Ukrajině mohou do konce března dojít rakety potřebné k protivzdušné obraně měst

19. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Ukrajinským ozbrojeným silám by mohly do konce března dojít téměř všechny rakety protivzdušné obrany, uvedlo několik ukrajinských představitelů pro The Washington Post.

Ukrajina tak podle nich bude muset brzy omezit práci protivzdušné obrany tak, aby byla schopna sestřelit pouze jednu z pěti ruských raket. To bude mít "významný dopad na městská centra" země, která jsou zasahována ruskou armádou, poznamenaly zdroje WaPo v Kyjevě.

Rusko přitom ví, že Ukrajině docházejí prostředky protivzdušné obrany a připravuje se na nové údery. 15. března ruská armáda zahájila "dvojitý" raketový útok na Oděsu, při kterém zahynulo 20 lidí. Jedná se o nejvyšší počet úmrtí za jediný den v hlavním ukrajinském přístavním městě od začátku války.

Ukrajinští představitelé, kteří se zúčastnili Mnichovské bezpečnostní konference, informovali své evropské a západní protějšky o problému s raketami. Celkový poměr zdrojů zatím poskytuje Rusku výhodu, ale situaci může ovlivnit poskytnutí balíku pomoci Ukrajině ve výši 61,4 miliardy dolarů ze strany Spojených států, který se kvůli postoji republikánů zasekl v Kongresu.

"Nevyvíjí se to dobře, ale záleží na tom, co se stane. Pokud se pomoc obnoví a začne rychle proudit, není vše ztraceno," řekl CNN zdroj z evropských zpravodajských služeb.

Na začátku března západní spojenci Ukrajiny shromáždili potřebné finanční prostředky na nákup 800 tisíc granátů pro ozbrojené síly Ukrajiny. Tato munice by mohla být v zemi již v březnu nebo dubnu, napsala agentura Bloomberg. Česká republika původně nabízela nákup munice mimo země EU. Německo, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Dánsko, Kanada, Francie a Polsko souhlasily s účastí na této iniciativě.

Odhaduje se, že Ukrajina potřebuje nejméně 200 000 granátů měsíčně, aby úspěšně odolala ruským jednotkám. Právě nedostatek munice byl hlavním důvodem ztráty Avdijivky, kterou musely ukrajinské jednotky opustit v polovině února po více než čtyřech měsících vyčerpávajících bojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1277

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2024