Pozdrav občanům z Krnova

10. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je to slavná chvíle. Pražský primátor z Olomouce a lídr kandidátky TOP09 v pražských komunálních volbách, pan Hudeček, zmínil jméno mého rodného města, jehož jsem dodnes občanem -- Krnova. Staroslavné knížecí město, jemuž kdysi vládl Jan Jiří Krnovský z rodu Hohenzollernů, vrchní velitel armády slezských stavů během prvního českého stavovského povstání. Ještě před druhou světovou válkou byl Krnov (Jägerndorf) bohaté průmyslové město, v němž rostly výstavné vily, které je možné obdivovat ve městě dodnes. Po válce se s vyhnáním německého obyvatelstva (přes 90% občanů města) mnohé změnilo, nicméně oproti Praze má Krnov právě dnes být na co hrdý.

Chci zdůraznit, že oproti mnoha obyvatelům Moravy (moje rodina pochází z Novojičínska a Holešovska) a Slezska mám Prahu velmi rád, Prahu i Pražany. Rád připouštím, že v České republice nemá obdoby a že je to město "evropské". O to více mne mrzí, že Pražané volí už mnoho let takové politiky, kteří v žádném případě nedávají příklad západoevropského chování -- ať už jde o korupci, o auta v ulicích, o hazard atd. Po stránce politické Praha není "evropské" město, ale město z nějaké mafiánské postsovětské republiky. Myslíte, že by v západní evropské zemi mohl být lídrem kandidátky v komunálních volbách v hlavním městě člověk, o němž čteme v novinách tohle:

"Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na některé ze současných i bývalých pražských radních v kauze opencard. Případ tak míří k soudu, řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžaloba se podle ní týká celkem 15 lidí, radních a úředníků.

Podle informací ČTK jsou mezi nimi bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Všichni vinu odmítají." ZDE

U našich politiků v Krnově něco takového nepřichází v úvahu. Dokonce, musím je pochválit, dokázali plošně zakázat hazard a jistě by se poprali mnohem lépe s problémy Prahy než ta podivná klika, kterou si Pražané volí pod různými jmény stále dokola. Nechali jste se, milí Pražané, minule ošálit tvářemi pana Tůmy a pana Svobody. Vzpomeňte si na to, jak oba tito pánové zůstali osamoceni, když chtěli v Dopravním podniku ředitele Liche a jeho vyšetřování korupce ve spolupráci s panem Láskou. Tehdy se ODS a TOP09 postavily jako jeden muž proti svým ikonám, které sloužily pouze k ohloupení voličů. Přeji Pražanům a Praze politickou úroveň, jakou má Krnov, pak nám v tomto státě bude všem o mnoho lépe.

A navíc: slušnou západní společnost tvoří všechna města a všechny vesnice dohromady, naopak pouze vydrancované a zničené společnosti mohou stát na jednom městě a řekl bych, že i v Česku by už konečně měl skončit čas drancování (advokát Láska používal jinou metaforu: když mluvil o pražském Dopravním podniku, přirovnával ho ke "krmelci", kam chodili různí lidé se krmit z veřejných peněz), ať se konečně tomu Západu trochu podobáme.

Důležitá je Praha, ne Ostrava nebo Krnov, zahájil Hudeček kampaň ZDE

Krnov plošně zakáže hazard ZDE

Dopravní podnik byl krmelec, kam se všichni chodili napást, řekl advokát ZDE

0
Vytisknout
11257

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014