OSN zaznamenala systematické mučení Ukrajinců ruskou armádou

18. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Vyšetřovací komise OSN pro Ukrajinu shromáždila důkazy o tom, že Rusko systematicky mučí ukrajinské válečné zajatce, včetně výhrůžek znásilněním a aplikace elektrických šoků do genitálií.

Zpráva popisuje mučení jako "rozšířené a systematické". "Výpovědi obětí svědčí o nemilosrdném zacházení, které způsobilo velkou bolest a utrpení během dlouhého zadržování, spolu s nehorázným pohrdáním lidskou důstojností," řekl předseda komise Erik Møse. Zároveň podle něj k tomu, aby případy mučení splňovaly formální definici zločinu proti lidskosti, jsou podle něj zapotřebí další důkazy, že mučení je součástí ruské politiky.

Zpráva komise byla předložena Radě OSN pro lidská práva v Ženevě. Uvedla, že někteří ukrajinští vězni byli v ruských detenčních centrech tak hladoví, že museli jíst mýdlo, červy a zbytky psího žrádla.

Jeden z vojáků byl podle zprávy zbit tak, že krvácel z konečníku. Byl také nucen skákat na poraněné noze, což vedlo k rozvoji gangrény. Po pokusu o sebevraždu v cele byl znovu zbit a ukrajinskému vojákovi zlomili prst na noze a kostrč. Po propuštění si vyžádal 36 hospitalizací.

Rusko popírá mučení a jiné formy špatného zacházení s válečnými zajatci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1534

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2024