"Není dost lidí." Ruští generálové oznámili nevyhnutelnost nové mobilizace do začátku roku 2025

29. 5. 2024

čas čtení 5 minut
Navzdory obrovským penězům, které ruské úřady platí vojákům za účast ve válce proti Ukrajině, příliv těch, kteří chtějí jít zabíjet a umírat, vysychá. Aby nedošlo k narušení společnosti a proměna války v nový normál, hledají poslanci a úředníci nové okrajové způsoby, jak poslat lidi na frontu, rekrutují osoby podezřelé z trestných činů (ale ne odsouzené), neplatiče dluhů, bezdomovce atd. Nicméně bez nové mobilizace už se nelze obejít, věří jak zastánci války, tak její odpůrci.

Aby se udržela převaha na bojišti, bude brzy nutné hledat jiné způsoby, jak armádu doplnit, řekla Financial Times osoba blízká vedení ruských ozbrojených sil.

Vláda se může na nějakou dobu omezit na kreativní metody náboru, "ale koncem tohoto roku nebo začátkem příštího roku bude nová částečná mobilizace nevyhnutelná," řekla. Podle ní bez mobilizace nebude možné letos v létě provést ani velkou útočnou operaci: "Úřady jsou prozatím alespoň připraveny obětovat některé operační úspěchy na frontě, aby ochránily společnost před válkou."

Grigorij Sverdlin, který před válkou vedl charitativní organizaci pro bezdomovce Nocležka a později založil projekt Procházka lesem, který pomáhá vyhnout se mobilizaci, poukazuje na značné úsilí, které úřady vynakládají na nábor nových vojáků. Svědčí o tom podle něj četné billboardy inzerující platy vojenského personálu (jsou třikrát vyšší než celorepublikový průměr). "Částky jsou obrovské. Ale navzdory tomu není dost lidí," řekl FT. Úřady zároveň zpřísňují tresty za vyhýbání se službě, včetně zvyšujících se pokut za nedostavení se k vojenskému registračnímu a náborovému úřadu, dodává Sverdlin: "Ucpávají díry všemi možnými způsoby."

Druhou vlnu mobilizace považuje letos za nevyhnutelnou, otázkou je, kdy přesně bude vyhlášena.

Bývalý ministr obrany Sergej Šojgu se na konci února pochlubil, že v roce 2023 vstoupilo do smluvní služby téměř 540 tisíc lidí, což "umožnilo vytvořit záložní armádu složenou ze šesti divizí" a na začátku letošního roku bylo naverbováno dalších 50 tisíc "a pokračují dál". V dubnu generál Christopher Cavoli, vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě, připustil, že "za poslední rok Rusko zvýšilo velikost frontové skupiny z 360 000 na 470 000 vojáků".

Zároveň se objevují zprávy o způsobech, jak doplnit armádu kvůli přílivu vojáků z povolání, která je nyní podle Šojgu "vycvičenými profesionálními jednotkami, které skutečně představují seriózní sílu". Nábor se provádí na úkor asociálních živlů, řekl téměř ve stejnou dobu jako Šojgu Vjačeslav Djukov, poslanec Jednotného Ruska z Krasnojarsku. "Za poslední rok jsme tu měli hlavně alkoholiky, bezdomovce, rváče, trestance a tak dále," řekl na jednání komise pro místní samosprávu.

Po těchto slovech byl Djukov vyloučen z Jednotného Ruska a sám vstoupil do řad armády. Šéf městské části Železnodorožnyj Jurij Savčuk si však na stejné schůzce stěžoval, že se neplní náborový plán v Krasnojarsku. Na řešení problému se podle něj podílejí exekutoři, kteří hledají občany, kteří mají dluhy a nemají práci.

Kromě toho byli kriminalisté povinni najímat podezřelé a obžalované, řekl FT právník Roman Kandaurov. Je jim nabídnut "vysvětlující dopis" s možností uzavřít smlouvu.

Vyšetřovatelé se nyní stali také náboráři.

Konkrétně naverbovali vologdského podnikatele Jevgenije Žurina, který byl kdysi zpěvákem skupiny "Union Team". V lednu byl zadržen pro podezření ze spáchání velkého podvodu - spolu se svými komplici se neoprávněně zmocnil bytu a pozemku dvaaosmdesátileté důchodkyně. Žurinovi hrozilo až 10 let vězení, ale v květnu na své stránce VKontakte na Den vítězství pogratuloval předplatitelům z frontové linie. "Můj volací znak je BAŤA," napsal Žurin a požádal o morální a materiální podporu a o několik dní později poznamenal, že zhubl 17 kg.

Od začátku války ztratila ruská armáda podle britského ministerstva obrany asi půl milionu lidí. Leo Doherty, náměstek ministra obrany pro ozbrojené síly, koncem dubna uvedl, že armáda ztratila asi 450 000 zabitých a zraněných lidí a desítky tisíc dezertovaly.

V noci na 10. května zahájila ruská armáda ofenzívu v Charkovské oblasti, kdy provedla invazi ve dvou směrech – přes pohraniční město Lipcy do obce Borščeva v bezprostřední blízkosti Charkova (odkud již mohlo dělostřelectvo město ostřelovat) a na východě do města Pečenějgi (útočníci ale uvízli ve Vovčansku, 5 km od hranic).

Podle tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexandra Litviněnka je v Bělgorodské oblasti soustředěna skupina 50 000 ruských vojáků. Ačkoli se zdá, že bezprostředním účelem invaze je vytvoření nárazníkové zóny, nelze vyloučit v budoucnu ofenzívu na Charkov. Nyní však Rusko nemá na takovou operaci dostatek sil, tvrdí Litviněnko a vojenští experti, zejména proto, že na frontu začala přicházet americká vojenská technika a munice a díky novému balíku pomoci od Spojených států ve výši 61 miliard dolarů začnou ozbrojené síly Ukrajiny brzy obnovovat svou bojeschopnost.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1421

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2024