Americké drony na Ukrajině selhaly

12. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Společnost Skydio se sídlem v Silicon Valley poslala na Ukrajinu stovky svých nejlepších dronů, aby pomohly v boji proti Rusům, ale tato technika nefungovala dobře.

Drony Skydio byly vychýleny z kurzu a ztraceny kvůli ruskému elektronickému boji.

Většina malých dronů amerických startupů se neosvědčila v boji, což zmařilo naděje společností, že odznak absolvování bojových testů přinese prodej a pozornost. Je to také špatná zpráva pro Pentagon, který potřebuje spolehlivé dodávky tisíců malých dronů.

V první válce, kde malé drony hrály důležitou roli, americké společnosti stále nemají významné zastoupení. Americké drony bývají drahé, poruchové a obtížně opravitelné, říkají vedoucí pracovníci společností vyrábějících drony pro Ukrajinu v první linii, ukrajinští vládní úředníci a bývalí američtí vojenští představitelé.

Vzhledem k tomu, že na Západě neexistují žádná řešení, Ukrajina se obrátila k levnějším čínským výrobkům, aby doplnila svůj arzenál dronů.

Citace generálního ředitele společnosti Skydio Adama Brye: "Obecně platí, že pověst každé třídy amerických dronů na Ukrajině je taková, že nefungují tak dobře jako jiné systémy."

Podle PitchBooku získalo téměř 300 amerických společností zabývajících se bezpilotními technologiemi za poslední dva roky celkem asi 2,5 miliardy dolarů v rámci rizikového kapitálu.

Americké drony jsou křehké a neschopné překonat ruské rušení GPS a vyřazování technologií z provozu. Někdy nemohly vzlétnout, dokončit misi nebo se vrátit. Americké drony často nejsou schopny uletět deklarované vzdálenosti nebo nést značné množství nákladu.

Vedoucí pracovníci amerických společností vyrábějících drony tvrdí, že neočekávali, že by se na Ukrajině rozvinula elektronická válka. V případě společnosti Skydio byl jejich dron navržen v roce 2019 tak, aby splňoval komunikační standardy stanovené americkou armádou.

Ukrajina však našla způsoby, jak z Číny získat desítky tisíc dronů a také náhradní díly pro ně. Armáda používá hotové čínské drony, především od SZ DJI Technology.

Ukrajina také rozvinula domácí průmysl dronů, který se spoléhá na čínské komponenty. Ukrajinské továrny vyrábějí statisíce malých, levných dronů, které mohou nést výbušniny. Vyrábí také větší drony, které mohou zasáhnout hluboko do nepřátelského území a zasáhnout ruské lodě v Černém moři.

Ukrajinští vojáci měsíčně spotřebují asi 10 000 dronů, které by si nemohli dovolit, kdyby byli nuceni kupovat drahé americké drony. Mnoho amerických komerčních dronů stojí o desítky tisíc dolarů více než čínské modely.

Čínská společnost DJI se etablovala jako značka dronů pro ukrajinskou armádu. Společnost DJI ve svém prohlášení uvedla, že se snaží omezit používání svých dronů ve válce, ale nemůže kontrolovat používání dronů po jejich zakoupení: "DJI vyjadřuje absolutní lítost a odsuzuje používání svých produktů k poškozování kdekoli na světě."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1555

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024