Prezident a jeho koule

26. 6. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Žijeme v prostředí kde pravicoví politici kamuflují korupci za svoji demokratičnost a kde aktivističtí novináři předstírají hájení veřejného zájmu.

Máme prezidenta. Má koule a ví na co je má. Tak by vypadal výrok Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Testiculos habet et bene pendentes, kdybychom v tomto státě ctili katolickou papežskou tradici. Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat vládu na „průsečíku“ dosavadní zdiskreditované koalice je v souladu nejen s Ústavou ČR, nýbrž i logikou, dobrými mravy a s největší pravděpodobností i v harmonii s názory většiny občanů této země.

To ostatně zanedlouho potvrdí či vyvrátí výsledky aktuálních výzkumů názorů veřejnosti. Signifikantní je, že 101 koaličních poslanců a většina médií, zastává opačný názor. Jejich zaklínadlem je čtyřletá odpovědnost voličům. Co na tom, že většina voličů už dávno nepovažuje koaliční poslance za své reprezentanty a preferuje předčasné volby.

Heslem ODS a TOP 09 těchto dní je zachování „ústavnosti“ v zájmu udržení poslanecké imunity významných členů pravicových stran, kteří působí dojmem, že ctí přímou úměru mezi korupcí a demokracií. Zřejmě i proto není na místě pochybovat o logice i upřímnosti mnoha konzervativců, či antikomunistů, kteří KSČM považují za nedemokratickou stranu.

Žijeme v prostředí kde pravicoví politici kamuflují korupci za svoji demokratičnost a kde aktivističtí novináři předstírají hájení veřejného zájmu. A není se tudíž co divit, že tito mystifikátoři svorně prezidentovi vytýkají jeho neústavnost. Před parlamentními volbami se jistě dočkáme apelů k záchraně všehomožného včetně demokracie – tj. korupce v rámci svérázné tuzemské demokracie. Odtrženost od reality privátních či veřejnoprávních médií není společensky nebezpečná, jak dokumentovaly prezidentské volby. Virtuální mediální realita už totiž voliče nijak zásadně neovlivní. Naopak, unifikované produkty propagandistických „profíků“ z Hospodářských novin, Respektu a dalších aktivistických médií mohou být zajímavým evergreenem pro pamětníky a učebnicovým příkladem mediální manipulace pro mladou generaci.

Diametrálně odlišná situace nastává v případě neznalosti života dolních „deseti miliónů“ mezi vládními politiky. Ta je společensky neúnosná a velmi nebezpečná. V konečném důsledku může totiž i v „laxních Čechách“ vést k vážným společenským revoltám či pohybům, které Ústavu zrovna ctít nemusí. Proto by mělo být povinností všech nezkorumpovaných poslanců, podpořit předčasné volby bez ohledu na obavy dřevních „demokratů“ z jejich výsledku.

0
Vytisknout
13451

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013