Čtvrt století od Vítězného listopadu

16. 11. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 1 minuta

Dlouho jsem váhal, zda se k zítřejšímu výročí vůbec vyjadřovat... Nicméně - napsal jsem báseň... Nu a v článku o knize historika Jamese Krapfla jsem si přečetl, že:

"Hlavním problémem většiny studií o demokratické revoluci z roku 1989 je to, že se jí historikové zabývají téměř výlučně z hlediska mocenských elit. To, co si mysleli a jak jednali během revoluce 1989 obyčejní lidé, zatím většinou nikoho nezajímalo."

To je samozřejmě pravda.

Ostatně nezajímá to většinou nikoho (zásadní média nevyjímaje) ani dnes (což je i jeden z důvodů, proč jsem napsal Ikarianu).

Mimochodem, každá revoluce byla dříve či později někým ukradena. A co je horší, některé byly de facto ukradené ještě dříve, nežli vůbec propukly...

Nejsmutnější na většině revolucí je ovšem to zmarněné očekávání, ta promrhaná víra, ta zrazená láska..., ale především: ta podvedená, zneužitá naděje - to ryzí lidské nadšení vystavené následné inflaci.

Je čtvrt století od "vítězného listopadu"... Napadá mne, že se sice říká "strach má velké oči"..., ale naděje je občas mívá mnohem, mnohem větší..

0
Vytisknout
11113

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014