V řešení klimatických změn pomůže jen celosvětová koordinace, ale ta prohrává s ekonomickými zájmy
10. 7. 2025
V květnu byl na observatoři Mauna Loa na Havaji zaznamenán nový rekord v atmosférické koncentraci CO2, a to 42...25. 6. 2025
Analýzy založené na scénářích naznačují, že adaptace by měla mít významné důsledky pro globální zemědělskou produktivitu, ale nebyla provedena žádná systematická studie o tom, jak rozsáhle se producenti skutečně přizpůsobují v globálním měřítku.
Zde empiricky odhadujeme dopad globálních adaptací producentů pomocí longitudinálních dat na šest základních plodin v 12 658 regionech, které zachycují dvě třetiny celosvětových kalorií plodin.
Odhadujeme, že celosvětová produkce klesá o 5,5 × 1014 kcal ročně na 1 °C zvýšení průměrné globální povrchové teploty (GMST) (120 kcal na osobu a den nebo 4,4 % doporučené spotřeby na 1 °C; P < 0,001).
Předpokládáme, že adaptace a růst příjmů zmírní 23 % globálních ztrát v roce 2050 a 34 % na konci století (6 % a 12 % podle scénáře se středními emisemi), ale u všech základních potravin s výjimkou rýže přetrvávají značné zbytkové ztráty.
Na rozdíl od analýz jiných výsledků, které předpovídají největší škody chudým lidem na celém světě zjišťujeme, že globálním dopadům dominují ztráty pro moderní obilnice s příznivým klimatem a omezenou současnou adaptací, ačkoli ztráty v regionech s nízkými příjmy jsou také značné. Tyto výsledky naznačují rozsah inovací, rozšiřování orné půdy nebo další adaptace, které mohou být nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti v měnícím se klimatu.
Podrobnosti v angličtině: ZDE
Diskuse