Krize na Blízkém východě: Polská vláda označila zabití polského humanitárního pracovníka v Gaze Izraelem za vraždu

12. 4. 2024

čas čtení 10 minut

- Polská vláda v pátek označila zabití polského humanitárního pracovníka izraelskými leteckými údery v Gaze za "vraždu" a uvedla, že případ by měl být předložen nezávislému soudu v Izraeli. Náměstek polského ministra zahraničí Władysław Teofil Bartoszewski uvedl, že Polsko požaduje po Izraeli odškodnění za smrt pětatřicetiletého polského dobrovolníka Damiana Sobola, který byl spolu s dalšími šesti pracovníky charitativní organizace World Central Kitchen zabit při izraelském náletu.



 

 


- Bílý dům v pátek varoval, že možnost íránského útoku na Izrael je "stále živou hrozbou". Stalo se tak v době, kdy se Spojené státy snažily Írán odradit společnými prohlášeními o závazku k izraelské bezpečnosti, ale také omezily pohyb svých diplomatů v Izraeli kvůli obavám o bezpečnost. "Neustále komunikujeme s našimi izraelskými protějšky o tom, abychom se ujistili, že se mohou proti takovým útokům bránit," řekl John Kirby, mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost.

- První kamiony s potravinovou pomocí vjely do Gazy přes nově otevřený severní přechod ve čtvrtek, uvedla v pátek izraelská armáda. Uvedla, že kamiony byly před přesunem na sever k přechodu zkontrolovány na přechodu Kerem Šalom na hranici s Egyptem.

- Bílý dům v pátek varoval, že možnost íránského útoku na Izrael je "stále živou hrozbou". Stalo se tak v době, kdy se Spojené státy snažily Írán odradit společnými prohlášeními o závazku k izraelské bezpečnosti, ale také omezily pohyb svých diplomatů v Izraeli kvůli obavám o bezpečnost. "Neustále komunikujeme s našimi izraelskými protějšky o tom, abychom se ujistili, že se mohou proti takovým útokům bránit," řekl John Kirby, mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost.

- První kamiony s potravinovou pomocí vjely do Gazy přes nově otevřený severní přechod ve čtvrtek, uvedla v pátek izraelská armáda. Uvedla, že kamiony byly před přesunem na sever k přechodu zkontrolovány na přechodu Kerem Šalom na hranici s Egyptem.- Francie v pátek varovala své občany, aby se "v nadcházejících dnech bezpodmínečně zdrželi cest do Íránu, Libanonu, Izraele a na palestinská území", sdělilo okolí ministra zahraničí agentuře France-Presse (AFP). Francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné na krizové schůzce rovněž požádal, aby byli evakuováni rodinní příslušníci francouzských diplomatů v Íránu a aby do uvedených zemí nebyli vysíláni na služební cesty žádní francouzští státní zaměstnanci.

- Australská ministryně zahraničních věcí Penny Wongová v pátek uvedla, že hovořila se svým íránským protějškem Hosseinem Amirem-Abdollahianem, a vyzvala jeho zemi, aby "využila svého vlivu v regionu k podpoře stability, nikoli k přispívání k eskalaci".
"Austrálie je hluboce znepokojena náznaky, že Írán připravuje vojenskou akci proti Izraeli," uvedla v příspěvku na X. "Další konflikt jen přispěje ke zkáze na Blízkém východě." Wongová rovněž vyzvala Írán, aby přiměl Hamás k okamžitému humanitárnímu příměří a propuštění rukojmích.

- Indie v pátek doporučila svým občanům, aby až do odvolání necestovali do Íránu a Izraele s ohledem na "panující situaci v regionu". Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že by jeho občané v těchto dvou zemích měli dodržovat "maximální bezpečnostní opatření a omezit svůj pohyb na minimum".
 
- Německo bude ve čtvrtek čelit nové výzvě ke zrušení veškerého prodeje zbraní Izraeli v rámci žaloby, která zvyšuje tlak na Berlín v souvislosti s rostoucím rozhořčením nad rozsahem úmrtí a ničení ve válce v Gaze. Žalobu podaly čtyři skupiny na ochranu lidských práv jménem pěti jmenovaných Palestinců, kteří tvrdí, že se v Gaze bojí o život a že trpí formou kolektivního trestu ze strany Izraele.

- Obyvatelé v pátek hlásili silnou izraelskou palbu v centrální části Gazy. Úřady informovaly o desítkách nových leteckých úderů v centrální oblasti Gazy. Mediální kancelář Hamásu uvedla, že 25 lidí bylo převezeno do nemocnice ve městě Deir al-Balah "v důsledku leteckého útoku na dům rodiny al-Tabatibi". Izraelská armáda uvedla, že její letadla během předchozího dne zasáhla více než 60 cílů militantů v Gaze.

- Mluvčí Unicefu Tess Ingramová uvedla, že v úterý na humanitární misi bylo stříleno na obrněný vůz Toyota LandCruiser s označením OSN, ve kterém jela,  řekla v pátek televizi ABC News. Ingramová, australská občanka, uvedla, že IDF a Hamás věděly o pohybu konvoje v rámci mise, ale zdroj střelby neviděla. "Zdálo se, že přišla ze směru od kontrolního stanoviště směrem k civilistům, kteří se pak otočili a utíkali opačným směrem," řekla.

-  Izraelské síly zastřelily dva Palestince, včetně člena ozbrojeného křídla Hamásu, poblíž Tubasu na okupovaném Západním břehu Jordánu po zásahu ve městě dříve ráno, uvedla izraelská armáda. Uvedla, že Mohammad Omar Daraghmeh, kterého označila za vedoucího infrastruktury Hamásu v oblasti Tubas v údolí Jordánu, byl zabit během přestřelky s bezpečnostními silami. Oficiální palestinská tisková agentura Wafa uvedla, že při zásahu izraelských sil v uprchlickém táboře Al-Fara v Tubasu byl zabit Palestinec. Hamás uvedl, že truchlí nad smrtí muže, ale nepřihlásil se k němu jako ke svému členovi.

- Čína v pátek vyzvala USA, aby hrály "konstruktivní roli" na Blízkém východě poté, co její nejvyšší diplomat Wang I telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Antony Blinkenem. Blinken v telefonátu požádal Peking, aby využil svého vlivu a odradil Írán od útoku na Izrael, uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

- Stovky ultraortodoxních mužů a chlapců se ve čtvrtek večer střetly s izraelskou policií na demonstraci v Jeruzalémě proti plánům na zrušení plošného osvobození této komunity od vojenské služby.
Tisíce mužů, mnozí s malými syny, se přišly pomodlit a vyslechnout projevy pod transparentem s nápisem "nesahejte na ješivy [náboženské školy]", který se nacházel na ulici od branné správy.

- Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy, které je řízeno Hamásem, bylo od 7. října při izraelských úderech v Gaze zabito nejméně 33 634 Palestinců a 76 214 jich bylo zraněno. Z toho 89 Palestinců bylo zabito a 120 zraněno při izraelských úderech za posledních 24 hodin. Ministerstvo nerozlišuje mezi bojovníky a nebojovníky.

- Hamás uvedl, že nemá 40 dosud žijících zajatců, kteří by splňovali "humanitární" kritéria pro navrhovanou dohodu s Izraelem o příměří "rukojmí za vězně". Vysoce postavený izraelský představitel potvrdil tvrzení, které Hamás uvedl o víkendu během rozhovorů v Káhiře, že nemá v Gaze 40 rukojmích, kteří by splňovali kritéria pro výměnu.

- Hodnocení, které provedl tým OSN v Chán Júnisu po stažení izraelských jednotek z oblasti, zaznamenalo "rozsáhlou destrukci".
Uvedl to Stéphane Dujarric, mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese: "Ulice a veřejná prostranství v Chán Júnisu jsou posety nevybuchlou municí, která představuje vážné riziko pro civilisty, zejména pro děti. Náš tým našel nevybuchlé tisíciliberní bomby ležící na hlavní křižovatce a uvnitř škol."

- V pátek byl v Gaze těžce zraněn novinář turecké státní televize a další byl lehce zraněn, uvedla stanice TRT a dodala, že tým byl cílem izraelského úderu. "Vozidlo týmu TRT Arabi [arabskojazyčný kanál TRT], který se připravoval na vysílání z tábora Nuseirat ..., se stalo terčem úderu izraelské armády," uvedla televize podle agentury AFP (Agence France-Presse). Televize útok označila za "izraelskou brutalitu" a uvedla, že Sami Šahada, kameraman na volné noze, "přišel o nohu a v současné době je operován".

- Britská vláda, která nadále odmítá pozastavit prodej zbraní Izraeli, je v rozporu s předchozími válkami a mohla by se stát spoluviníkem válečných zločinů, varoval Oxfam. Před otevřením dopisu, který charitativní organizace předává ministrům, Oxfam uvedl: "Premiér a ministr zahraničí opakovaně obhajovali rozhodnutí Spojeného království pokračovat v prodeji zbraní. Přesto při každé předchozí eskalaci násilí v Gaze a proti Palestincům v regionu Spojené království alespoň zrušilo některé licence nebo jinak pozastavilo dodávky zbraní do Izraele."

- Skotská ministryně pro migraci vyzval vládu, aby rozšířila počet Palestinců, kteří se mohou připojit ke své rodině ve Spojeném království. Emma Roddicková v dopise adresovaném britskému ministrovi Tomu Pursgloveovi prosazovala, aby program slučování rodin uprchlíků zahrnoval "nejbližší a širší rodinu, včetně rodičů, dětí starších 18 let, sourozenců a jejich dětí". Současný systém umožňuje připojit se k rodině ve Spojeném království pouze partnerům a dětem mladším 18 let.

- Nevládní organizace Action for Humanity promítla ve čtvrtek večer na londýnský Tower Bridge spolu s charitativní organizací Save the Children hesla vyzývající k zastavení palby. Na projekci bylo napsáno: "Na mostě je možné se setkat s lidmi, kteří jsou naživu: "V Gaze bylo zabito více než 14 000 dětí. Na co čekáte? Přestaňte vyzbrojovat Izrael. Zastavte palbu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1482

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024