Jak se vytváří hyperrealita

Proč ČT zve jako k experta na události ve Fergusonu Tomáše Klvaňu?

25. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V rámci odpoledního zpravodajského bloku (13:30 - 14:00) zařadila ČT24 téma nepokojů ve Fergusonu na předměstí amerického St. Louis, vyvolaných rozhodnutím tzv. velké poroty o tom, že policista, který v srpnu zastřelil černošského mladíka, nebude obviněn, a tedy ani trestně stíhán.

Jako experta na tuto problematiku přizvala k dlouhému, zhruba desetiminutovému rozhovoru Tomáše Klvaňu, "píáristu" dříve pracujícího pro tabákový průmysl a také pro českou vládu podporující druhdy výstavbu americké vojenské základny na území ČR, projekt konzervativní americké vlády z období George W. Bushe.

Proč byl přizván právě Klvaňa, nebylo objasněno. Na místě událostí pravděpodobně nikdy nebyl, situaci tedy zná pouze z médií. Profesně se nevěnuje ani politologii, ani sociologii, ani právu, tedy žádné z oblastí, které se k tématu vztahují. Jeho obor je komunikace.

Jeho komentář k událostem byl plochý, neopíral se o žádné prokazatelné zdroje. Některé Klvaňovy výroky jsou nanejvýš sporné, např. že nepokojů zneužívají některé politické kruhy, nebo že se životní úroveň v některých amerických ghettech zlepšuje. Bez jediného konkrétního příkladu či odkazu. Celkové vyznění, nijak konfrontované moderátorem, bylo takové, že nepokoje jsou jen vášnivou reakcí davu a že je nutno počkat, až přejdou. Klvaňa uvedl snad jedinou relevantní informaci, a to že policie ve Fergusonu má málo černošských policistů.

Takhle se vytváří hyperrealita. Klvaňa nemusel nutně vědomě mystifikovat, stačí, že o tématu, k němuž referuje, příliš neví. Jeho komentář pak nutně vytváří pro diváka mylný kontext.

0
Vytisknout
11620

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2014