěli k tomu, aby byl zvolen člověk, který této zemi může pomoci nejvíc a ne ten, kdo má nejlepší politický marketing nebo nejvíc peněz.

 19544

Transparency International: "Nejotevřenější je Nerudová, druhý je Pavel"

5. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Transparency International ČR (TI) dnes zveřejnila výsledky hodnocení z monitoringu transparentnosti prezidentských předvolebních kampaní, a to u devíti kandidátek a kandidátů ucházejících se o nejvyšší ústavní post v České republice, kteří se v prvním kole střetnou již příští týden 13. ledna. V rámci našeho jedinečného projektu transparentnivolby.cz jsme na základě 10 kritérií přiřazovali známky 1-5, jako ve škole. Kdo si tedy odnáší nejlepší a nejhorší hodnocení? Z hodnocených uchazečů o prezidentskou funkci dopadla nejlépe kandidátka Danuše Nerudová, která si za transparentnost kampaně odnáší známku 2,1. O druhou příčku se dělí senátor Marek Hilšer (hnutí Marek Hilšer do Senátu) a kandidát Petr Pavel s výsledkem 2,7. V závěsu za nimi je pak poslanec Andrej Babiš (ANO) se známkou 2,9.

 19371

Írán varuje Francii před „urážlivými“ karikaturami zobrazujícími nejvyššího vůdce Alího Chameneího

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Na publikaci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo „přijde účinná reakce“, říká teheránský ministr zahraničí

Írán si předvolal francouzského velvyslance kvůli zveřejnění karikatur nejvyššího vůdce země, ajatolláha Alího Chameneího, v satirickém časopise Charlie Hebdo.

Tento týdeník zveřejnil desítky karikatur zesměšňujících nejvyšší náboženskou a politickou osobnost islámské republiky v rámci soutěže, kterou zahájil v prosinci na podporu protestního hnutí, které začalo v Íránu loni v září.

Ve středu íránské ministerstvo zahraničí oznámilo, že si předvolalo francouzského velvyslance Nicolase Roche.

31234

Jak jsem poznal prezidentské kandidáty a co jsem si z toho vzal

5. 1. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


V následujících prezidentských volbách mám oproti většině lidí jednu nespornou výhodu: měl jsem v uplynulých letech možnost seznámit se v podstatě se všemi relevantními kandidáty a kandidátkami osobně, nebo alespoň profesně.


Měl jsem tak možnost poznat skutečné lidi, ne mediální obrazy, které je nyní tak masivně reprezentují. Měl jsem možnost s těmi lidmi mluvit, sledovat jejich chování, jejich reakce a na pozadí toho číst jejich vlastnosti a srovnat si tak poměrně důkladně, do jaké míry odpovídají osobnostně prezidentské roli. O to jde z mého úhlu pohledu nejvíce, protože český prezident je zejména symbol, reprezentant určitého hodnotového řádu, do určité míry nadstavba prakticky orientované vlády a zároveň její doplněk v některých ústavních pravomocích a v zahraniční politice.


Poznal jsem osobně Marka Hilšera, Danuši Nerudovou, Petra Pavla, profesně Pavla Fischera a Tomáše Zimu. Nejmenší příležitost jsem měl s Andrejem Babišem, osobně mezi námi proběhla pouze jedna smsková výměna, nicméně tento dobře prodáváný chrlič myšlenkové inkoherence a chronický lhář je pro mě z mnoha důvodů postavou zcela antiprezidentskou a tedy ho pomíjím. Josefa Středulu osobně ani profesně neznám, ale vzhledem ke stavu odborové organizace a k faktu, že si běžel pro pomazání za Milošem Zemanem, o něj jako o prezidenta taktéž nestojím.


Budu volit Petra Pavla a vysvětlím proč.


Celý text na Seznam Médium.

31234

Přímá volba prezidenta je fake demokracie, volit ale budu

Navzdory postoji k přímé volbě armádě i minulosti považuju Petra Pavla za solidního kandidáta na prezidenta

5. 1. 2023 / Ivo Bystřičan

čas čtení 1 minuta

Přímou volbu prezidenta považuju za fake demokracie předstírající svobodu volby, která je ale limitovaná samovýběrem těch, kdo dostanou love na kampaň v úrovních vysoko nad drobnými dárci. Důsledkem je samozřejmě trapný orloj postav pitvořících se tak, aby se marketingem bohatých zalíbily všem ostatním, a předstírajících co nejsou. Volit ale budu, protože někdo to vyhrát musí. Po útrpném zvažování všemožných kritérií a neustálém přehodnocování jsem se rozhodl pro Petra Pavla. Dokážu přijmout jeho dávnější minulost díky té méně dávné. Jeho příslušnost k vojenskému prostředí nemám za žádné velké plus ani v kontextu blízké války, na druhou stranu armádu dávno nepovažuju za hnízdo zoufalců jak z Černých baronů, ale dost elitní instituci, která chce po výš postavených lidech značné kvality. Jakkoli je přísně hierarchická a není to zrovna debatní kroužek, má jednu výhodu - vyžaduje rozvahu a smysl pro kolektivní jednání. Byl bych pacifista, kdyby konflikt nebyl společnostem odvěký a nebylo potřeba na to reagovat obranyschopností. Jeho dráhu nepovažuju jen za kariéru, ale taky za službu. Mám za to, že ke kýžené funkci se chce stavět podobně. Navzdory povaze přímé volby jsem rád, že z ní může vzejít i dost solidní prezident.

Dokumentarista Ivo Bystřičan zveřejnil svůj příspěvek na sociální síti.

 19714

Festival ÍRÁN:CI 2023 promítne 23 filmů a přivítá hvězdné hosty

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Plakát k filmu Bělostné louky

tisková zpráva

Jubilejní 10.  ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI na začátku nového roku 2023 uvede 23 celovečerních, krátkých a dokumentárních filmů. Exkluzivní kolekce děl íránských tvůrců, kteří jsou ve vězení nebo v exilu, a výběr nejlepších filmů zakázaných v Íránu v posledních 30 letech bude k vidění v Praze od 11. do 15. ledna a v Brně od 17. do 19. ledna. Projekce se uskuteční v pražských kinech Lucerna, Světozor, Bio Oko a následně v brněnském Kině Art. Festival ÍRÁN:CI je nejen jedinečnou přehlídkou výtečné íránské kinematografie, ale také mimořádnou příležitostí pro setkání s pozoruhodnými hosty.

Festivaloví hosté

Návrat k prvobytně pospolné společnosti

5. 1. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

 

Návrat k prvobytně pospolné společnosti je dnes velice aktuálním tématem. Žijeme v stále aktuálnějším ohrožení globálního zničení naší kultury a civilizace ekologickou devastací, atomovou či termonukleární III. světovou válkou, úplnou degenerací a zemskou pohromou (zemětřesení, potopa světa aj. 


24944

Zemřel Jan Neoral, starosta obec Trokavec, který se postavil americkému radaru

5. 1. 2023 / Jan Májíček

čas čtení 2 minuty


V neděli 1. ledna 2023  zemřel ve svých osmdesáti letech bývalý starosta obce Trokavec, člen Ligy starostů proti radaru a zastupitel Plzeňského kraje, Jan Neoral.

Musím se přiznat, že jsme se s Honzou Neoralem dlouho neviděli. Vlastně od doby, kdy jsme vybojovali to, že v brdských lesích žádná základna není a to je už více jak 10 let. Přesto mě zpráva o jeho smrti zasáhla a okamžitě vyvolala vzpomínky, nejen na onu dobu, ale také na Honzu a jeho sveřepý zápas, která jsme spolu s mnoha dalšími lidmi vedli.

 19710

Mléko z žaludku krávy TM se omlouvá Babišovi za hrubou dezinformaci!

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Mléko z žaludku krávyTM se omlouvá Babišovi za hrubou dezinformaci!

Omluva www.AGROBLB.cz a Mléka z žaludku krávyTM za zásadní a hrubou chybu v textu jejich proti-StB-abišovkého článku!

Před několika dny jsme v Britských listech zde uveřejnili náš otevřený dopis adresovaný panu Babišovi, ať už pod jeho občanským nebo konfidentsko-StBáckým krycím jménem.

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 558. Z Djakarty o Konstantinu Bieblovi a jeho cestě do Indonésie před sto lety

30. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Albín Sybera hovoří s Michalem Wasserbauerem ze spolku Bohemindo se sídlem v indonéské Djakartě o vydání česko-indonéské knížky Konstantin Biebl: Pojedu jednou na dalekou Jávu, o tom, jaká byla cesta z Prahy do Djakarty roku 1926 a dnes a o česko-indonéských vztazích. Ví někdo v této zemi s 220 miliony obyvatel vůbec něco o Česku? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 30. prosince 2022.

30777

Na rok 2022 se bude vzpomínat kvůli brutálním dopadům změny klimatu

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Rok 2022 byl na celém světě náročný z hlediska klimatických katastrof, což explodující "bombový cyklon" podtrhl vykřičníkem, protože bouře ochromila velkou část USA chladem pod bodem mrazu a v západním New Yorku vedla k úmrtí nejméně 40 lidí. Naštěstí jsme byli ušetřeni teatrálních zavádějících prohlášení v Kongresu, když vědci vysvětlovali, jak rychlé oteplování Arktidy mohlo vést k zásadnímu narušení "polárního víru", což umožnilo dramatický únik zimního arktického vzduchu, který způsobil spoušť daleko na jihu, píše Jonathan Overpeck.

Rozhovor Britských listů 557. Udělá něco česká vláda v novém roce pro lidi?

27. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Obchody v ČR byly prý před Vánoci plné, tak co pořád otravujeme s údajnou chudobou českého obyvatelstva? Jenže ona je v důsledku téměř dvacetiprocentní inflace absolutně reálná, a Fialova vláda nedělá nic ani proti inflaci, ani proti ožebračení obyvatelstva. Co s tím? Je dobré slyšet názory lidí, kteří nejsou součástí pražské kavárny jako většina českých novinářů. Jan Čulík proto hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s komentátorem Petrem Harašímem ze slezského města Orlová, rekordně nejhoršího města k životu v České republice. Babišovo Ano se tam vyznamenalo zrušením místní nemocnice. Proto tam lidé pro Babiše hlasují. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 27. prosince 2022.

29547

Patrně hrozí celosvětová recese, ale existuje způsob, jak se z této situace dostat

5. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Od roku 2020 se očekávaly velké věci. Po zklamání z předchozího desetiletí to měla být doba, kdy se světová ekonomika znovu rozjede a nastartuje. Mělo dojít k rozkvětu nových technologií a kolosálnímu rozmachu. Znovu se měla opakovat bouřlivá 20. léta.

Místo toho svět čelí chmurné vyhlídce na druhou recesi během tří let. Tři největší ekonomiky - Spojené státy, Čína a Evropská unie, které se podílejí zhruba polovinou na celosvětové produkci - současně zpomalují. To je neobvyklé a znepokojivé, píše v Guardianu Larry Elliott.

 16451

Facebook prohrál soud kvůli personalizovaným reklamám s Evropskou unií

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty



Obchodní model impéria Meta Marka Zuckerberga, jehož součástí je i Facebook,  je ochromen rozhodnutím, že jeho právní zdůvodnění cílení personalizovaných reklam na uživatele porušuje zákony EU o ochraně osobních údajů.

Tento krok zřejmě donutí majitele Facebooku a Instagramu, aby žádal uživatele o výslovný souhlas s využíváním jejich osobních údajů pro cílené reklamy.

 19425

Prezident Lula při inauguraci zdůraznil suverenitu v budoucím směřování Brazílie

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Lulova inaugurace proběhla po všech tradičních krocích, kterými se pokojné předání moci v Brazílii řídí od návratu demokracie na konci 80. let.

Představitelé, kteří přišli Lulovi blahopřát při zahájení jeho třetího funkčního období - nemluvě o tom, co sám nový šéf vlády řekl o své zahraničněpolitické vizi během různých projevů v den inaugurace - naznačují, jak se bude v příštích letech měnit role největší latinskoamerické země na světové scéně, píše na webu Responsible Statecraft Andre Pagliarini.  

USA: Republikánská strana v chaosu

5. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ani pošesté se americkým republikánům nepodařilo zvolit šéfa Sněmovny reprezentantů. Republikánského kandidáta Kevina McCarthyho blokuje skupina dvaceti ultrapravičáků. Paradoxní je, že kandidát Demokratické strany dostává při těchto hlasováních více hlasů. Avšak McCarthy těch 20 hlasů potřebuje, jinak nemůže být zvolen.

Jednání Sněmovny reprezentantů je ochromeno, protože po nedávném vítězství republikánů nejsou schopni zvolit předsedu sněmovny:



Sebevraždy a sebepoškozování u dětí a mladistvých

5. 1. 2023

čas čtení 7 minut

tisková zpráva

V České republice zemře podle dat Národního ústavu duševního zdraví každý rok vlastní rukou průměrně 1 300 lidí. Počet pokusů je však odhadován až na dvacetinásobek. Velkým tématem v poslední době jsou také sebevraždy a sebepoškozování u dětí a mladistvých. Podle Českého statistického úřadu si ročně v České republice vezme život 60 děti a mladých dospělých. V posledních měsících dle odborníků závažnost tohoto tématu stoupá. Možným příčinám i prevenci tohoto jevu se věnuje Centrum LOCIKA ve své online konferenci s názvem “Když schází naděje” . Příspěvky předních českých psychologů, terapeutů a psychiatrů jsou dostupné na youtube kanále Centra LOCIKA.


 18169

Představa světa bez jaderných zbraní

5. 1. 2023

čas čtení 5 minut

22. ledna si připomeneme druhé výročí Smlouvy OSN o zákazu jaderných zbraní, který podporuje 70% zemí světa. Mezitím je v rozpočtu amerického ministerstva energetiky na rok 2023 požadováno více než 21 miliard dolarů na modernizaci jaderných zbraní. Postavme tuto sumu proti rozpočtu téhož ministerstva na rok 2023 na energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie - 4 miliardy dolarů - a vidíme budoucnost: zbraně mají přednost před větrnými turbínami. A válka zhoršuje klimatickou krizi, míní Patricia Hynes.

Vládní rozpočet se navíc netýká dalších problémů, z nichž tři jsou popsány zde:

29463

Vynese Mezinárodní soudní dvůr konečně rozsudek proti protiprávní kolonizaci Palestiny Izraelem?

5. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci nazvanou "Izraelské praktiky, které ovlivňují lidská práva palestinského lidu na okupovaném palestinském území včetně východního Jeruzaléma". Valné shromáždění nebo Rada bezpečnosti mohou požádat Mezinárodní soudní dvůr o vydání stanoviska k jakékoli právní otázce.

Znění rezoluce Valného shromáždění OSN svědčí o zásadní změně v diskurzu tohoto orgánu o Palestincích a o novém, vážném znepokojení nad dlouhodobým zbavováním jejich základních lidských práv podle mezinárodního práva, píše Juan Cole.

Vánoční stromky: Kam je vyhodit a jak je správně zlikvidovat

5. 1. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva


Ukliďme Česko z.s. - http://www.UklidmeCesko.cz

Vánoční svátky jsou za námi a mnoho lidí se ptá, co s použitým vánočním stromkem. Plastové stromky lze snadno uložit do sklepa nebo do komory, ale co s rostlými stromky, které už posloužily svému účelu? Podle tradice by měl být vánoční stromeček odstrojený do první neděle po svátku Tří králů, ale mnoho domácností to udělá dříve. Jak tedy správně naložit s vánočním stromkem?

 18993

Británie: Inflace cen potravin, nezvládnutelné fronty kamionů po brexitu, zapomenuté předměty v těle pacientů po operacích, neschopnost vytápět dům

4. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Ve středu ráno bylo zveřejněno několik zpráv dokladujících další propad Británie do úrovně banánové republiky:


Více než 700 000 lidí v Anglii a Walesu nemá ústřední topení, sděluje britský Státní statistický úřad


Podle údajů, které odhalují těžkou situaci těch nejzranitelnějších, žije tuto zimu v Anglii a Walesu více než 700 000 lidí v domácnostech bez ústředního topení, přičemž každý desátý z nich je starší a nemocný.

Nové oficiální údaje poukazují na extrémní podmínky, kterými trpí ti, kteří žijí ve 4 milionech domů, jež vláda hodnotí jako "nedůstojné", protože nesplňují základní standardy.

Charitativní organizace, které lobbují za práva starších lidí, varovaly, že nevytápěné domovy mohou tuto zimu způsobit 10 000 zbytečných úmrtí.

Mluvčí vlády, když byl požádán o komentář, označil nedostatek ústředního topení v domácnostech za "naprosto nepřijatelný", ale ministři jsou obviňováni ze selhání vůči těm občabnům, kteří žijí v nejhorších podmínkách.

Zdroj v angličtině ZDE


Rekordní 13,3% inflace potravin ve Velké Británii vyvolává obavy z dalšího obtížného roku

Ceny potravin ve Velké Británii v prosinci rekordně vzrostly,  šéfové maloobchodu varovali, že vysoká inflace bude pokračovat i v roce 2023 v souvislosti s dopady rostoucích účtů za energie.

Podle nejnovější měsíční zprávy obchodní organizace British Retail Consortium (BRC) a datové společnosti Nielsen se meziroční inflace u potravin v prosinci vyšplhala na 13,3 % oproti 12,4 % v listopadu. BRC uvedlo, že se jedná o nejvyšší měsíční míru od roku 2005, kdy začalo shromažďovat údaje.

Zdroj ZDE

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zvýšila počet obětí v Makijivce na 89

4. 1. 2023

čas čtení 7 minut


- Ruské ministerstvo obrany ve středu obvinilo své vojáky z nepovoleného  používání mobilních telefonů při smrtícím raketovém útoku na ukrajinské území, při kterém podle něj zahynulo 89 vojáků, a výrazně tak zvýšilo počet obětí.


Moskva dříve uváděla, že při víkendovém úderu zahynulo 63 ruských vojáků. Reakce ministerstva přišla uprostřed rostoucího hněvu některých ruských komentátorů, kteří se stále hlasitěji vyjadřují k tomu, co považují za polovičaté tažení na Ukrajině.

Většina hněvu na sociálních sítích směřovala spíše na vojenské velitele než na ruského prezidenta Vladimira Putina, který se k útoku, který byl další ranou po velkých ústupech na bojišti v posledních měsících, veřejně nevyjádřil.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že čtyři ukrajinské rakety zasáhly dočasná ruská kasárna v odborném učilišti v Makijivce, partnerském městě Ruskem okupovaného regionálního hlavního města Doněcku na východě Ukrajiny.

Přestože bylo zahájeno oficiální vyšetřování, hlavní příčinou útoku bylo jednoznačně nepovolené hromadné používání mobilních telefonů vojáky, uvedlo ministerstvo.

"Tento faktor umožnil nepříteli sledovat a určit souřadnice polohy vojáků pro raketový úder," uvedlo v prohlášení vydaném ve středu krátce po 1:00 v Moskvě.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v úterý  zopakoval varování, že se Rusko chystá zahájit velkou ofenzívu


"Nepochybujeme o tom, že současní páni Ruska vrhnou vše, co jim zbylo, a všechny, které mohou shromáždit, aby se pokusili zvrátit průběh války a alespoň oddálit svou porážku," uvedl Zelenskij ve videoposelství.

"Musíme tento ruský scénář narušit. Připravujeme se na to. Teroristé musí prohrát. Jakýkoli pokus o jejich novou ofenzivu musí selhat," pokračoval.


- Podle zprávy Institutu pro studium války (ISW) vyvolal ukrajinský úder na Makijivku "značnou kritiku ruského vojenského vedení". Několik významných ruských pro-válečných blogerů a komentátorů útok uznalo, přičemž mnozí z nich naznačují, že počet obětí byl vyšší, než se oficiálně uvádí.

    Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že v okupované Makijivce bylo poškozeno nebo zničeno až 10 jednotek ruské vojenské techniky různých typů..


Rozhádaní republikáni: Nepodařilo se jim ani napotřetí zvolit předsedu Sněmovny reprezentantů. Poprvé po sto letech

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Republikána Kevina McCarthyho čeká dlouhá bitva o post předsedy Sněmovny reprezentantů poté, co neuspěl už  ve třetím hlasování

Sněmovna byla suspendována do středečního poledne, protože McCarthy se stal prvním kandidátem na předsedu sněmovny za posledních 100 let, který nezvítězil v  hlasování

Kevin McCarthy se navzdory podpoře Donalda Trumpa potýká s problémy při získávání podpory Republikánské strany
 

S historickým zpožděním čekal v úterý republikánského lídra Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho vleklý boj o křeslo předsedy poté, co v úvodní den nového Kongresu nezískal první tři hlasy.

Čtvrtému hlasování - a možná i dalšímu, až do noci - se podařilo zabránit, když Sněmovna hlasováním přerušila jednání do středečního poledne.

 18993

Británie: Nový předseda britského odborového kongresu TUC vyzývá ke schůzce s Rishim Sunakem kvůli stávkám

4. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Paul Nowak zdůrazňuje, že pracovníci v první linii potřebují "spravedlivou dohodu", a vyzývá premiéra, aby zahájil s odbory jednání o platech 



Nový předseda britského odborového kongresu TUC Paul Nowak vyzval k naléhavé schůzce s premiérem ve snaze ukončit stávky, které způsobují v Británii rozsáhlé narušení železniční dopravy, zdravotnictví a dalších veřejných služeb.

Paul Nowak, který se 29. prosince ujal funkce generálního tajemníka TUC, uvedl, že pracovníci v první linii potřebují "spravedlivou dohodu", a vyzval vládu, aby změnila taktiku a zahájila s odbory jednání o platech.

Nowakova výzva Rishi Sunakovi přichází  po dalším dni stávkových akcí na železnici, kdy návrat lidí do práce po vánočních svátcích vážně narušilo nové kolo stávek.

 18752

"Po demilitarizaci Ukrajiny bychom měli začít deGAYizaci Evropy"

4. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Po demilitarizaci (Ukrajiny) bychom měli začít deGAYizaci Evropy". Takhle si maluje budoucnost "zahraničních mis(i)í" Ruské federace 1. místopředseda Dumy Žuravlev. Asi netřeba připomínat, že Rusku nejde ani o nacisty ani o gaye, píše na Twitteru uživatel David Janus.

 18993

Británie: Lékaři kritizují "mimoně" Rishiho Sunaka, že popírá vážnou krizi v britském zdravotnictví

4. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 
Lékaři obvinili Rishiho Sunaka z "blouznění" poté, co popřel, že by britské zdravotnictví bylo v krizi, a trval na tom, že zdravotnictví má dost peněz  potřebných  k tomu, aby zvládlo nárůst zimních onemocnění


V souvislosti s rostoucím hněvem kvůli zahlcení britského zdravotnictví a zpožděním, které mohou být příčinou zbytečných úmrtí, reagovali lékaři a opoziční strany s opovržením, hněvem a nedůvěrou na komentáře oficiálního mluvčího premiéra na brífinku v Downing Street.

Lékaři konstatují, že problémy s přístupem k naléhavým a pohotovostním službám britského zdravotnictví zřejmě způsobují až  500 úmrtí týdně, kterým by se dalo předejít.

Na otázku, zda je zdravotnictví v Anglii v krizi, mluvčí premiéra Sunaka uvedl, že s tím nesouhlasí. Řekl: "Pro zdravotnictví je to zcela jistě bezprecedentní výzva, kterou ale způsobila řada faktorů, z nichž nejvýznamnější je celosvětová pandemie.

"Jsme přesvědčeni, že stejně jako během pandemie i nyní poskytujeme zdravotnictví dost finančních  prostředků,  které potřebuje k řešení těchto problémů."

Británie má 2,4 nemocniční lůžka na 1000 obyvatel, Německo 7,8 lůžek. Průměr v EU a v OECD je 5.

Británie financuje své zdravotnictví asi o 18 procent menší částkou než je průměr ve "starých zemích"  EU (tedy západních, před rozšířením EU na východ v roce 2004).

 19691

Památníky na Omaha Beach a Utah Beach v Normandii: metodický vzor pro pražské antikomunisty?

3. 1. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 21 minut

(Všechny fotografie Muriel Blaive)

Jde o to, že všechny odpovědi svědků závisí na způsobu, jakým klademe otázky. Neexistuje nic takového jako „čistá historie“, jednoznačná „historická pravda“. Dějiny jsou takové, jaké si je historici vytvoří, a jejich konstrukce nikdy není nezávislá od politických záměrů a politických implikací. Protože historikové mohou do značné míry vyvolat obsah odpovědí, které dostanou, jejich jedinou možností, jak být objektivní, je explicitně vyjádřit svůj vlastní přístup, svůj vlastní úhel pohledu, svou vlastní subjektivitu. Proto je historická metodologie klíčovým oborem, a proto je současné vedení Ústavu pro studium totalitních režimů a vůbec skupina lidí, kteří si říkají antikomunisté, nejen špatnými historiky, ale ve skutečnosti nejsou vůbec žádnými historiky. Předstírat, že vyjadřují „historickou pravdu“, je v naprostém rozporu se skutečnou profesionální historickou praxí. Jen někdo, kdo není (dobrým) historikem, může věřit v tak vadný pojem, jako je „historická pravda.“

Navštívila jsem americký hřbitov a památník v Normandii v Colleville-sur-Mer a byla jsem ohromena tím, jak snadno a efektivně se dají složité historické události přiblížit široké veřejnosti poutavým a mnohostranným způsobem. Na rozdíl od argumentů, které v Praze často zaznívají ze strany samozvaných „antikomunistů“, připustit, že existovala spolupráce s diktaturou, neznamená popřít, že existoval i útlak. Pouze v mysli antikomunistů je svět tak černobílý. V reálném životě existovala současně spolupráce i odpor, represe i kompromis, míra nenávisti i souhlasu s režimem – jak za nacismu, tak za komunismu, a vlastně za jakékoli formy diktatury kdekoli.

 19691

The Normandy Omaha Beach and Utah Beach Memorials: A Methodological Model for the Anticommunists in Prague?

3. 1. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 17 minut

(All photos Muriel Blaive)

I visited the Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer and I was stricken at how easy and effective it is to present complex historical events to the wider public in a way that is both engaging and multifaceted. Contrary to the arguments often heard in Prague on the part of the self-proclaimed “anticommunists”, to admit that there was collaboration does not amount to denying that there was oppression. Only in the mind of anticommunists is the world so black and white. In real life, there was all at once collaboration and resistance, repression and compromission, measures of hatred and approval towards the regime – under both Nazism and communism, and really under any form of dictatorship anywhere.

 19585

Rusko, Evropa a celý svět na historické křižovatce

4. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Nemůže být pochyb o tom, že nejdůležitější událostí uplynulého roku byla porážka Ruska ve válce proti Ukrajině. Byla způsobena nejen počáteční aroganci Moskvy a mocným odporem Ukrajinců, ale i neochotou Kremlu omezit své ztráty a v březnu vyhlásit vítězství, píše Dimitrij Savvin.

Rozhovor Britských listů 556. Jsou Vánoce. Kde je mezilidská solidarita?

23. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



Vánoce letos přicházejí ve velmi problematické situaci pro mnoho lidí v České republice. Jak na to máme reagovat? O tom v tomto vánočním Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 23. prosince 2022.

30892

Západní sankce ovlivňují ekonomickou situaci až 68 % Rusů

4. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Aby zakryla, jak moc ruská ekonomika trpí, a aby udržela statistiky nezaměstnanosti na nízké úrovni, ruská vláda využívá své nástroje k tomu, aby přinutila firmy držet pracovníky na pozicích, i když jim chybí peníze na výplatu mezd. Tito lidé jsou přitom fakticky bez příjmů a v zásadě také bez práce.

Rozhovor Britských listů 555: V Charkově pod útoky a bez elektřiny

16. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta

   

"My nemůžeme za to, že nás sem naše hloupá vláda vyslala," vysvětlují na Ukrajině někteří ruští vojáci, přesto však (neochotně) plní rozkazy. Adam Sybera a kriminolog Petr Pojman jsou v pátek v Charkově bez elektřiny a právě zažili sérii ruských raketových útoků. Jak to tam dnes vypadá a jak reagují místní lidi? O tom a o dalších zásadních věcech s nimi mluví Bohumil Kartous, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 20. prosince 2022.

Rozhovor Britských listů 554. Proč mladé lidi nikdo neposlouchá a nikdo je nebere vážně

16. 12. 2022

čas čtení < 1 minuta



"Politika je pro řadu ředitelů škol i učitelů sprosté slovo." Jakým způsobem motivovat mladou generaci, která se příliš nezabývá společenskými otázkami, aby se o kultivaci demokracie začala starat? O tom mluví Bohumil Kartous s Michaelem Muradem z bezpečnostního centra Evropské hodnoty, který se zabýval projekty jak zvýšit angažovanost mladých lidí v politickém životě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 16. prosince 2022. Jakým způsobem motivovat mladou generaci, která se příliš nezabývá společenskými otázkami, aby se o kultivaci demokracie začala starat? O tom mluví Bohumil Kartous s Michaelem Muradem z bezpečnostního centra Evropské hodnoty, který se zabýval projekty jak zvýšit angažovanost mladých lidí v politickém životě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 16. prosince 2022.

Ukrajinský raketový útok na Ruskem ovládané město Makijivka usmrtil až čtyři sta ruských vojáků

3. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Moskva nezvykle přiznala, že při útoku na budovu školy sloužící jako kasárna v Donbasu v Rusy okupovaném městě Makijivka zahynulo 63 jejích vojáků, přičemž tvrdí, že počet obětí může být vyšší. Ukrajina však konstatuje, že tam zahynulo zřejmě až 400 vojáků

 19673

Masopustovo poslední přání a Pelého odvrácená strana

30. 12. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Byl červen 2015 a zástupce šéfredaktora Lidových novin mi sdělil, že Josef Masopust v jednom rozhovoru řekl, že má jedno přání: aby mohl ještě jednou mluvit s Pelém. Snažil se ho kontaktovat, ale nepodařilo se mu to. Pelé jako jedna z nejznámějších osobností světa byl uznávaný ve všech koutech planety, takže nebylo příliš snadné se s ním spojit. Protože jsem na začátku toho roku dělal rozhovor se spisovatelem Paulem Coelhem a udržoval jsem na něj osobní kontakt, riskl jsem pokusit se zjistit, zda by náhodou tento další světově známý Brazilec neměl Pelého číslo. Měl. Zavolal jsem tedy Pelému a řekl mu o přání českého fotbalisty.

 
O životě a kariéře Edsona Arantese do Nascimenta zde nemá smysl psát. Všechna zpravodajská média na světě o něm publikovala a budou publikovat spoustu faktů. Protože Britské listy jsou médium, které si klade za cíl nabízet to, co v tradičních médiích nenajdete, mohu se zde podělit o tu stránku Pelého života, která není za hranicemi Brazílie příliš známá. Třeba to, že jeho skutečné jméno Edson bylo na počest Thomase Edisona, protože do městečka Três Corações, kde se narodil, přišla elektřina ve stejnou dobu jako jeho narození. 




 19274

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala na západních univerzitách "zpytování svědomí": vědci přehodnocují ruská studia

3. 1. 2023

čas čtení 11 minut


Až se koncem letošního roku sejde ve Filadelfii více než 2000 odborníků na slavistiku, východoevropská a euroasijská studia z celého světa na své největší výroční konferenci, bude ruská invaze na Ukrajinu dominovat diskusi - nebo se přinejmenším bude nad jednáním vznášet, píše Rádio Svoboda/Svobodná Evropa.

Nevyprovokovaná válka Moskvy na Ukrajině zabila desítky tisíc lidí a zpustošila města a obce. Na univerzitách po celém Západě se díky ní dostala ruská historie imperialismu a kolonialismu do popředí slovanských a euroasijských akademických diskusí - od historie a politologie až po umění a literaturu.

Válka nutí vědce, katedry a univerzitní činitele přehodnocovat, jakým způsobem vyučují dějiny Ruska, bývalého Sovětského svazu a regionu, jaké učebnice a prameny používají, koho zaměstnávají, v jakých archivech hledají informace, a dokonce i to, jak by se  katedry měly jmenovat.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje před ruskými útoky drony

3. 1. 2023

čas čtení 11 minut

 Rusko přiznalo, že při novoročním útoku zahynulo 63 jeho vojáků; trvalé ruské útoky íránských bezpilotních letounů mají "vyčerpat" Ukrajinu


- Moskva plánuje vlnu  útoků drony, varuje Zelenskij

Rusko plánuje trvalou  kampaň útoků íránskými bezpilotními letouny s cílem "vyčerpat" Ukrajinu, varoval v pondělním večerním projevu prezident Volodymyr Zelenskij.

Ukrajina podle něj musí "jednat a udělat vše pro to, aby teroristé ve svém cíli selhali".

Zelenskij uvedl, že od začátku roku 2023 sestřelily ozbrojené síly země více než 80 bezpilotních letounů.

Ukrajinská armáda prohlásila, že jen v noci na neděli zničila 40 ruských dronů směřujících na Kyjev, přičemž 15 jich bylo zničeno nad sousedními regiony, tři v Kyjevské oblasti a 22 přímo nad hlavním městem.


- Rusko "pravděpodobně" v příštích týdnech neprorazí u Bachmutu: Britské ministerstvo obrany

Podle britského ministerstva obrany je nepravděpodobné, že by Rusko v nadcházejících týdnech dosáhlo významného průlomu u Bachmutu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Důvodem je mimo jiné to, že Rusko pravděpodobně vede v oblasti útočné operace pouze na úrovni čet nebo oddílů.

"V polovině prosince ruské vojenské a Wagnerovy zástupné síly pravděpodobně zvýšily četnost svých pěších útoků v okolí doněckého města Bachmut. Mnohé z těchto operací však byly nedostatečně podporovány," uvedlo ministerstvo ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

"V posledních 10 dnech Ukrajina vyčlenila na obranu sektoru významné posily a četnost ruských útoků se pravděpodobně snížila oproti vrcholu v polovině prosince. Obě strany utrpěly vysoké ztráty.

 18932

Nový rok přinesl extrémní počasí po celé Evropě. Vláda musí být ambicióznější v přijetí opatření proti změně klimatu

3. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva organizace Greenpeace ČR


Praha - 3. ledna 2022: Jsme svědky extrémního počasí v České republice a v celé Evropě. V Javorníku naměřili meteorologové v sobotu ráno 19,6 °C, což je dosud nejvyšší lednová teplota naměřená v Česku. Rekordy zaznamenalo zhruba 80 % českých stanic. V polské Varšavě byl dosavadní lednový rekord z roku 1993 překonán o celých 5,1 °C. Na počasí v Evropě a v Česku má vliv až extrémně teplý vzduch, který k nám proudí ze severozápadu Afriky. Ačkoli každý rok dochází během Vánoc k růstu teploty, nikdy nedosahují takových hodnot. Hlavní příčina současného extrémního počasí je ale jasná – klimatická změna, jejíž hlavní příčinou je spalování fosilních paliv. Extrémní projevy počasí ohrožují naši energetickou bezpečnost i biodiverzitu a budou v následujících letech čím dál častější. Česká vláda by měla být po relativně úspěšném českém předsednictví EU co nejvíce ambiciózní také na domácí úrovni a přijmout opatření, které povedou ke splnění cílů Pařížské klimatické dohody.

 19387

Centrem covidu je nyní Čína. Svět by měl covid sledovat - a testovat

3. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Vzhledem k tomu, že čínská vláda podceňuje výskyt nákazy ve své zemi, je nezbytné, aby ostatní země zůstaly vůči novým variantám ve střehu, upozorňuje profesorka Devi Sridhar, vedoucí katedry globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě.
 
Po téměř třech letech snahy zcela eliminovat virus způsobující covid-19 na svém územíčínská vláda náhle změnila kurz. Nyní se Čína  pokouší "žít s virem covid-19". Testování již není vyžadováno a počty oficiálně hlášených případů covidu-19 se rozcházejí s vědeckými odhady situace.

Zatímco oficiální odhady hovoří o 4 000 nákaz covidem-19 denně, vědci odhadují, že se jedná spíše o 1 milion případů denně. Podobně nespolehlivé jsou i oficiální počty úmrtí. Absence transparentnosti ze strany čínské vlády a nedůvěra v to, co říká o domácí epidemii, vyvolávají obavy po celém světě.

30776

Klimatická krize: Teplé lednové počasí láme rekordy v celé Evropě

3. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Nejméně osm zemí zaznamenalo rekordně vysoké teploty "téměř neslýchaného" tepla, sdělují meteorologové

 
V  posledních dnech padají v Evropě meteorologické rekordy znepokojivým tempem


Podle údajů, které shromáždil klimatolog Maximiliano Herrera, jenž sleduje extrémní teploty, byl nejteplejší lednový den v historii zaznamenán nejméně v osmi evropských zemích včetně Polska, Dánska, České republiky, Nizozemska, Běloruska, Litvy a Lotyšska.

V polském Korbielówě dosáhla rtuť teploměru 19 °C, což je teplota, na kterou je slezská vesnice zvyklá spíše v květnu, a je  18 °C nad ročním lednovým průměrem 1 °C. V Javorníku v České republice bylo 19,6°C, zatímco průměr pro toto roční období je 3°C.

V běloruském Vysokaje by se teploty v tuto roční dobu běžně pohybovaly kolem nuly. V neděli dosáhly 16,4 °C, čímž o 4,5 °C překonaly dosavadní lednový rekord v zemi.

 18452

Dotáhneme změnu: Demokrat na Hrad

3. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

AVÍZO, 8. LEDNA, 2023: MILION CHVILEK SVOLÁVÁ SHROMÁŽDĚNÍ NA II. HRADNÍM NÁDVOŘÍ 

V neděli 8. ledna, týden před prvním kolem voleb, pořádá Milion chvilek pro demokracii veřejnou akci na II. nádvoří Pražského hradu. Symbolicky se jejím prostřednictvím rozloučí s érou arogance a pohrdání lidmi, kterou ztělesňoval Miloš Zeman a ukáže, že je čas konečně si zvolit prezidenta/ku, který v této éře nebude pokračovat. Osobnost, která přinese zpátky na Hrad demokratické hodnoty, otevře ho znovu lidem a potvrdí prozápadní demokratické směřování České republiky.

 18993

V Británii za nečinnosti konzervativní vlády se drastickým způsobem rozkládá státní zdravotnictví

3. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Jak o tom v Britských listech informujeme pravidelně, pobrexitová Británie - právě v důsledku brexitu - se v mnoha oblastech propadá do chaosu. Většina státní infrastruktury přestává fungovat. (Tomasz Oryński informuje na Twitteru, že vánoční dárek, odeslaný britskou poštou z Glasgow jemu do Finska dne 3. prosince 2022 mu došel teprve 2. ledna 2023!)

Propad britského hospodářství způsobený brexitem výrazně přispěl k snížení mezd státních zaměstnanců, takže v mnoha oborech se konají stávky, které konzervativní vláda ignoruje. Připravují se další stávky zdravotních sester, od úterý  znovu pět dní stávkují britské železnice,  veřejnost je varována, aby se nikam nepokoušela vlakem jezdit.

Britské státní zdravotnictví bylo ochromeno covidem a nikdy se z něho řádně nevzpamatovalo. Kvůli nízkým platům a existenčnímu a pracovnímu tlaku odcházejí desetitisíce zdravotních sester, chystá se také odejít velká část mladých lékařů. V nynější nové epidemii chřipky, streptokoku A a covidu zdravotnictví drsně kolabuje. 



Představitelé zdravotnictví varují, že "neúnosná" krize britského zdravotnictví  bude pokračovat až do dubna

Ministři byli vyzváni, aby mimořádně svolali  parlament. Pacienti totiž  zbytečně umírají v důsledku jejich  nečinnosti

 19697

Adresát: Andrej Babiš 

3. 1. 2023

čas čtení 14 minut

Otevřený dopis iniciativy "Mléko z žaludku krávy www.AGROBLB.czTM" kandidátu-astronomovi

 
Dobry den, prozářený Planetou Sluncem, pane Babiši,

DEJTE NÁM TO MLÍKO ZA 10 KORUN!

Pane Babiši, naše iniciativa vznikla jako reakce na Vaše nové převratné vědecké objevy, o kterých někdo umístil na YouTube krátky sestřih:

(pozor, NELZE sledovat střízlivý)

 19683

Janja, ehm, Lula, se ujímá funkce brazilského prezidenta

3. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

Janja (vyslovuje se Žanža), jak se říká Lulově manželce Rosângele, se postavila proti kritikům jejího intenzivního vlivu na manželovo nové působení ve funkci brazilského prezidenta. Vzali se loni v květnu poté, co spolu chodili od roku 2017, kdy se s ním seznámila v době, kdy byl ve vězeňské cele kvůli nyní již zrušenému obvinění z korupce, za které strávil rok a půl za mřížemi. 

Lulova manželka Marisa Letícia zemřela na infarkt, když jejího syna doma zatýkala federální policie (naše FBI). Janja je 56letá socioložka, která pracovala jako manažerka komunikace vodní elektrárny Itaipu, což svědčí o tom, že je to úspěšná a iniciativní žena. 

Zatímco Marisa Letícia byla během prvních dvou Lulových prezidentských období (2003-2010) tichou první dámou, jejíž úkoly byly tradiční, například návštěvy sirotčinců a pomoc chudým ženám, Janja je hluboce zapojena do všech aktivit a rozhodnutí, které Lula činí. 

 19680

Jaroslav Hašek (nejen) o válce

3. 1. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 6 minut

 
Ve středu 3. ledna 1923 v Lipnici nad Sázavou zemřel nejslavnější český humorista. Bohém, jehož literární tvorba dosáhla svých nejvyšších met při zúročení zkušeností z první světové války. Výmluvně to dokládá nejen románové vypravování o dobrém vojáku Švejkovi, ale také soubor devíti povídek o spisovatelových zážitcích z Ruska. 


 19371

Pokud by se Írán přiklonil k Západu, prospěl by sobě i středoasijským republikám, zároveň by odstavil Rusko z první ligy velmocenské politiky a oslabil Čínu

3. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 5 minut

Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán se rozkládají na území o rozloze 4 miliony km2, takřka stejně rozlehlém jako Evropská unie (4,2 milionu km2). Uvedené středoasijské státy mají velké zásoby nerostných surovin, včetně ropy a nyní tolik žádaného zemního plynu. Přesto je jejich hospodářská situace neutěšená, neboť byly součástí Sovětského svazu a Moskva zde hospodařila hůře než Holanďané ve svých koloniích. Rusko Střední Asii vysává dodnes, neboť jako pověstná žába na prameni kontroluje vývoz ropy a zemního plynu odtamtud na Západ.

 19687

Miniaturní velikáni

3. 1. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

Foto: Pan Šimon Ryšavý před svým knihkupectvím s vnučkou

K. H. Mácha, F. L. Čelakovský, K. H. Borovský, K. J. Erben, V. Hálek či J. Wolker to jsou jen někteří z mnoha českých velikánů, které se ve svých miniaturních knížečkách rozhodl zvěčnit jeden z nejznámějších a mezi všemi milovníky knih i jeden z nejvyhledávanějších brněnských knihkupců a nakladatelů Šimon Ryšavý.  Jehož počátky ryze rodinné firmy spadají do osmdesátých let, kdy založil nejprve své nakladatelství Šimon Ryšavý, které vydává dodnes knihy začínajících autorů a hlavně knihy o Brně. Poté k němu v roce 1991 přidal i knihkupectví, ale než toto vše provedl, předcházelo tomu jeho studium na knihkupecké škole v Luhačovicích a následně na střední knihkupecké škole v Brně. Pak začal pracovat v Uherském Hradišti, po vojně se oženil, přestěhoval zpět do Brna, kde nastoupil do Cizojazyčné literatury na České 31 jako knihkupec. Tam se vypracoval na vedoucího prodejny. V roce 1989 společně s panem Boudou z Antikvariátu založil OF knihkupců pro Jihomoravský kraj a v roce 1990 převzal Cizojazyčnou literaturu pod sebe a začal podnikat jako soukromý knihkupec – nakladatel.

Pane Ryšavý, vzpomenete si ještě někdy na své úplné začátky v tomto oboru?

 19221

Pokud stát nezajistí navýšení mezd sociálních pracovníků, odejdou

3. 1. 2023

čas čtení 14 minut



Sociální pracovníci a  a lidé působících v sociálních službách mají dlouhodobě supernízké platy


Tito lidé mají z podstaty své profese pomáhat druhým, kteří se nacházejí v tíživé situaci, být jim nablízku, řešit jejich nepříznivou sociální situaci a pečovat o jejich důstojnost. V současné chvíli se ale oni sami v mnoha případech dostávají do tíživé situace, nedosahují na důstojný život garantovaný důstojnou mzdou. Svou situaci mnozí musí řešit tím, že si musí nacházet druhou nebo třetí práci na jiných místech, píše Václav Zeman.

Celé téma je přehledně popsáno zde: https://medium.seznam.cz/clanek/martina-zikmundova-streetwork-socialni-pracovnici-maji-pomahat-druhym-sami-resi-existencni-problemy-1478

Zde jsou hlavní teze k tématu:

 19681

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina ostřeluje Ruskem drženou Makijivku; výpadky elektřiny a topení po útoku bezpilotních letounů na Kyjev

2. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 
- Při ukrajinském útoku na vojenské ubikace zahynula řada ruských vojáků; Ukrajina hlásí 20 sestřelených "vzdušných cílů" nad Kyjevem

 

Ukrajinský útok na východoukrajinské město Makiivka v Doněcké oblasti okupované silami Moskvy si podle Rusů údajně vyžádal několik obětí na životech poté, co byla zasažena vojenská ubikace.

Moskvou dosazená správa Doněcké oblasti v neděli uvedla, že v noci na Silvestra bylo na region vypáleno nejméně 25 raket.

Ruská státní tisková agentura Tass citovala místního Moskvou dosazeného úředníka, který uvedl, že v Makijevce bylo při sérii ostřelování raketami Himars zraněno nejméně 15 lidí.

Pozdější zpráva citovala Moskvou dosazeného doněckého úředníka Alexeje Kulemzina, podle něhož byla při útocích na Makijevku poškozena "budova centra tvořivosti dětí a mládeže".

Daniil Bezsonov, vysoký představitel podporovaný Ruskem v regionu, uvedl, že došlo k "masivnímu úderu" na odbornou školu, která podle předběžných informací citovaných agenturou Reuters sloužila jako ubikace vojenského personálu.

Byli tam mrtví a zranění, přesný počet zatím není znám," uvedl Bezsonov v aktualizaci na Telegramu v neděli pozdě večer.

- Ukrajinské zdroje však uvádějí, že počet obětí je mnohem vyšší. Ukrajinská veřejnoprávní televize Suspilne přinesla zprávu, podle níž zahynuly stovky ruských vojáků.

Vojáci byli (údajně) ubytováni v ПТУ 19 (odborná škola č. 19) v západní Makijevce.



 19677

Do nového roku více vnitřního uspokojení

Nejen machistický komplex stojí za potřebou chlubit se vyměšováním

2. 1. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

yes, please do enlighten me. email me at smalldickenergy@getalife.com

Greta Thunberg takto reagovala na Twitteru na jednoho tupce, který jí chtěl poslat seznam svých aut s vysokou emisní produkcí. Tedy kromě faktu, že odpůrci omezování vlivu člověka na klima se zároveň významně překrývají s machistickými zoufalci je tu ještě jeden pozoruhodný rys, jenž stojí za povšimnutí. Malé děti ve vývojovém stadiu, v němž se učí mít pod kontrolou své vyměšování, jsou většinou svými rodiči mohutně motivovány pochvalou za to, když se jim podaří vykakat se do nočníku a tedy pochopitelně se potřebují s tímto pokladem pochlubit. Toto období se dle Freuda kryje s análně-sadistickou vývojovou peridodou, během níž je dítě uspokojováno vypuzováním. 

Paralela vypuzování/vyměšování a emisí se přímo nabízí. Tak jen dávám podnět pro nějakou hlubší psychosociální analýzu a přeju do nového roku hodně vnitřní satisfakce..

 16578

Česká republiko, dobrou noc!

2. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Věnováno všem milovníkům až chorobného sledování pohádek, u kterých se tak krásně polospí…"

Dovolil jsem si parafrázovat oslovení signatáře Charty 77, dramatika, člena ODS, bývalého ministra kultury a tehdejšího 1. předsedy Poslanecké sněmovny České republiky, Milana Uhdeho, který před 30 lety pronesl v úvodu svého projevu pro mne navždy zvláštní větu:

"Česká republiko, dobrý den!"

Tehdejší dobu a politicko-občanský stav ČR snad nejvíce charakterizuje pozdější prohlášení tohoto, jinak slušného muže, které nebylo řečeno v nějaké nadsázce, ale opravdu vyjadřovalo tehdejší postavení Václava Klause nejen v ODS (volně parafrázuji):

" Kdyby mne premiér Václav Klaus poslal během jednání vlády pro pivo, rád půjdu. On totiž během mé cesty vymyslí něco daleko podstatnějšího než já." ( Milan Uhde)

 16478

Co by měl Joe Biden okamžitě udělat, aby rok 2023 nabral správný směr

2. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Vzhledem k tomu, že se toho ve světě děje tolik, požádali jsme naše odborníky z Quincy Institute, aby se vyjádřili k následující otázce: Co se v novém roce musí okamžitě stát, aby zahraniční politika USA v tomto roce nabrala správný smět? A proč?

Bill Hartung, vedoucí výzkumný pracovník; obchod se zbraněmi, rozpočty Pentagonu:

Bidenova administrativa by měla začít rok tím, že omezí stále rostoucí rozpočet Pentagonu. Současný rozpočet je zastaví příliv jedním z nejvyšších od druhé světové války a jen jeho navýšení od roku 2022 do roku 2023 je vyšší než celý vojenský rozpočet všech ostatních zemí světa s výjimkou Číny. Velká část těchto prostředků je promrhána na zdražování a zbraně, které nejsou užitečné pro výzvy, jimž dnes čelíme. Efektivnější obranu můžeme zajistit za méně peněz, pokud omezíme plýtvání, zrušíme nefunkční a zbytečné zbrojní programy a budeme prosazovat zdrženlivější, neintervenční zahraniční politiku, která bude skutečně klást na první místo diplomacii.

30777

"Absolutní šílenství": Evropu zasáhla rekordní vedra

3. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Zatímco v Evropě skončil nejteplejší rok v její historii, na většinu kontinentu se během prázdninového víkendu snesla mocná zimní tepelná kupole, při níž byly překonány tisíce denních a měsíčních teplotních rekordů od Španělska až po Rusko, informuje Brett Wilkins.

 16451

Sociální média vyvolávají u dětí odpor k vlastnímu tělu, varuje studie

2. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 

Nová studie dokazuje, že sociální média představují "významné riziko" pro pohled mladých lidí na sebe sama a mohou vyvolávat psychické  potíže


Průzkum provedený britskou charitativní organizací pro duševní zdraví mládeže stem4 zjistil, že téměř polovina dotázaných dětí a mladých lidí se uzavřela do sebe, začala nadměrně cvičit, zcela se přestala stýkat s lidmi nebo se sebepoškozovala v reakci na online šikanu a trolling týkající se jejich fyzického vzhledu.

Třem ze čtyř dětí ve věku 12 let se nelíbí jejich tělo a stydí se za to, jak vypadají, a tento počet se zvyšuje na osm z deseti mladých lidí ve věku 18 až 21 let.

Tato zjištění vyplývají z nové rozsáhlé studie, která varuje, že sociální média představují významné riziko pro současné i budoucí zdraví dnešní mladé generace.

 19041

Alexej Levinson: "Rusko je zemí bez vize budoucnosti"

2. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Protože komunistický systém si monopolizoval veřejnou budoucnost, jeho kolaps před 30 lety zanechal Rusy bez jakékoliv významné veřejné budoucnosti, ve kterou by mohli věřit a jednat podle ní. Místo toho se chovají, jakoby budoucnost jejich země měla být stejná jako současnost, nebo mluví o trivialitách, upozorňuje zakladatel Levada Centra sociolog Alexej Levinson.

 19274

Putin by měl být ještě letos postaven před soud - čelný mezinárodní právník

2. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Ruský prezident Vladimir Putin by měl letos stanout před soudem na Ukrajině za válečné zločiny, kterých se tam dopustil, tvrdí právník, který vedl stíhání bývalého srbského vůdce Slobodana Miloševiče.

Sir Geoffrey Nice konstatoval v rozhlase BBC, že Putin je nese vinu  za útoky na civilní cíle během války.

Tento britský advokát vyjádřil své překvapení nad tím, že to prokurátoři a politici "neříkají mnohem svobodněji a otevřeněji".



 17804

Nová regulační opatření v maďarských obchodech a jejich dopad na spotřebitele

2. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Nové maďarské vládní nařízení staví obchody do nemožné situace: Musejí skladovat tolik produktů s cenovými limity, kolik jich v celém Maďarsku v současnosti není. Zemi by mohlo zaplavit levné zboží dovozu, ale obchody je nemohou získat přes noc – což by nařízení vyžadovalo. Průmysl by mohl být pod tlakem, což může skončit dalším drastickým zvýšením cen produktů bez cenového omezení.

19065