Nevinní v táboře v zálivu Guantánamo: Spojené státy to nepřiznají

13. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Asi před dvěma měsíci jsem se dozvěděl, že jsou mé knihy v táboře v zálivu Guantánamo zakázány, píše americký spisovatel John Grisham v New York Times a v deníku Guardian. Seznámil jsem se s tamějším vězněm, který měl rád mé knihy. Jmenuje se Nabil Hadjarab a je to čtyřiatřicetiletý Alžířan, který vyrostl ve Francii. Mluví francouzsky a má příbuzné a přátele ve Francii, ne v Alžírsku. Vyrostl nedaleko Lyonu. Už 11 let ho Američané bez soudu a bez jakéhokoliv obvinění vězní a mučí v táboře v zálivu Guantánamo.

Z důvodů, které neměly nic společného s terorismem, bydlel Nabil dne 11. září 2001 v alžírském penzionu v Kábulu. Po americké invazi do Afghánistánu se rozšířilo varování, že Severní aliance zatýká a vraždí zahraniční Araby. Nabil a mnoho dalších Arabů se pokusilo uprchnout do Pákistánu. Po cestě byl zraněn bombardováním a probudil se v nemocnici v Džalalabádu.

Tou dobou nabízely Spojené státy komukoliv velké množství peněz za Araba. Nabila prodali Afghánci Američanům za 500O dolarů a Nabil skončil v podzemním vězení v Kábulu. Pak ho věznili za otřesných podmínek v afghánském Bagramu. Bili ho tam američtí vojáci a tahali ho nahoru a dolů po betonových schodech. Jiní vězni zemřeli.

Nikdo Nabilovi nikdy nedokázal, že měl cokoliv společného s terorismem. Přesto ho deportovali do táboru v Guantánamo, kde strávil 11 let. Tam byl podroben veškerému mučení: spánkové deprivaci, teplotním extrémům, trvalé izolaci, izolaci před slunečním světlem, omezené lékařské péči. Za celých 11 let mu ani jednou nepovolili návštěvu žádného jeho rodinného příslušníka.

V roce 2007 doporučila rada věznice jeho propuštění. Znovu bylo jeho propuštění doporučeno r. 2009. Propuštěn nebyl.

V depresi a v zoufalství se Nabil letos v únoru připojil k hladovce vězňů v Guantánamo. Americká vláda se rozhodla je vyživovat násilím.

Nabil není jediným člověkem, který je v Guantánamo "omylem". Do tábora v Guantánamo byly poslány stovky nevinných Arabů, systém je tam mučil, nikdy nebyli z ničeho obžalováni a nakonec byli propuštěni do svých zemí. (Tajně a co nejtišeji.) Nikdo se jim nikdy neomluvil, nebylo nikdy vydáno žádné oficiální prohlášení, že jejich věznění bylo politováníhodné, nikdo jim nikdy nezaplatil žádné odškodné. Americká vláda pochybila, ale nikdo to nepřizná.

V Nabilově případě spoléhali američtí výzvědní agenti a americká armáda na zkorumpované udavače, kteří hromadili americké peníze.

Obamova vláda nyní oznámila, že dopraví další arabské vězně zpátky do Alžírska. Nabil bude zřejmě jedním z nich. Pokud k tomu dojde, bude to další tragická chyba. Jeho noční můra bude pokračovat. Stane se bezdomovcem. Nebude mít možnost integrovat se ve společnosti, kde mnozí se budou chovat nepřátelsky k bývalému americkému vězni.

Namísto aby americké úřady přiznaly, že udělaly chybu, prostě ho hodí na ulice v Alžírsku a umyjí si nad ním ruce.

Měly by přiznat chybu a omluvit se. Měly by mu poskytnout odškodné. Američtí daňoví poplatníci vydali každoročně po dobu 11 let 2 miliony dolarů na jeho věznění v Guantánamo. Teď by měla americká vláda Nabilovi poskytnout pár tisíců dolarů odškodného, aby se dokázal postavit na vlastní nohy. Zatřetí, americká vláda by měla vyvinout tlak na Francii, aby mu dovolila vrátit se domů do Lyonu.

Zní to jednoduše, ale nikdy se to nestane.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10404

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2013