Egypt možná přijde kvůli útlaku prodemokratických aktivistů o miliardu dolarů americké vojenské pomoci

31. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Tři Američané, jimž Egypt zakázal, aby opustili zemi, se úchýlili na americké velvyslanectví v Káhiře. Mezi Egyptem a Spojenými státy se zostřilo napětí ohledně organizací, financovaných ze zahraničí.

Egypt pronásleduje Spojenými státy financované organizace, podporující demokracii a lidská práva a ohrožuje tak více než 1 miliardu dolarů klíčové americké pomoci

Od pádu prezidenta Hosniho Mubaraka obviňují vládnoucí generálové často "zahraničí" z organizování protestů proti jejich vládě a často líčí demonstranty jako zahraniční agenty, kteří usilují o destabilizaci země.

Egyptské úřady brání nejméně šesti Američanům a čtyřem Evropanům v odjezdu ze země. Odvolávají se na vyšetřování, které bylo zahájeno minulý měsíc, když silně ozbrojené egyptské bezpečnostní jednotky provedly razie v deseti úřadovnách mezinárodních organizací.

Američtí čintielé varovali, že potlačování organizací usilujících o vznik občanské společnosti ohrozí hospodářskou pomoc Egyptu, což by bylo těžkou ranou této zemi, která má podstatné hospodářské problémy. Egyptská armáda už dlouhé měsíce bojuje s demonstranty, kteří požadují, aby okamžitě předala vládu civilistům.

Egyptská armáda dostává z Washingtonu více než 1 miliardu dolarů ročně. Prosincové razie vyvolaly ostrou americkou kritiku a minulý týden o věci hovořil americký prezident Obama telefonicky s šéfem egyptské armády polním maršálkem Husseinem Tantawim.

Nedávné americké zákony by mohly pomoc Egyptu zablokovat, pokud nesplní určité podmínky. Egypt musí dodržovat mírovou dohodu s Izraelem z r. 1979, musí pořádat demokratické volby a "realizovat politiku na ochranu svobody projevu, sdružování, náboženství a zákonnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5130

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2012