Dopady změny klimatu na globální zemědělství zasáhnou zejména vyspělé producenty

25. 6. 2025

čas čtení 2 minuty
Změna klimatu ohrožuje globální potravinové systémy, ale rozsah, v jakém přizpůsobení sníží ztráty, zůstává neznámý a kontroverzní. Dokonce i v dobře prozkoumaném kontextu amerického zemědělství některé analýzy tvrdí, že adaptace bude rozšířená a klimatické škody malé, zatímco jiní dospěli k závěru, že přizpůsobení se změně klimatu bude omezené a ztráty vážné, píše kolektiv autorů v časopise Science.

Analýzy založené na scénářích naznačují, že adaptace by měla mít významné důsledky pro globální zemědělskou produktivitu, ale nebyla provedena žádná systematická studie o tom, jak rozsáhle se producenti skutečně přizpůsobují v globálním měřítku.

Zde empiricky odhadujeme dopad globálních adaptací producentů pomocí longitudinálních dat na šest základních plodin v 12 658 regionech, které zachycují dvě třetiny celosvětových kalorií plodin.

Odhadujeme, že celosvětová produkce klesá o 5,5 × 1014 kcal ročně na 1 °C zvýšení průměrné globální povrchové teploty (GMST) (120 kcal na osobu a den nebo 4,4 % doporučené spotřeby na 1 °C; P < 0,001).

Předpokládáme, že adaptace a růst příjmů zmírní 23 % globálních ztrát v roce 2050 a 34 % na konci století (6 % a 12 % podle scénáře se středními emisemi), ale u všech základních potravin s výjimkou rýže přetrvávají značné zbytkové ztráty.

Na rozdíl od analýz jiných výsledků, které předpovídají největší škody chudým lidem na celém světě zjišťujeme, že globálním dopadům dominují ztráty pro moderní obilnice s příznivým klimatem a omezenou současnou adaptací, ačkoli ztráty v regionech s nízkými příjmy jsou také značné. Tyto výsledky naznačují rozsah inovací, rozšiřování orné půdy nebo další adaptace, které mohou být nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti v měnícím se klimatu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
339

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2025