Nová šéfka skotských nacionalistů:

V londýnském parlamentě budeme zřejmě rozhodovat o rovnováze sil

15. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Nicola Sturgeonová, která nahradila odcházejícího Alexe Salmonda na nynějším výročním sjezdu skotských nacionalistů v Perthu jako nová šéfka této strany, varovala, že skotští nacionalisté podpoří labouristy pouze v tom případě, pokud se labouristé vzdají britských jaderných zbraní, zruší politiku vládních škrtů a podpoří razantní decentralizaci Skotska. Poukázala na to, že se rychle stává silnou pravděpodobností, že skotští nacionalisté budou rozhodovat po příštích všeobecných volbách v Británii, které se budou konat v květnu 2015, o mocenské rovnováze sil v londýnské Dolní sněmovně.

Po prohraném zářijovém referendu o skotské samostatnosti se počet členů Skotské nacionalistické strany více než ztrojnásobil, na cca 90 000 osob, a strana se tak stala třetí největší politickou stranou v celé Británii.

"Británie se připravuje opustit Evropskou unii, unionistické anglické strany rozmělňují své sliby, že poskytnou Skotsku decentralizaci, připravuje se výstavba nových jaderných ponorek Trident, a tak se zdá, že naši odpůrci přibližují možnost dalšího referenda o nezávislosti rychleji, než bychom si to 19. září (den po prohraném referendu) představovali," řekla Sturgeonová. Dodala také, že bude usilovat ve skotských volbách v roce 2016 o mandát na základě středolevicového programu.

Zdůraznila také, že chce, aby Skotsko prosazovalo tzv. "living wage", tj. plat z něhož se dá žít (v současnosti v Británii 9,15 liber na hodinu) a zdůraznila, že budoucí vládní kontrakty budou tuto mzdu prioritizovat.

"V současnosti žije milion našich občanů a 220 000 dětí v chudobě. Ve čtrnácté nejbohatší zemi světa je to, upřímně řečeno, skandál. Takže mi dovolte, abych vám přislíbila toto. Odstranit chudobu a nerovnost a zlepšit příležitosti pro všechny bude mou osobní misí jako první ministryně Skotska."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5534

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014