Suverenita podporuje Klausovo stanovisko k církevním restitucím

30. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

I Suverenita se obává prolomení restituční hranice 25. 2. 1948 v souvislosti s vracením majetků církvím. Samotný vládní návrh zákona nedává záruky, že nedojde ke zpochybňování vlastnických a majetkových práv v jejich uspořádání po ukončení druhé světové války. I my se domníváme, že celá konstrukce zákona může vyvolat novou vlnu ataků na právní dokumenty přijaté v období mezi roky 1945 a 1948, zejména na Dekrety prezidenta Edvarda Beneše. Na jejich základě se pak mohou objevit nové majetkové nároky zejména ze strany těch, kteří se s poválečným uspořádáním nikdy nesmířili.

Suverenita (SBB) odmítá nečinně přihlížet možnému rozkolísání a znejistění vlastnických a majetkových práv v důsledku zákona, který prosazují některé politické strany v bezohledné honbě za voliči. Opakovaně zdůrazňujeme, že v principu nejsme proti vrácení majetku církvím, ovšem za předpokladu, že v žádném případě nedojde ke zpochybnění časové hranice 25. února 1948.

Proto stejně jako v případě výjimky z Listiny základních práv EU při podpisu Lisabonské smlouvy podporujeme stanovisko prezidenta republiky Václava Klause, který si je mnohem lépe než minulá či současná vláda vědom rizik a nebezpečí, která mohou neuvážená rozhodnutí způsobit českému státu a jeho občanům. Když vidíme, jak se vláda i největší opoziční strana staví laxně a přezíravě k ratifikaci prezidentem dojednané výjimky, jsme o to více přesvědčeni, že požadované záruky jsou zcela namístě. Suverenita (SBB) však otevřeně deklaruje, že takové záruky práva České republiky těžko ochrání, a proto žádá o zásadní přepracování vládního návrhu zákona o navracení majetku církvím.

SOUVISEJÍCÍ PRÁVNÍ ANALÝZA: 19. 08. 2012 Jaroslav Kuba: Klausův právní poradce: Restituce nejen církvím, ale i "zrádcům a nepřátelům českého národa" ZDE

Obsah vydání | 30. 8. 2012