FOTOGRAFIE:

"Systém Buk, který sestřelil malajské letadlo, byl z Ruska"

8. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Objevily se nové důkazy o tom, že odpalovací zařízení systému Buk, které bylo "použito k sestřelení malajského letadla MH17 dne 17. července", pocházelo z Ruska a pravděpodobně ho použili ruští vojáci. Za pomoci videozáznamů, zveřejněných místními lidmi v oblasti Bělgorod v Rusku v červnu, bylo možno identifikovat systém Buk, který byl viděn na Ukrajině 17. července jako součást konvoje vozidel systému Buk. Také bylo možné identifikovat ruskou brigádu, jejíž součástí tento stroj zjevně původně byl a která možná Buku použila, když byl na Ukrajině.

Systém protivzdušné obrany Buk lze identifikovat prostřednictvím celé řady jeho charakteristických rysů, včetně bílých značek na levé straně jeho šasi, a stop čísla, které bylo přemalováno. Zde je srovnání Buku, který je zaznamenán na dosud nezveřejněném videu, natočeném v Rusku 23. června, s dobře známou fotografií z časopisu Paris Match, na níž je tento raketomet Buk v Doněcku v 9 hodin ráno 17. července.

Informaci zveřejnil ruský novinář Igor Ostanin, který dělá investigativní práci ohledně ukrajinského konfliktu.

K tomu dodává, z dovolené, Karel Dolejší: "Vloni jsem musel odmítnout analýzu syrského chemického útoku z pera blogera s nickem Brown Moses. Teď je v centru [tohoto] projektu Bellingcat. Čtěte opatrně."

(Kliknutím na obrázek ho zvětšíte.)

<i> Nalevo: Raketomet Buk v koloně ruských vojenských vozidel, natočený večer 23. června na dálnici ze Starého Oskolu do oceláren OEMK v oblasti Belgorodu (Zdroj) Napravo: Fotografie z Paris Match (Zdroj)</i></p><p>

Nalevo: Raketomet Buk v koloně ruských vojenských vozidel, natočený večer 23. června na dálnici zde Starého Oskolu do oceláren OEMK v oblasti Belgorodu [Zdroj] Napravo: Fotografie z Paris Match [Zdroj]

Tentýž obrázek se zvýšeným kontrastem, aby bylo vidět třetí shodné bílé stopy..

Tentýž obrázek se zvýšeným kontrastem, aby bylo vidět třetí shodné bílé stopy.

Mnohé předchozí studie vozidel na Ukrajině dokázaly, že je standardní praxí ruských jednotek zamalovávat registrační čísla na svých vozidlech, než je vyšlou na Ukrajinu. Na fotografii z Paris Match byla velká část čísla zamalována. Avšak stále je ještě vidět vrchní křivku čísla "2" a dvě druhé bílé stopy. Je důležité si povšimnout, že tyto bílé stopy jsou na obou fotografiích přesně na těchže místech.

Zde je srovnání obrázku z Paris Match s obrázkem téhož raketometu Buk v konvoji ruských vojenských vizdel v Alexejevce, v městě asi 110 km od Starého Oskola, dne 24. června.

Nalevo: Tentýž záběr z Paris March jako výše. Napravo: Záběr z videa natočeného u obchodu Magnit nedaleko Alexejevky, v Rusku dne 24. června (Zdroj)

Nalevo: Tentýž záběr z Paris March jako výše. Napravo: Záběr z videa natočeného u obchodu Magnit nedaleko Alexejevky, v Rusku dne 24. června [ (Zdroj)]

Na tomto záběru jsou také vidět shodné značky na levé straně Buku. Je také možno potvrdit, že je to tentýž Buk pohledem na druhou stranu vozidla. Buk, který byl viděn, když byl přesunován zpět k ruské hranici dne 17. července, má na svém ozbrojeném dolejšku na pravé straně bílou skvrnu. Tato skvrna je také viditelná na videu natočeném v oblasti u Starého Oskolu v Rusku, které bylo uploadováno dne 23. června.

Nalevo: Obrázek z videa, široce rozšířeného po sestřelení MH17 (Zdroj) Napravo: další dosud nešířené video z oblasti Starého Oskolu, uploadované dne 23. června. (Zdroj)..

Nalevo: Obrázek z videa, široce rozšířeného po sestřelení MH17. [Zdroj] Napravo: další dosud nešířené video z oblasti Starého Oskolu, uploadované dne 23. června.[Zdroj]

Na výše zveřejněném obrázku jsou taky vidět shodné stopy na levé straně Buku. Je také možné potvrdit, že toto je tentýž Buk pohledem z druhé strany vozidla. Buk, který byl viděn, jak je přesunován zpět k ruské hranici dne 17. července, má na pravé straně svého spodního obrnění bílou skvrnu. Tato skvrna je také vidět na videozáznamu natočeném nedaleko Starého Oskolu v Rusku, který byl zveřejněn 23. června.

Horní obrázek je příklad Buku se zábradlím. (Zdroj). Dolní obrázek: Buk s bílými značkami před Starým Oskolem (Zdroj).

Horní obrázek je příklad Buku se zábradlím. [Zdroj] Dolní obrázek: Buk s bílými značkami před Starým Oskolem [(Zdroj)]

Z raketometů Buk natočených v Rusku koncem června nemají tři zábradlí na věži. Dva z nich mají na straně identifikační čísla 231 a 232. Buk číslo 231 lze vyloučit, neboť Buk na videích a fotografiích z července má na pravé straně naprosto odlišné značení a nemá na svém pravém spodku bílou skvrnu.

5

Buk 231 s bílou značkou ve tvaru diamantu a bez bílé skvrny [Zdroj]

Záběry níže dokazují, že Buk, který byl nafilmován v Luhansku po útoku, nemá zábradlí na věži.

Nahoře: Buk bez zábradlí natočený nedaleko Starého Oskolu (Zdroj) Dole: Tentýž Buk v Luhansku po útoku (Zdroj)

Nahoře: Buk bez zábradlí natočený nedaleko Starého Oskolu. [Zdroj] Dole: Tentýž Buk v Luhansku po útoku [Zdroj]

Z níže uvedených fotografií je zjevné, že Buk, který byl nafilmován v Luhansku po útoku nemá vzadu na věži zábradlí.

Buk, který byl natočen u Starého Oskolu v červnu, má na obou stranách značky, které odpovídají těm, viděným na Buku před útokem a po útoku ze 17. července. Stejně jako Buk spojovaný s útokem na letadlo MH17 nemá tento Buk zábradlí na věži a zadní část věže má tmavou barvu, která odpovídá fotografii v Torezu.

Skutečnost, že tento Buk jel směrem k ukrajinské hranici v týdnech před útokem na malajské letadlo, znamená, že lze usoudit, že Buk, viděný v Rusku, byl tentýž Buk, který byl propašován na Ukrajinu a použit k sestřelení letadla MH17.

Je také možné zkoumáním vozidel v koloně určit, součástí které ruské jednotky tento Buk pravděpodobně byl. Z videa konvoje, který jede na Ukrajinu, je zjevné, že vozidla mají regionální kód "5O" na svých poznávacích značkách. To naznačuje, že patří k Moskevskému vojenskému okruhu.

Regionální kód "50" je viditelný na poznávacích značkách vozidel na videozáznamu natočeném v oblasti Krasnejského dne 24. června ráno.

Zdroj v angličtině, fotografie a další podrobnosti: ZDE

Ukrajina
0
Vytisknout
19359

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2014