Nigerijský student v Británii: Nemohu hodit milion korun do záchodu!

30. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Téměř dva tisíce studentů bude zřejmě deportováno z Británie poté, co imigrační úřady odebraly London Metropolitan University koncesi pro studenty ze zemí mimo Evropskou unii. Imigrační úřad poukázal na to, že na univerzitě zjistil "systémové selhání". Někteří studenti neměli řádná víza a jiní neuměli pořádně anglicky. Kontroverzní rozhodnutí odsoudily osobnosti z akademického světa. Předseda organizace rektorů a manažerů vysokých škol Universities UK professor Eric Thomas varoval, že to vyvolá "úzkost a obavy" u mnoha legitimních zahraničních studentů, kteří v současnosti studují na této vysoké škole. Sally Hunt, šéfka odborového svazu univerzitních učitelů, zdůraznila, že signál, že Británie deportuje zahraniční studenty, poškodí image britských vysokých škol v zahraničí. London Metropolitan University má více než 2700 studentů ze zemí mimo EU. Britský imigrační úřad zkoumal 101 případů a zjistil, že 26 z nich podle jeho názoru nemělo právo na pobyt v Británii.

Immanuel Egbu je z Nigérie. Na London Metropolitan University studuje forenzní vědu. Chystal se právě do posledního ročníku. Rozhlas BBC s ním hovořil na demonstraci před Downing Street:

"Dověděl jsem se o tom včera večer."

"Jak jste na to reagoval?"

"Zděšením. Zoufalstvím. Byl jsem naprosto šokován. V noci jsem nemohl spát. Je to opravdu strašné. Mnoho studentů mi telefonovalo asi ve tři hodiny ráno, že se dověděli, co se děje. Volali mi z Mauriciusu, z Bangladéše, z Indie."

"A co jste jim řekl?"

"Řekl jsem jim: Koncese univerzity pro zahraniční studenty byla zrušena. Znamená to, že odebrali naší univerzitě právo žádat naším jménem o naše vstupní víza. Studenti se mě ptali: Co teda budeme dělat? Británie tvrdí, že musíme najít jinou univerzitu, anebo do 60 dnů opustit Británii. Ale jak to bude možné? Jak vás převezmou jiné univerzity? Jsou to přece úplně jiné kurzy. Studenti jsou uprostřed určitých modulů, určitých kurzů... Já jsem taky oběť. Jsem taky zahraniční student. Jsem v druhém ročníku, mám před sebou ještě jeden rok. A tohle se nám teď děje. Zaplatil jsem spoustu peněz za univerzitní školné. Rodiče prodali dům, aby mohli zaplatit mé univerzitní školné, a teď se nám tohle děje. Jak s námi je zacházeno, to není férové."

"Víte, jestli vám vrátí nějaké peníze?"

"Vůbec netuším."

"Vláda dává dohromady pomocný tým, který má pomoci studentům ve vaší situaci. Myslíte si, že to pomůže?"

"Jediné informace, které jsme zatím dostali jsou: Musíte přejít na jinou školu. Anebo odejet z Británie. Ale zahraniční studenti tady už studují. Už jsou v Británii. Mnozí mají už jen rok na dokončení studií. Hlavní prioritou nás, co jsme tady, je získat diplom. Získat diplom a vrátit se. Nemůžu zaplatit 30 000 liber (cca milion Kč) a spláchnout to do záchodu. Vrátit se bez ničeho. Musíme pomyslet na to, jaký tohle bude mít dopad na britské vysoké školy."

0
Vytisknout
8657

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012