Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje před ruskými útoky drony

3. 1. 2023

čas čtení 11 minut
 Rusko přiznalo, že při novoročním útoku zahynulo 63 jeho vojáků; trvalé ruské útoky íránských bezpilotních letounů mají "vyčerpat" Ukrajinu


- Moskva plánuje vlnu  útoků drony, varuje Zelenskij

Rusko plánuje trvalou  kampaň útoků íránskými bezpilotními letouny s cílem "vyčerpat" Ukrajinu, varoval v pondělním večerním projevu prezident Volodymyr Zelenskij.

Ukrajina podle něj musí "jednat a udělat vše pro to, aby teroristé ve svém cíli selhali".

Zelenskij uvedl, že od začátku roku 2023 sestřelily ozbrojené síly země více než 80 bezpilotních letounů.

Ukrajinská armáda prohlásila, že jen v noci na neděli zničila 40 ruských dronů směřujících na Kyjev, přičemž 15 jich bylo zničeno nad sousedními regiony, tři v Kyjevské oblasti a 22 přímo nad hlavním městem.


- Rusko "pravděpodobně" v příštích týdnech neprorazí u Bachmutu: Britské ministerstvo obrany

Podle britského ministerstva obrany je nepravděpodobné, že by Rusko v nadcházejících týdnech dosáhlo významného průlomu u Bachmutu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Důvodem je mimo jiné to, že Rusko pravděpodobně vede v oblasti útočné operace pouze na úrovni čet nebo oddílů.

"V polovině prosince ruské vojenské a Wagnerovy zástupné síly pravděpodobně zvýšily četnost svých pěších útoků v okolí doněckého města Bachmut. Mnohé z těchto operací však byly nedostatečně podporovány," uvedlo ministerstvo ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

"V posledních 10 dnech Ukrajina vyčlenila na obranu sektoru významné posily a četnost ruských útoků se pravděpodobně snížila oproti vrcholu v polovině prosince. Obě strany utrpěly vysoké ztráty.

- Dmytro Žyvytskij, gubernátor Sumské oblasti, informoval obyvatele o událostech v průběhu noci. Nehlásí žádné oběti na životech, ale sděluje, že Rusko střílelo na tři sídla, včetně útoku na železniční infrastrukturu v Krasnopilsku. Neuvedl žádné podrobnosti o případných obětech.
 
- Ruská státní mediální agentura Tass informuje, že společnost Filming from the Air, která vyrábí drony, uvedla, že dodává ruské armádě nové malé snímkovací drony pro použití na Ukrajině.

Tass cituje mluvčího společnosti, podle něhož jsou tyto drony mnohem levnější než čínské ekvivalenty, které Rusko dosud používalo, a že každý z nich "je vybaven kompaktní termovizní kamerou schopnou zjistit přítomnost nepřátelských sil v kteroukoli denní dobu a má také možnost být vybaven zařízením pro odpalování granátů".

Podle agentury Tass společnost model poprvé představila v listopadu na výstavě v Moskvě.

- Země NATO budou v příštích měsících diskutovat o svých cílech v oblasti výdajů na obranu. Některé z nich požadují, aby se 2% cíl změnil na minimální hodnotu, uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
.

Šéf NATO uvedl, že jeho cílem je dosáhnout dohody nejpozději do příštího pravidelného summitu NATO, který se bude konat 11. a 12. července v litevském hlavním městě Vilniusu.

- Summit Ukrajiny a EU se uskuteční 3. února v Kyjevě

Ukrajina a Evropská unie uspořádají 3. února v Kyjevě summit, na kterém se bude jednat o finanční a vojenské podpoře, uvedla v pondělí Zelenského kancelář v prohlášení.

Strany projednaly očekávané výsledky příštího summitu Ukrajina-EU, který se bude konat 3. února v Kyjevě, a dohodly se na zintenzivnění přípravných prací," uvádí se v prohlášení.

Zelenskij rovněž uvedl, že po pondělním rozhovoru s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou očekává, že první část makrofinanční pomoci EU dorazí v lednu.

Poděkoval von der Leyenové za podporu a dodal, že finanční pomoc v hodnotě 18 miliard eur   "je nesmírně důležitá právě teď, kdy se Rusko snaží shromáždit nové síly k agresi".


- Ukrajinská armáda potvrdila útok ukrajinských sil 31. prosince na "živou sílu a vojenskou techniku nepřítele" ve městě Čulakivka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny.


Ztráty nepřítele činily asi 500 zraněných a zabitých vojáků," uvádí se ve zprávě.

Ve směru na Cherson ruské síly "nepřestávají ostřelovat osady podél pravého břehu řeky Dněpr", dodaly síly.


- Podle nedávné zprávy Institutu pro studium války (ISW) vyvolal ukrajinský úder na ruskou základnu v doněcké Makijevce "značnou kritiku ruského vojenského vedení".

Ve své poslední aktualizaci americký thinktank uvedl:

Ruské ministerstvo obrany se pravděpodobně pokouší přehodit vinu za špatné operační zabezpečení (OPSEC) na představitele Doněcké lidové republiky (DNR) a mobilizované síly, ale jeho vágní přiznání úderu přesto vyvolalo kritiku na adresu ruského vojenského velení.

Takováto hluboká vojenská selhání budou i nadále komplikovat Putinovy snahy o uklidnění ruské provojenské komunity a udržení dominantního narativu v domácím informačním prostoru."

- Útok v Makijivce vyvolal v Rusku novou kritiku

Řada významných ruských pro-válečných blogerů a komentátorů útok na Makijivku uznala, přičemž mnozí z nich naznačují, že počet obětí byl vyšší, než se oficiálně uvádí.

"To, co se stalo v Makiivce, je strašné," napsal Archanděl Spetznaz Z, ruský vojenský blogger s více než 700 000 sledujícími na Telegramu.

"Kdo přišel na nápad umístit personál ve velkém počtu do jedné budovy, kde i hlupák pochopí, že i když zasáhnou dělostřelectvem, bude tam mnoho zraněných nebo mrtvých?" napsal. Velitelé se podle něj "zjevně nestarali" o munici, která je na bojišti uložena v nepořádku. "Každá chyba má své jméno."

Útok vyvolal mezi proinvazními blogery a některými představiteli novou kritiku stavu ruské armády i rozhodnutí využít k ubytování vojáků civilní infrastrukturu.

Ubytování personálu v budovách namísto v krytech přímo napomáhá nepříteli. Ze situace v Makijivce je třeba vyvodit ty nejtvrdší závěry," napsal Andrej Medveděv, ultrakonzervativní novinář, který je místopředsedou moskevského městského parlamentu.

Bezsonov vyzval k potrestání "viníků rozhodnutí o použití tohoto zařízení. Donbas má dostatek objektů se silnou infrastrukturou, kde lze ubytovat armádní personál".

Vladlen Tatarskij, vojenský blogger, s nímž se Putin v září setkal v Kremlu, ve svém příspěvku na Telegramu vyzval k tribunálu pro ruské vojenské vedení a označil nejvyšší důstojníky Moskvy za "nekvalifikované idioty".

Přiznání Ruska k desítkám mrtvých při jednom incidentu nemá obdoby. Moskva zřídkakdy zveřejňuje údaje o svých obětech, a pokud tak učiní, jsou tyto údaje obvykle nízké - v dubnu, kdy Ukrajina potopila svůj vlajkový křižník Moskva, přiznala pouze jednoho mrtvého ze stovky členů posádky.

- Ukrajina sděluje, že při útoku v Makijivce bylo zničena nepřátelská vojenská technika

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v prohlášení zveřejněném v pondělí pozdě večer uvedl, že v okupované Makijevce bylo poškozeno nebo zničeno až 10 jednotek ruské vojenské techniky různých typů.

Ukrajina se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky na Ruskem kontrolovaném území na Ukrajině.

Její armáda však o útoku v Makijivce informovala jako o "úderu na ruskou živou sílu a vojenskou techniku".

"Dne 31. prosince bylo ve městě Makiivka ve východní Doněcké oblasti zničeno a poškozeno až 10 jednotek nepřátelské vojenské techniky různých typů".

Lidské "ztráty" se  stále zjišťují.

- Kyjev se přihlásil k odpovědnosti za smrtící útok na Makijivku

Ukrajinské vojenské velení původně tvrdilo, že při incidentu v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny bylo zabito až 400 ruských vojáků.

"Santa zabalil do pytlů asi 400 mrtvol," stálo v nedělním prohlášení ukrajinského oddělení strategické komunikace ozbrojených sil.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo mnohem nižší počet a v neobvyklém přiznání v pondělí prohlásilo, že při úderu zahynulo 63 ruských vojáků, což je dosud největší ztráta na životech, kterou Moskva uvedla.

Ministerstvo sdělilo, že čtyři rakety Himars dodané USA zasáhly "objekt dočasného rozmístění vojsk".

- Po smrtícím úderu na Ruskem okupované město Makijivka na Nový rok generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v prohlášení zveřejněném v pondělí pozdě večer uvedl, že v Doněcku bylo poškozeno nebo zničeno až 10 jednotek ruské vojenské techniky. Ukrajina se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky na Ruskem ovládaném území na Ukrajině. Její armáda však oznámila útok v Makijivce jako "úder na ruskou živou sílu a vojenskou techniku".

- Ukrajina se tento týden vzpamatovává ze série ničivých úderů namířených na její klíčovou infrastrukturu a její prezident Volodymyr Zelenskij varoval před dalšími útoky. Ve svém posledním pondělním projevu Zelenskij uvedl, že Rusko plánuje vleklou kampaň útoků s íránskými bezpilotními letouny, aby "vyčerpalo" Ukrajinu.

- Při útoku na Makijivku zahynuly desítky nedávno mobilizovaných vojáků vyslaných Moskvou. Je to zřejmě jeden z dosud nejsmrtelnějších incidentů s účastí ruských branců.  Na internetu kolují satelitní snímky pořízené americkou společností Planet Labs, které ukazují následky úderu na Makijivku a zachycují budovu, v níž se nacházeli ruští vojáci, před zásahem a po něm. Snímky z 2. ledna ukazují budovu téměř zcela srovnanou se zemí. Záběry následků výbuchu zveřejněné na internetu rovněž ukazují obrovskou budovu proměněnou v kouřící trosky.

- Několik vln ruských bezpilotních letounů se v pondělí brzy ráno zaměřilo na kritickou infrastrukturu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě a okolních oblastech. Trosky ze zničeného dronu zasáhly severovýchodní kyjevskou čtvrť Desnianskiy a zranily 19letého muže, který byl později převezen do nemocnice, uvedl starosta města Vitalij Kličko. Ve městě byla poškozena zařízení energetické infrastruktury, což způsobilo výpadky elektřiny a vytápění.

- Ukrajina sděluje, že v noci na neděli zničila 40 ruských bezpilotních letounů mířících na Kyjev, z toho 15 nad sousedními regiony, tři v Kyjevské oblasti a 22 přímo nad hlavním městem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že od začátku roku 2023 sestřelily ozbrojené síly země více než 80 dronů.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4533

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2023