Lidskoprávní organizace:

Mučení je zločin a jeho pachatelé musejí být trestně stíháni

10. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Amnesty International, Human Rights Watch a další lidskoprávní organizace požadují trestní stíhání osob, které podle zprávy amerického Senátu mučily vězně

OSN, aktivisté hájící lidská práva a právní odborníci znovu požadují, aby Obamova vláda zahájila trestní stíhání proti americkým činitelům, odpovědným za program mučení, který realizovala CIA a který byl v širokých podrobnostech zveřejněn senátním výborem pro výzvědné otázky.

Ve zprávě, zveřejněné v úterý, se uvádí, že CIA lhala Bílému domu, ministerstvu spravedlnosti, Kongresu i veřejnosti ohledně programu mučení, který byl neefektivní i brutální.

"Z dnešních informací znovu jasně vyplývá, že americká vláda používala mučení. Mučení je trestný čin a osoby odpovědné za trestné činy musejí být pohnány ke spravedlnosti," uvedl v prohlášení výkonný ředitel Amnesty International USA Steven W. Hawkins.

"Podle Konvence OSN proti mučení neexistují žádné výjimečné okolnosti, které by mohly omluvit mučení, a všechny osoby odpovědné za schvalování či vykonávání mučení či jiné špatné zacházení musejí být plně vyšetřovány."

V Ženevě požadoval speciální komisař OSN pro lidská práva a boj proti terorismu Ben Emmerson, aby byli činitelé CIA a další američtí vládní činitelé trestně stíháni.

"Skutečnost, že tato praxe byla schválena na vysoké úrovni v americké vládě není žádnou omluvou," uvedl Emmerson ve svém prohlášení.

Bývalí činitelé Bushovy vlády zprávu Kongresu před jejím zveřejněním kritizovali. Bývalý americký viceprezident Dick Cheney sdělil v ponděli listu New York Times, že veškeré pokusy vylíčit program jako "teroristickou operaci" jsou "nesmysl" a hájil program jako "naprosto, totálně ospravedlnitelný".

Avšak Mary Ellen O'Connell, profesorka mezinárodního práva na University of Notre Dame konstatovala, že Cheneyho výroky jsou zpochybněny obsahem senátní zprávy.

"Vzhledem k tomu, že bylo dokázáno, že CIA lhala Kongresu, vládě, ministerstvu spravedlnosti, generálnímu inspektoru, soudům i jiným, zpráva odstraňuje jakoukoliv šanci pro Republikány, jako je bývalý viceprezident Cheney, CIA hájit," řekla O'Connellová. "Spojené státy mají povinnost podle Ženevských konvenci a podle Konvence proti mučení vyšetřit a stíhat provádění mučení."

Republikánský senátor John McCain, který byl mučen ve Vietnamu jako válečný zajatec, byl jedním z mála Republikánů, který senátní zprávu o CIA přijali a podpořili její závěry. "Vzdali jsme se příliš mnoha věcí v očekávání, že nám mučení zajistí větší bezpečnost," řekl v Senátu. "Příliš mnoha."

Prezident Obama nesplnil své přísliby, které učinil během volební kampaně v roce 2008, že zahájí trestní stíhání, pokud bude dokázáno, že "existovali vysocí činitelé, kteří vědomě porušili existující zákony a podíleli se vědomě na utajování těchto trestných činů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9578

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2014