Blinken naléhá na arabské státy, aby diskutovaly o budoucnosti Gazy

8. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Americké ministerstvo zahraničí říká, že ministr vyvíjí tlak na váhající muslimské národy, aby se připravily na roli při rekonstrukci, správě a bezpečnosti Gazy, pokud a až Izrael dosáhne svého cíle eliminovat Hamás.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli tlačil na arabské sousedy Izraele, aby hráli budoucí roli při řízení Gazy, i když se snaží potlačit napětí nad rámec izraelské ofenzívy v Gaze.

Blinken přiletěl do Jordánska v sobotu pozdě večer a v neděli se setkal s králem Abdalláhem, než navštívil Katar a zakončil den ve Spojených arabských emirátech.

Blinken využil návštěvy k tomu, aby tlačil na váhající muslimské národy, aby se připravily na roli při rekonstrukci, správě a bezpečnosti Gazy, pokud a až Izrael dosáhne svého cíle eliminovat Hamás, uvedl vysoký úředník ministerstva zahraničí, který cestuje s nejvyšším diplomatem Bidenovy administrativy.

Americká delegace shromáždí informace arabských států o citlivé otázce budoucnosti Gazy předtím, než v nadcházejících dnech předá tyto postoje Izraeli, řekl tento činitel a uznal, že mezi představami různých stran o pásmu bude značná propast.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant ve čtvrtek navrhl, aby mnohonárodní operační skupina vedená Spojenými státy v partnerství s Evropskou unií a regionálními partnery převzala odpovědnost za obnovu území, přičemž Izrael by si zachoval operační svobodu jednání v pásmu.

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí, který se s Blinkenem setkal dříve, hodlá diskutovat pouze o budoucím scénáři, který by spojil Západní břeh Jordánu a Gazu jako základ dvoustátního řešení pro Izraelce a Palestince, uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení před nedělními rozhovory. Blinken se během své návštěvy setkat s králem Abdalláhem II.

Arabští lídři, včetně jordánského krále Abdalláha, vyzvali k trvalému příměří v konfliktu, který začal, když Hamás 7. října zaútočil na jižní Izrael, zabil 1 200 lidí a vzal 200 jako rukojmí.

Izraelský letecký a pozemní útok v reakci na něj, jehož cílem bylo zničit Hamás, zabil do soboty 22 722 Palestinců, podle palestinských zdravotnických činitelů, a zanechal velkou část malé enklávy v Gaze v troskách.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1932

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2024