Ke slovenským prezidentským volbám

"Chci mír" bude znít od českých populistů před volbami

11. 4. 2024 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty
Marketingová úderka firmy ANO už bedlivě nastudovala slovenskou populistickou kampaň a bude chtít osvědčené triky opakovat. Mír, my chceme mír, neposílejte naše chlapce na frontu, atd. Otestují si to už v letošních volbách, bez ohledu na to, že to s nimi nemá nic společného.

Můžete namítnout, že v našich prezidentských volbách právě tohle Babišovi ublížilo. A je to pravda. Jenomže jsme o rok dál. Únava z války a pocit bezvýchodnosti, že to nikam nevede, Rusko tlačí a je to jenom šílený masomlýnek je stále silnější. 

Touha to "nějak ukončit" je stále silnější a rozumu se vzpírá jediná správná odpověď, že k tomu vede naopak masivnější a větší vojenská i jiná pomoc. 

I ve svém okolí vnímám dost lidí, kteří před rokem říkali "podporujme co nejvíc Ukrajinu, ať Rusáky vyžene a je po válce", a dnes říkají "hele, ale ono to nikam nevede, neměli by jim nějak dát to území, sednout za stůl, ustoupit...". Emoce v tomto přetlačují rozum.

Co se týká Slovenska, pro nás (a celou EU, či celý západní svět) je podstatné zachování euroatlantické vazby a závazkům vůči NATO, pevnost evropského spojenectví. Zde je pochopitelná obava spojenectví Slovenska a Maďarska coby hlasovacího/vetovacího dvojbloku v EU.
S vnitřním děním na Slovensku ale mnoho nenaděláme. Fico je surový hulvát a bude to lámat na sílu, ale nezapomeňme, že jeho vláda je velmi křehká, závisí na bandě narychlo posbíraných pošuků za SNS, kteří ani nejsou straníci; kolegové ze Slovenska říkají, že se tenhle pytlík brzo rozsype. Fico to ví a proto spěchá...

Nezapomínejme taky na to, že současné vládnoucí vrstvě jde především o ekonomickou parcelaci Slovenska ve prospěch akcionářů "eseróčky" zvané Smer, tedy místních větších a menších oligarchů a mafiánů. To vždy byl a bude motiv jejich vládnutí.

Lízání pat Rusku je politický marketing s cílem získat hlasy. Jinak je jim to jedno.

----------------------------------------------------------------------------------------------

S odstupem několika dní k Pellegriniho výrokům o potřebě "zastavit zabíjení":

Věčná škoda, že když Británie samotná, jediná země Evropy na konci roku 1940 vzdorovala německému bombardování, válce na moři i ve vzduchu, se tam nevyskytl nějaký chytrák Pellegrini, který by těm hloupým, tvrdohlavým Britům vysvětlil, že je potřeba okamžitě přestat s tím nikam nevedoucím zabíjením a začít ihned jednat (mimochodem, o nějakém potupném míru chtěli jednat i Němci, ale ten paličák Churchill ne a ne a ne!)

Věčná škoda, že když Japonsko na konci roku 1941 porazilo Čínu, ovládlo skoro celé Tichomoří (Barma, Thajsko, Vietnam, Filipíny, Borneo, Indonésii, stovky ostrovů...), že se neobjevil nějaký moudrý třebas Tomio Okamůra, který by těm hloupým Spojencům nesdělil, že je potřeba okamžitě skončit to nesmyslné zabíjení, bojování na nějakém cizím vzdáleném území, umírání tisíců lidí někde v cizích koloniích, vést bezvýslednou, beznadějnou válku, která za dva roky nikam nedospěla, a ihned sednout za jednací stůl a dosáhnout mír, mír, mír!

Věčná škoda, že když koneckonců Německo na konci roku 1941 dobylo většinu evropské části Ruska, stálo dvacet kilometrů od Kremlu, obklíčilo Leningrad, zajalo tři milióny (!) sovětských vojáků, a stovky tisíc jich zabilo, zničilo desítky tisíc kusů techniky.... že se neobjevil nějaký chytrý třeba Matěj Stropnický, který by začal volat po míru, ukončení zabíjení a obviňoval Rusko, že pořád chce válčit, i když to PŘECE NIKAM NEVEDE, a Ameriku, že jenom rozdmýchává nesmyslnou válku, když mu dodává zbraně, náboje a vybavení...

Věčná škoda, že tihle mudrcové, jako Pellegrini, tehdy nebyli a neporadili! Svět by mohl vypadat úplně jinak!

1
Vytisknout
1750

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2024