Britští činitelé cítí v Putinově postoji k Ukrajině flexibilitu

16. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin opustil summit G20 v Austrálii předčasně. Po mnoha hodinách zastrašování od západních politiků, kteří naléhají, aby přestal podporovat separatisty na Ukrajině, uvedl Putin, že se musí vyspat, než se v pondělí vrátí do práce.

Evropská unie je připravena na rozšíření seznamu ruských činitelů, jimž má být mezinárodně zmrazen majetek, Putin se individuálně setkal s pěti západními politiky, včetně Angely Merkelové a Davida Camerona. Odmítl jim však ustoupit.

Putin obvinil kyjevskou vládu z chybné hospodářské blokády měst na východní Ukrajině, která vyhlásila po volbách minulý měsíc nezávislost. Řekl, že toto rozhodnutí je krátkozraké, a upozornil, že Rusko dál platilo platy i důchody občanů v Čečensku i během její války o nezávislost.

Putin vysvětlil svůj předčasný odjezd slovy: "Bude to trvat devět hodin, než doletím do Vladivostoku, a pak dalších osm, než doletím do Moskvy. Potřebuju čtyři hodiny spánku, než se v pondělí vrátím do práce. Práci tady jsme dokončili."

V rozhovoru s německou televizí Putin také obvinil Západ, že si vypnul mozek a zavádí sankce které budou kontraproduktivní.

Řekl: "Chtějí přivést naše banky k bankrotu? V tom případě přivedou k bankrotu Ukrajinu. Přemýšlejí vůbec o tom, co dělají? Anebo je zaslepila politika? Jak víme, oči jsou periferní součástí mozku. Vypnul jim někdo něco v mozku?" Putin si také stěžoval, že s ním EU nekonzultovala uznání Ukrajiny.

Avšak britští činitelé v Putinových reakcích objevili novou flexibilitu. Zjevně připustí, aby se Ukrajina orientovala na Evropskou unii, pokud na ukrajinské půdě nebude rozmístěno vojenské zařízení NATO.

Putin strávil na okrajích summitu v Austrálii až osm hodin samostatnými rozhovory se západními politiky, včetně dlouhého jednání s Angelou Merkelovou, které trvalo až do dvou hodin do rána. V sobotu jednal také s šéfy EU a s americkým prezidentem Barackem Obamou o dalších krocích na Ukrajině a ohledně světového obchodu.

Britský premiér David Cameron řekl, že vyřešení ukrajinského konfliktu bude určitou dobu trvat, ale že alespoň Putin přiznal, že Ukrajina je jednotným, samostatným politickým prostorem. Cameron uvedl na tiskové konferenci: "Tohle bude zkouškou výdrže politické vůle USA a EU. Myslím, že tou zkouškou projdeme úspěšně. Dali jsme Rusku jasně najevo, že pokračující destabilizace Ukrajiny je prostě nepřijatelná. Jestli bude Rusko dál destabilizovat Ukrajinu, budou následovat další sankce. Sankce samozřejmě něco stojí, ale daleko nebezpečnější by bylo připustit na evropském kontinentu zmrazený konflikt. Prezident Putin vidí, že je na křižovatce."

Obama uvedl, že jeho nedávné rozhovory s ruským prezidentem, na schůzce Apec a na schůzce G20, byly "typické pro naše interakce: věcné a pádné."

Putin dodal, že Rusko neplní dohodu z Minsku, podepsanou v září, a že zatímco Spojené státy aktivně neuvažují o dalších sankcích proti Rusku, budou uvažovat o zvýšení tlaku na Moskvu, pokud bude dále neústupná.

Obama uvedl, že Rusko mělo "možnost jít jinou cestou" než konflikt eskalovat, a že kdyby si Putin zvolil diplomatické řešení, Spojené státy by byly první zemí, která by navrhla zrušení nynějších sankcí, "které, upřímně řečeno, mají na ruskou ekonomiku zdrcující dopad". Avšak Rusko zůstane podle Obamy izolováno, pokud bude dál porušovat mezinárodní právo a financovat a vyzbrojovat vzbouřence ve své nepřímé válce na ukrajinském území.

"Nedáváme přednost tomu vidět Rusko takto izolováno. Chtěli bychom Rusko, které je plně včleněné do světové ekonomiky, které ve prospěch svého obyvatelstva rozkvétá, které zase s námi dokáže spolupracovat."

I když západní média vylíčila Putina na summitu G20 jako izolovaného, rozvíjí dál těsně styky se zeměmi seskupeni BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Je to seskupení, které se na schůzkách G20 silně organizuje a je z hospodářského hlediska větší než seskupení ekonomik skupiny G7.

ZDE

0
Vytisknout
10049

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014