Realizace levicové politiky vede k společenskému rozkladu

7. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

"Pravičáci jsou méně inteligentní než levičáci, zjistila studie"

Takový Škromach, Jandák, Ploc, Stanislav Gross, Šlégr, Urban, Paroubek, Rath, Váňa (co by rát někoho držel za varlata, jak odhalila nedávno nahrávka), atd. To je úplný výkvět inteligence, píše Ivo Mareš.

Ale teď už vážněji. Víte, já nemám vůči nikomu předsudky, nevidím jako největší zlo multikulturní společnost, ani nemám předsudky vůči EU, nevadí mi registrované partnerství, atd. Nejsem věřící, nejsem příslušníkem žádné církve. Jsem voličem pravice, i když mi jsou paradoxně bližší ty levicové hodnoty, v obecné rovině.

Jsem na tom asi jako Umberto Eco, který začínal jako velmi levicový a postupem času se přibližoval více a více středu. A když budu trochu parafrázovat jeho slova, řekl bych následující.

Myslím, že souhlasím s Joyceovým odpadlým katolickým hrdinou v Portrétu umělce v jinošských letech: "Jaký druh osvobození by bylo zříci se absurdity, jež je logická a soudržná, a chopit se takové, jež je nelogická a nesoudržná?" Pravicová představa společnosti je podle mého názoru sice absurdita, ale absurdita aspoň jasná a soudržná.

Umberto Eco vždy věřil a věří ve zdravý lidský rozum. Na svých webových stránkách má provokativní motto: "Když lidé přestanou věřit v Boha, není to tak, že nevěří v nic: věří pak všemu."

Čistě levicové hodnoty nejsou špatné, ale koncept realizace levicové politiky, tedy ta realita, vede k společenskému rozkladu.

0
Vytisknout
11059

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2012