Azovští bojovníci jsou největší zbraní Ukrajiny a také pro ni největší hrozbou

10. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ultrapravičáci v tomto praporu chtějí "jít bojovat do Kyjeva". Ohrožují tím stabilitu po ukončení konfliktu

Mnoho z toho, co říkají členové Azovského praporu o rase a o nacionalismu je téměř úplně totožné s názory radikálnějších ruských nacionalistů, kteří bojují na straně proruských separatistů.

"Nemám nic proti ruským nacionalistům, ani proti velkému Rusku," řekl jeden člen Azovského praporu reportéru deníku Guardian v Mariupolu. "Ale Putin ani není Rus. Je to žid."

Azovský prapor proslul v bojích na Ukrajině svou odvahou. Právě on nesl hlavní břemeno bojů s proruskými separatisty. Vzrůstají ale obavy, že Azov a další dobrovolnické prapory zosobňují vážnou hrozbu ukrajinské vládě, a možná i ukrajinskému státu, až konflikt na Ukrajině skončí. Azovský prapor je zvlášť velkým zdrojem znepokojení, protože mnoho jeho členů jsou extremní pravičáci, neonacisté.

Jeho příslušník, který hovořil s listem Guardian, tvrdil, že nacistou není, avšak obdivoval Adolfa Hitlera za jeho vojenské schopnosti a byl přesvědčen, že k holocaustu nedošlo. Ne všichni v Azovském praporu přemýšlejí jako tento voják, ale reportér listu Guardian hovořril s desítkami jeho bojovníků kolem přístavu Mariupol a zjistil, že mnozí z nich mají znepokojující politické názory a téměř všichni chtějí "jít bojovat do Kyjeva", až válka na východě země skončí.

Navzdory přítomnosti těchto elementů v Azovském praporu, ruská propaganda, která tvrdí, že kyjevská "fašistická junta" chce etnicky očistit východní Ukrajinu od rusky hovořícího obyvatelstva, je přehnaná. Azovský prapor tvoří mezi ukrajinskými jednotkami menšinu a ani jeho příslušníci, ať jsou jejich politické názory jakkoliv nechutné, nejsou protiruští. Lingua franca, dorozumívající jazyk v Azovském praporu je ruština a většina jeho bojovníků hovoří rusky jako svým rodným jazykem.

Mnoho z toho, co říkají členové Azovského praporu o rase a o nacionalismu je téměř úplně totožné s názory radikálnějších ruských nacionalistů, kteří bojují na straně proruských separatistů.

"Všechno v této válce je založeno na osobních kontaktech. Kyjev nehne prstem," vysvětlil ruský dobrovolník v Azovském praporu. "Funguje to takhle. Dostanete se do nebeezpečného místa, oni vidí, že se chováte opravdu odvážně, vyměníte si s nimi telefonní čísla a příště můžete zavolat a požádat je o pomoc. Když potřebujete úder dělostřelectva, zatelefonujete generálovi a tomu to bude trvat tři hodiny a mezitím jste mrtví. Anebo můžete zavolat kapitánovi nebo majorovi, který veli dělostřelecké jednotce, a oni vám pomůžou. My jsme Azov a oni vědí, že kdyby to někdy potřebovali, my jim taky pomůžeme."

Pro velitele a generály v Kyjevě, kteří mnozí v Azovském praporu i v dalších dobrovolnických praporech vnímají jako odpovědné za strašlivé ztráty ukrajinské armády v posledních týdnech, zejména za děsivý ústup z Ilovajsku, mají tito vojáci jen pohrdání.

"Generálové, kteří nesou odpovědnost za Ilovajsk, by měli být uvězněni za zradu," říká jeden voják. "Myslím, že dojde k boji o moc."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15590

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014