"Děláme vše, co je v našich silách, abychom zabránili Rusku vyhrát válku"

9. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Německý kancléř Olaf Scholz napsal před svou cestou do USA článek pro americké noviny. Vyznává se v něm ze své oddanosti NATO a odvolává se na německo-americkou podporu Ukrajiny v jejím boji proti Rusku.

Německý kancléř Olaf Scholz v předvečer svého odjezdu do Spojených států vyzval Spojené státy a Evropany ke společné podpoře Ukrajiny. EU a její členové jsou největšími finančními podporovateli Ukrajiny s 84,4 miliardami eur (91 miliard dolarů), napsal Scholz v článku zveřejněném ve čtvrtek v amerických novinách "Wall Street Journal".

Poukazuje také na to, že od začátku války Německo poskytlo nebo pevně přislíbilo Ukrajině vojenskou pomoc v celkové výši 28,3 miliardy eur (30,3 miliardy dolarů).

Před jeho návštěvou Washingtonu má odkaz na čísla týkající se pomoci rozptýlit kritiku v americkém Kongresu, například že Evropa dělá příliš málo pro podporu Ukrajiny. Ve středu selhal další pokus amerického prezidenta Joea Bidena prosadit svůj mnohamiliardový vojenský balík pro Ukrajinu v Kongresu. "Náš vzkaz je jasný: děláme vše, co je v našich silách, abychom zabránili Rusku vyhrát válku," napsal Scholz.

Spolkový kancléř ve svém příspěvku také zdůraznil význam transatlantické spolupráce v NATO. Na pozadí toho jsou obavy, že případný vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump by mohl Evropanům upřít vojenskou ochranu USA. Ve středu večer však Scholz varoval před pevným očekáváním vítězství amerického republikána. Biden má velkou šanci.

Scholz v článku zdůrazňuje, že NATO není stranou války na Ukrajině a není stranou války s Ruskem. Jako vzkaz Američanům také poukazuje na to, že od nynějška chce německá vláda vydávat dvě procenta ekonomického výkonu na obranu, podporovat Litvu další brigádou a organizovat evropský systém protivzdušné obrany. Čím dříve ruský prezident Vladimir Putin pochopí, že Západ je připraven se dlouhodobě bránit, tím dříve by mohla válka na Ukrajině skončit.

Kancléřka se ve čtvrtek večer setkal se členy Kongresu ve Washingtonu. V pátek navštíví amerického prezidenta Bidena a setká se se zástupci amerického byznysu.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
2103

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024