Životní úroveň Němců se po ruské invazi na Ukrajinu prudce snížila, sdělují ekonomové

19. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Zpráva uvádí, že cenové šoky v energetice měly obrovský dominový efekt a reálné mzdy v roce 2022 klesly více než v kterémkoli jiném roce od roku 1950.

Energetický šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu vedl k největšímu propadu německé životní úrovně od druhé světové války a k poklesu ekonomické produkce srovnatelnému s finanční krizí v roce 2008, uvádí se ve strohém hodnocení.

 
Dva bývalí ekonomičtí poradci německé vlády ve společném dokumentu, jehož cílem je zdůraznit hloubku hospodářské krize v někdejší evropské velmoci, uvedli, že reálné mzdy v zemi se v roce 2022 propadly více než v kterémkoli jiném roce od roku 1950.

Neschopnost ochránit německý průmysl před prudkým nárůstem cen energií může proměnit rok 2020 ve "ztracenou dekádu pro Německo" a dále podpořit vzestup populistické krajně pravicové Alternative für Deutschland (AfD), varovali autoři v pracovním dokumentu, který zveřejnilo Fórum pro novou ekonomiku.

Isabella Weberová, docentka ekonomie na Massachusettské univerzitě, řekla:   "V době konfliktů, klimatické a geopolitické krize je vzestup AfD varovným signálem. Propad životní úrovně, který Němci zažívají, nemá od druhé světové války obdoby. Je sice pravda, že faktory, které podnítily vzestup AfD, přesahují rámec ekonomiky, ale zároveň nelze přehlédnout, jak tento bezprecedentní propad německých životních podmínek šel ruku v ruce s rostoucí popularitou krajní pravice."

Weber působil v odborné komisi na vysoké úrovni, která byla německou vládou pověřena vypracováním návrhu cenové brzdy pro firmy a domácnosti v oblasti energií v roce 2022. Její spoluautor, profesor Tom Krebs, byl vedoucím poradcem na ministerstvu financí za vlády Olafa Scholze, nyní německého kancléře.

Jejich zjištění podtrhují, do jaké míry se největší evropská ekonomika stále vzpamatovává z plnohodnotné invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Podle prognózy Mezinárodního měnového fondu bude růst německé ekonomiky v letech 2024 a 2025 nižší než v jakékoli srovnatelné vyspělé ekonomice s výjimkou Argentiny.

V posledních třech měsících roku 2023 se ekonomika snížila o 0,3 % a v prvním čtvrtletí roku 2024 se očekává její další pokles. Dvě po sobě jdoucí čtvrtletí poklesu produkce jsou definována jako technická recese.

Weber a Krebs zdůraznili, že dva výrazné nárůsty podpory AfD v létě 2022 a 2023 se shodují s obdobím nejistoty německé vlády ohledně způsobu řešení dopadů šoků v cenách energií na životní úroveň.

Vypočítali, že reálné mzdy měřené oproti předkrizovým prognózám poklesly od dubna 2022 do března 2023 o 4 %, zatímco produkce se snížila o 4,1 %. Po započtení škod na produkci způsobených krizí Covid byla skutečná produkce na konci roku 2023 přibližně o 7 % nižší než předkrizový trend. Reálné mzdy byly v roce 2023 o 10 % nižší než jejich předkrizový trend.

Ekonomové tvrdili, že energetická cenová brzda, kterou Scholzova koaliční vláda zavedla později v roce 2022, byla správnou politickou reakcí, ale že zpoždění s jejím zavedením v době, kdy tržní cena plynu prudce rostla, vedlo k silnému nárůstu souhlasu AfD v létě po ruské invazi.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1624

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2024