Ukrajina: Bylo vyhození generála Zalužného rozumné?

9. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Reportérka, Channel 4 News, čtvrtek 8. února 2024, 19 hodin: Další ruský raketový útok, tentokrát na frontovou vesnici Solidove v Doněcku. Přes noc jsou Ukrajinci v defenzivě, dochází jim protiletadlové granáty a chybí jim většina munice. Nemohou se pohybovat vpřed. Je tedy správný čas na změnu vrchního velitele, rozhodl se prezident Zelenskyj.

Zelenskyj: "Jsem vděčný generálu Zalužnému za dva roky obrany. Jsem vděčný za každé vítězství, kterého jsme společně dosáhli, a děkuji všem ukrajinským vojákům, kteří hrdinně snášejí tuto válku. Dnes jsme spolu upřímně diskutovali. O tom, co je třeba v armádě změnit. Naléhavé změny."


 

Reportérka: Napětí mezi prezidentem a generálem Zalužným vzrostlo. Generál rozzlobil prezidenta prohlášením, že válka je v patové situaci, což byla pravda. Pak řekl, že je třeba mobilizovat 500 000 nových vojáků, což prezident označil za nemožné. Ale možná nejdůležitější bylo, že Zalužny, který často navštěvuje pohřby vojáků, si vybudoval vlastní lidovou základnu. Z obou mužů se stali rivalové.
 
Generál Zalužny je obzvláště oblíbený mezi řadovými vojáky, kteří se snaží udržet linii tváří v tvář větší ruské palebné síle, a to i proto, že s ním souhlasí v otázce potřeby rychlé a okamžité velké mobilizace.

Voják: "Myslím, že toto odvolání by nyní nebylo na místě, protože na bojišti se velitelé nemění."

Jiný voják: "Mobilizace je nutná, protože nemáme dostatek lidí. Nepřítel má nad námi velkou početní převahu. Vojáků."

Reportérka: Noví rekruti cvičí. To řešení je jistě správné,  ohledně  potřebě daleko většího počtu vojáků. Ale Zelenskij říká, že na zaplacení a výcvik tak velkého počtu není dost peněz. A západní podporovatelé Ukrajiny jim neposkytují dostatek zbraní. Může tedy nový vrchní velitel, generál Alexandr Syrský, vycvičený v sovětských dobách, něco změnit jako velitel pozemních sil?


Vedl obranu Kyjeva, ale nemá popularitu svých předchůdců. Vojáci říkají, že je v bitvě u Bachmutu příliš dlouho držel pod palbou. Má však prezidentovu důvěru. 

Začátkem tohoto týdne navštívil prezident Zelenskyj vojáky na frontě. Evropané a Američané jsou nervózní z toho, že jeho změny  v ozbrojených silách jsou hazardem. Ale Zelenskyj si nechce brát ponaučení od těch, kteří nedokážou zajistit zbraně, které Ukrajina potřebuje. Vojáci jsou hrdí na to, že dostávají medaile. Avšak  Ukrajina potřebuje vítězství a těžko jí ho změna velení zajistí.

0
Vytisknout
2729

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024