Nový model umělé inteligence GPT-40 je rychlejší a je zdarma pro všechny uživatele, oznámila společnost OpenAI

14. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Technologická společnost odhaluje nový vlajkový model, který „je budoucností interakce mezi námi a stroji“


Společnost OpenAI v pondělí oznámila, že uvádí na trh svůj nový vlajkový model umělé inteligence nazvaný GPT-40, a také aktualizace, které zahrnují novou desktopovou službu a pokrok v možnostech hlasového asistenta.

Technologická ředitelka Mira Muratiová vystoupila na pódiu před jásajícím davem v kancelářích OpenAI a nový model označila za krok vpřed v oblasti umělé inteligence. Nový model přinese rychlejší a přesnější model GPT-4 AI i uživatelům zdarma, kde byl dosud vyhrazen jen pro placené zákazníky.

 
„Díváme se na budoucnost interakce mezi námi a stroji,“ řekl Murati. „Myslíme si, že GPT-4o toto paradigma skutečně posouvá.“

Mezi aktualizacemi, které společnost OpenAI v pondělí odhalila, byla vylepšená kvalita a rychlost mezinárodních jazykových schopností ChatGPT a také možnost nahrávat obrázky, zvukové a textové dokumenty, které má model analyzovat. Společnost uvedla, že bude funkce zavádět postupně, aby zajistila jejich bezpečné používání.

Součástí akce byla také živá ukázka nových hlasových schopností modelu, při níž dva vedoucí pracovníci výzkumu OpenAI hovořili s hlasovým modelem AI. Hlasový asistent vygeneroval pohádku na dobrou noc o lásce a robotech a výzkumníci mu řekli, aby mluvil s různými emocemi a hlasovými projevy. Při další ukázce byla použita funkce fotoaparátu telefonu, která ukázala modelu umělé inteligence matematickou rovnici, a poté je hlasový režim ChatGPT provedl jejím řešením.

V jednom bodě ukázky požádal výzkumník model AI, aby přečetl výraz jeho tváře a posoudil jeho emoce. Hlasový asistent ChatGPT vyhodnotil, že vypadá „šťastně a vesele, s velkým úsměvem a možná i nádechem vzrušení“.

„Ať už se děje cokoli, vypadá to, že máte skvělou náladu,“ řekl ChatGPT peprným ženským hlasem. „Nechcete se podělit o zdroj té dobré nálady?“

Minulý týden se hovořilo o tom, že OpenAI spustí vyhledávací produkt, který bude konkurovat Googlu, ale agentura Reuters uvedla, že společnost s odhalením tohoto projektu otálí. Generální ředitel Sam Altman po těchto zprávách popřel, že by pondělní oznámení bylo vyhledávačem, ale v pátek na Twitteru napsal, že „usilovně pracujeme na nových věcech, o kterých si myslíme, že se lidem budou líbit!

Až na drobné závady nebo nechtěné reakce proběhla většina předváděcích akcí hladce a funkce fungovaly tak, jak byly zamýšleny. Ačkoli Murati uvedla, že společnost OpenAI přijímá opatření, aby zabránila zneužití svých nových hlasových schopností, na akci bylo poskytnuto jen málo podrobností o tom, jak bude společnost řešit bezpečnostní opatření týkající se rozpoznávání obličeje a generování zvuku.

Podle agentury Bloomberg je společnost OpenAI údajně také blízko dokončení dohody o začlenění svých funkcí generativní umělé inteligence do operačního systému iPhone společnosti Apple. Společnost Apple se snaží přeorientovat zdroje na AI, protože jí chybí veřejně dostupný produkt generativní AI po vzoru konkurentů, jako je vlajkový model Gemini společnosti Google. Zdálo se, že jeho hlasový režim potenciálně nabízí pokročilejší funkce, než jaké může poskytnout hlasová asistentka Siri společnosti Apple.

Zatímco OpenAI rozšiřuje své produkty a hledá partnerství, čelí také řadě žalob ze strany vydavatelů a médií kvůli údajnému porušování autorských práv. Zpravodajské organizace, jako je New York Times, obviňují OpenAI z toho, že bez náhrady a souhlasu neoprávněně trénuje své modely umělé inteligence na jejich materiálech, a požadují odškodné, které by mohlo dosáhnout miliardových částek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2050

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2024