Američtí představitelé tvrdí, že Čína napomáhá masivní vojenské expanzi Ruska

15. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Čína pomáhá ruské válečné mašinérii na Ukrajině tím, že poskytuje obráběcí stroje, zbraňové technologie a satelitní snímky, uvedla 12. dubna agentura Reuters s odvoláním na americké představitele, kteří hovořili pod podmínkou anonymity.

Čína se oficiálně prohlašuje za neutrální stranu ruské totální války na Ukrajině, ale Washington nadále bije na poplach kvůli podpoře Pekingu snahám Moskvy o obranně-průmyslovou expanzi, píše Abbey Fenbert.

Podle jednoho činitele dodávky z Číny pomáhají Rusku zahájit "nejambicióznější obrannou expanzi od sovětské éry a v rychlejším časovém horizontu, než jsme na začátku tohoto konfliktu považovali za možné".

Úředníci uvedli, že Rusko využívá dodávky obráběcích strojů z Číny k posílení výroby balistických raket a že čínská mikroelektronika se používá při výrobě ruských raket, tanků a letadel.

Úředníci uvedli, že 90 % ruského dovozu mikroelektroniky v roce 2023 pocházelo z Číny.

Čínské podniky, jako je iRay Technology a Severočínský výzkumný institut elektrooptiky, také dodávají Rusku vojenskou optiku pro tanky a obrněná vozidla.

Čína také poskytuje Rusku motory pro drony a úředníci uvedli, že čínské a ruské firmy spolupracují na výrobě dronů v Rusku.

Spolu s těmito dodávkami mohou čínské podniky také dodávat Rusku nitrocelulózu, která se používá k výrobě střelného prachu pro zbraně. Úředníci také novinářům řekli, že americké zpravodajské služby naznačují, že Čína poskytuje Rusku satelitní snímky pro použití na Ukrajině.

"Náš názor je, že jedním z nejzásadnějších kroků, které máme v tuto chvíli k dispozici na podporu Ukrajiny, je přesvědčit ČLR (Čínskou lidovou republiku), aby přestala pomáhat Rusku obnovit jeho vojensko-průmyslovou základnu," řekl jeden z úředníků.

"Rusko by se snažilo udržet své válečné úsilí bez přispění ČLR."

Čína trvá na tom, že její spojenectví s Ruskem je normální a že po celou dobu totální války nepodporovala Ukrajinu ani Rusko zbraněmi.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning reagoval na kritiku Západu na tiskové konferenci 10. dubna a řekl, že partnerství mezi Pekingem a Moskvou představuje "normální spolupráci".

"Čína nepřijme obvinění a nátlak," řekl Mao.

Mluvčí čínského velvyslanectví v USA Liou Pcheng-jü agentuře Reuters také řekl, že Čína neposkytuje zbraně Rusku ani Ukrajině a zůstává neutrální stranou.

"Naléháme na americkou stranu, aby se zdržela znevažování a obviňování normálních vztahů mezi Čínou a Ruskem," řekl Liou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
1217

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024