Putinova doktrína

6. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

KD│ Zatímco svět zůstal bez dechu a zdálo se, že kvůli Krymu bezprostředně hrozí válka, Vladimir Putin zůstával odhodlaně zticha. Nyní ruský prezident toto ticho prolomil. "Rusko neuvažuje o anexi Krymu," řekl novinářům v Moskvě uvolněný Putin. Avšak ruské použití ozbrojené síly v několika posledních dnech porušilo suverenitu a integritu Ukrajiny - a nejen na Krymu, konstatuje ukrajinský komentátor Deutsche Welle Bernd Johann.

Putin nepotřebuje na poloostrově rozmisťovat velké kontingenty jednotek, aby toho dosáhl. Už tam byly. V regionu jsou rozmístěny tisíce vojáků ruské Černomořské flotily. Navíc se náhle objevili ozbrojenci bez insignií na uniformách. Brzy byla ukrajinská kasárna na Krymu obklíčena a instalována loutková krymská vláda loajální k Moskvě. Putinova tvrzení, že nyní neexistuje potřeba rozmístit ozbrojené síly, obsahují tedy větší, než malé množství cynismu.

Vměšování v sousední zemi

Ve skutečnosti už ruská armáda převzala kontrolu nad Krymem. Během posledních pár dní byl černomořský poloostrov v zásadě od Ukrajiny odtržen. Díky plánovanému referendu o budoucím statusu Krymu je nyní patrně jen otázkou týdnů, než bude region mimo dosah vlády v Kyjevě.

Ale Putin chce víc a se svými cíli se netají. Z pohledu ruského prezidenta si Moskva rezervuje právo použít všechny dostupné zdroje na to, aby se vypořádala s jakýmikoliv nepokoji na východní Ukrajině. To co se stalo na Ukrajině byl neústavní převrat, říká, a nové vedení v Kyjevě nemá legitimitu přijímat rozhodnutí o budoucnosti celé země.

Putin svou pozici nastínil jasně. Jde o přístup, který by se mohl zapsat do historie jako "Putinova doktrína". Z jeho pohledu je zasahování do vnitřních záležitostí jiného státu dovoleno, a tak pokud Rusko není připraveno přijmout změnu vlády v sousední zemi, může kdykoliv intervenovat, a může dokonce použít vojenskou sílu, pokud je třeba. Putin sám sobě vystavil bianco šek od ruského parlamentu, aby mohl provádět tuto politiku, s autorizací potenciální vojenské intervence na ukrajinském území.

Porušení mezinárodního práva

Putin se patrně vyhne západní a střední Ukrajině, včetně Kyjeva, protože dobře ví, že lidé zde by kladli masivní odpor. Ale může riskovat intervenci na lidnatém východě, který má větší podíl etnických Rusů. A údajná žádost o pomoc, jako z Krymu, může posloužit jako záminka. Situace tam po výměně u moci v Kyjevě zůstává nejasná a nové ukrajinské vedení se stále snaží získat v této oblasti uznání.

Putin přerušil ticho a zdá se, že je nyní připraven mluvit. Nicméně Evropská unie a Spojené státy by měly mít na paměti, že bude nekompromisně trvat na tom, že Ukrajina spadá do ruské sféry vlivu. Nebojí se porušit ani mezinárodní právo, ani existující dvoustrannou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12732

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014