Robert Fisk: OSN zanechala Sýrii jejímu krvavému osudu

20. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní vojska odcházejí a těžké zbraně budou volně střílet

Velitel jednotek OSN v Damašku se v sobotu rozloučil se svou misí. V pondělí z Damašku odejde posledních 100 vojáků OSN. Kdykoliv OSN stáhne své vojáky z Blízkého východu, následuje katastrofa. Soukromě se OSN nyní obává, že Západ a arabské státy v Perském zálivu začnou nyní posílat do Sýrie těžké zbraně na pomoc vzbouření proti Assadovu režimu, píše stálý zpravodaj deníku Independent na Blízkém východě Robert Fisk.

Na rozdíl od toho, čemu věří američtí a francouzští diplomaté, Assadův režim není na pokraji pádu, ale přestává fungovat úplně koordinovaně. Také proto nyní hovoří Syřané v Damašku v kavárnách a restauracích otevřeně o možnosti Bašarova vítězství nebo porážky. Všichni vědí, že jen pár kilometrů od hlavního města začíná temná zóna, rozkládající se na prostoru tisíců čtverečních kilometrů - kde se každou hodinou dějí strašlivé věci. Hlavní silnice na sever je neprůjezdná a telefonní spojení s městem Aleppo bylo přerušeno.

Avšak Assadův režim, jehož historie a kořeny jdou hluboko do Sýrie, ať ho považují jeho odpůrci za jakkoliv brutální a zkorumpovaný, má v sobě více života, než si představují američtí a francouzští politikové. Obyvatelé Damašku se především starají o své rodiny, nejde jim o pomstu Bašarovi.

Avšak humanitární zákony nejsou a nebudou respektovány a od pondělí už v Sýrii nebude nikdo, kdo by "umožnil přestávky v bojích". Proč končí mise OSN právě teď? Protože západní státy a státy kolem Perského zálivu nechtějí, aby pozorovatelé OSN viděli, že zřejmě plánují poslat "svobodné syrské armádě" a jejich ještě vousatějším spojencům opravdu těžké zbraně?

ZDE

0
Vytisknout
7176

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2012