Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zahájilo rozsáhlý raketový útok

8. 1. 2024

čas čtení 7 minut

Ukrajinské letectvo sděluje, že země je v některých regionech  v pondělí pod vlnami řízených střel a balistických raket

- Rusko v pondělí zahájilo rozsáhlý raketový útok po celé Ukrajině, uvedli úředníci.

Ukrajinské letectvo uvedlo, že země byla pod několika vlnami ohrožení křižujícími raketami a v některých regionech balistickými střelami, informuje agentura Reuters.

"Nepřítel zákeřně útočí na mírová města," napsal na Telegramu Oleksandr Vilkul, starosta jihoukrajinského města Kryvyj Rih.

Anatolij Kurtiev, tajemník jihovýchodní Záporožské městské rady, na Telegramu uvedl, že raketový útok na město si vyžádal zranění.

Jinde byla při útoku na druhé největší ukrajinské město Charkov zraněna nejméně jedna žena, napsal na Telegramu jeho starosta Ihor Těrechov. Podle něj byly zasaženy průmyslové objekty, což mělo za následek požár.

Ve městě Záporoží bylo slyšet pět výbuchů, uvedl oblastní gubernátor Jurij Malaško, a nejméně dva lidé byli zraněni.

Ukrajinští vojenští představitelé v dalších městech, včetně Dněpropetrovska a Chmelnyckého, rovněž uvedli, že jejich města byla vystavena "masivnímu raketovému útoku" ze strany Ruska.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská uvedla, že Rusko svými útoky na Ukrajinu "zanechalo lidi bez domova", což je podle ní skutečnost, kterou "lze změnit pouze zbraněmi".





- Po ruských náletech na Ukrajině zahynuli čtyři civilisté, sdělují úředníci

Rusko v pondělí brzy ráno odpálilo na Ukrajinu desítky raket, které zabily nejméně čtyři civilisty, uvedly ukrajinské úřady.

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov uvedl, že při úderu na město jižně od Charkova byla zabita 63letá žena.

Dva lidé byli zabiti v západní Chmelnycké oblasti, kde byla rovněž zasažena kritická infrastruktura.

Ve městě Kryvyj Rih byl zabit 62letý muž a poškozeno nákupní centrum a desítky soukromých domů a bytových domů poté, co na jih centrální části města dopadlo devět ruských raket, uvedl starosta města Oleksandr Vilkul.

- Oligarchovi, který dodával stavební materiál ruské vojenské mašinérii a pro výstavbu v okupovaných oblastech Ukrajiny, pomáhají britské společnosti Morgan Stanley a Allen & Overy ve snaze získat kontrolu nad obrovským ruským ropným majetkem,
odhalil deník Guardian.

Hodnota majetku Sergeje Kolesnikova, který pochází z Ruska, ale nyní má maltské občanství v rámci programu "zlatého pasu", se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů  díky podnikání se stavebními materiály, které spoluzaložil.

Americká investiční banka Morgan Stanley a jedna z elitních advokátních kanceláří "magic circle" se sídlem v Londýně, Allen & Overy, pomáhají Kolesnikovovi při jeho snaze získat do vlastnictví ropné pole Verblužje v Astrachani na jihu Ruska, které údajně obsahuje 100 milionů barelů ropy.


- Ukrajinské síly zničily 18 z 51 raket odpálených během pondělní vlny ruských náletů, uvedlo ukrajinské letectvo.



Uvedlo, že Rusko přes noc odpálilo 32 řízených střel a také osm bezpilotních letounů "Shahed" a že všechny drony byly sestřeleny.


"Byly napadeny objekty kritické infrastruktury, průmyslová civilní a vojenská zařízení," uvedlo letectvo podle agentury Reuters.

- Ruský raketový útok v pondělí zabil dva lidi a zasáhl kritickou infrastrukturu v západoukrajinském Chmelnickém regionu, uvedli regionální představitelé.

- Ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly během uplynulého dne podnikly neúspěšné pokusy o postup v několika oblastech, včetně okolí Lymanu v Charkovské oblasti a v Doněcké a Záporožské oblasti.

- Podle gubernátora Oleksandra Prokudina vypálilo Rusko během uplynulých 24 hodin na město Cherson 16 střel, při kterých byli zabiti dva lidé a pět dalších bylo zraněno.

Uvedl, že ruská armáda se zaměřila na obytné čtvrti obydlených oblastí regionu.

- Ruské síly v pondělí brzy ráno zasáhly Kryvyj Rih a Novomoskovsk v Dněpropetrovské oblasti, přičemž zabily jednu osobu a zranily 24 dalších, včetně pěti dětí, napsal na Telegramu gubernátor oblasti Serhij Lysak.

- Rusko uvedlo, že kvůli úderům na Ukrajině bylo z Bělgorodu evakuováno 300 obyvatel


Rusko kvůli úderům Kyjeva evakuovalo asi 300 obyvatel Bělgorodu, města nedaleko ukrajinských hranic, uvedl v pondělí gubernátor regionu.

"Asi 300 obyvatel Bělgorodu, kteří se rozhodli pro dočasnou evakuaci, je v současné době umístěno v dočasných azylových centrech ve Starém Oskolu, Gubkinu a Korochanském okrese", které jsou dále od hranic, uvedl gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Evakuace z Bělgorodu je největší z velkých ruských měst od února 2022, kdy Moskva zahájila plnohodnotnou invazi.

Bělgorod se nachází jen něco málo přes půl hodiny jízdy od hranic s Ukrajinou, což z něj činí důležitou zastávku na ruských zásobovacích trasách. Město je již několik měsíců pod rozsáhlým ostřelováním a útoky dronů.

Při ukrajinských útocích na Bělgorod 30. prosince zahynulo 25 lidí, uvedli místní představitelé.

- Japonská ministryně zahraničí Joko Kamikawa, která byla v neděli kvůli leteckému poplachu v Kyjevě nucena odejít do protileteckého krytu, přislíbila 37 milionů dolarů do fondu NATO, který podporuje vybavení, jako je například systém detekce dronů.
Oznámila také darování pěti mobilních plynových turbogenerátorů a sedmi transformátorů, které mají pomoci při výpadcích elektřiny způsobených ruskými útoky.

.  Britské ministerstvo obrany ve zpravodajské zprávě uvedlo, že Rosgvardie, ruská Národní garda, musí posílit své zdroje a personál kvůli otřesům na ruské vnitřní bezpečnostní scéně způsobeným válkou na Ukrajině.

- Mezi 11 lidmi zabitými při ruském raketovém úderu, který v sobotu zasáhl východoukrajinské město Pokrovsk a jeho okolí, bylo i pět dětí, uvedl gubernátor Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti. Podle agentury Reuters Vadym Filaškin ukrajinské televizi řekl, že ruské síly se kolem 15. hodiny zapojily do "masového ostřelování" Pokrovska.

- Hlavním úkolem švédské zahraniční politiky v příštích letech bude podpora Ukrajiny, uvedl na konferenci o obraně švédský ministr zahraničí Tobias Billstrom.

- Charles Michel oznámil, že předčasně odstoupí z funkce předsedy Evropské rady poté, co bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu. Tento překvapivý krok znamená, že vedoucí představitelé EU se budou muset urychleně dohodnout na jeho nástupci, který se ujme uvolněné funkce v Radě, a mohl by otevřít cestu maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi k většímu vlivu na tvorbu politiky EU.

 Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2649

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2024