Vzniká aliance severoevropských států proti Rusku

14. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Jak roste vojenské napětí v severní Evropě, osm států se připravuje k posílení spolupráci proti Moskvě. Jejich ministři obrany se sešli k rozhovorům v Oslu.

Vystupňování ruské vojenské aktivity v regionu vedlo severoevropské země k prosazování užší spolupráce, aby tak situaci čelily. Ministři obrany baltských a skandinávských států spolu s Británií vedou od čtvrtka rozhovory v norském hlavním městě. Jednání by měla skončit během dneška. Dohodli se na zlepšení výměny zpravodajských informací a rozšíření přeshraničního výcviku letectva v severoevropském regionu.

Míting se koná v době, kdy NATO čerstvě obvinilo z Rusko, že posílá vojáky na východ Ukrajiny, narůstá počet provokativních ruských vojenských manévrů v Evropě a Moskva oznámila plány vysílat bombardéry do Mexického zálivu.

Norská ministryně obrany Inger Eriksenová prohlásila, že všichni ministři přítomní na konferenci se shodli, že "ruské akce (na Ukrajině) jsou zcela nepřijatelné a porušují základní principy mezinárodního práva".

Britský ministr obrany Michael Fallon obvinil Rusko, že "pravidelně porušuje pravidla mezinárodního letectví" a vysílá bojové letouny na hlídky až do Portugalska a Irska.

"NATO dosud letos zaznamenalo přes 100 vzletů, třikrát více než v roce 2013 a rok ještě nekončí," prohlásil Fallon na tiskové konferenci. "Nedovolíme Rusku pokračovat v invazi do našeho vzdušného prostoru."

Podle Eriksenové spolupráce v leteckém výcviku mezi Finskem, Švédskem a Norskem bude rozšířena tak, aby zahrnula Dánsko a pokryla celý prostor skandinávských zemí. NATO také pomůže pobaltským státům Estonsku, Lotyšsku a Litvě zlepšit jejich ozbrojené síly.

Poté co Rusko v březnu anektovalo Krym, Pobaltí se cítí znova vzkříšeným Ruskem zvlášť ohroženo. "Vojenská agrese proti Ukrajině byla předvídána velmi nemnohými politiky. Reakční čas byl omezen prakticky na nulu," prohlásil estonský ministr obrany Sven Mikser.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno prohlásil, že jeho vojáci mohou obsadit hlavní města východoevropských zemí za dva dny, pokud k tomu dostanou rozkaz.

"Pokud bych chtěl, ruští vojáci mohou být za dva dny nejen v Kyjevě, ale v Rize, Vilniusu, Talinu, Varšavě nebo Bukurešti," měl Putin údajně sdělit ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi v průběhu září.

V pondělí londýnský thinktank European Leadership Network vydal zprávu, která hovoří o prudkém nárůstu konfrontací mezi NATO a Ruskem od anexe Krymu, a bývalý sovětský lídr Michail Gorbačov nedávno v Berlíně varoval před novou studenou válkou.

"Naše vztahy s Ruskem jsou v nové fázi, to je velice zřejmé," prohlásil Fallon. "Rusko překročilo hranice mezinárodního práva."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9091

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014