Milan Kundera na 4. místě TOP100 současných světových myslitelů 2014

10. 12. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 3 minuty

Global TOP 100, to je pořadí nejvlivnějších osob, kteří se nějak zasloužili svým myšlením, dílem o pozměnění našeho života. Redakce švýcarského deníku Tagesanzeiger spolu s Institutem Gottlieb-Duttweiller sestavila seznam 236 osobností, jejichž význam výjimečně přesahuje hranice jejich oboru, podněcuje debaty a ovlivňuje myšlení ostatních. Uplatněny byly i návrhy čtenářů. Tento seznam byl pak zkoumán skupinou na institutu MIT v Bostonu na četnost výskytu zmínek o těch osobností v globálním Internetu. Konečné pořadí bylo vydáno deníkem Tagesanzeiger v němčině a v angličtině. Studie propaguje nové trefné pojmenování pro tento typ osobností: německy Vordenker, něco jako předvoj myslitelů, anglicky Thought Leader – představitel myšlení, myslitelů. Česky asi zůstaneme u myslitelů.

Milan Kundera je v pořadí čtvrtý. Před ním je jako první uveden papež František, původem Argentinec, dále Tim Berners-Lee, britský fyzik a informatik činný na institutu MIT v Bostonu, známý objevením řeči HTML a založením internetového web systému. Na 3. místě před Kunderou je Amartya Sen, indický ekonom, profesor působící v UK a USA, zabývající se problematikou chudoby a blahobytu.

Kliknutím na medailonek osoby se jménem se otevře popis s uvedením národnosti, roku narození a jeho oboru se zdůrazněním jeho hlavního nebo nejznámějšího díla, s použitím údajů z Wikipedie. U Kundery je uvedena národnost česká, česko-franzouzský autor beletrie žijící ve Francii, proslavený hlavně svou knihou Nesnesitelná lehkost bytí. Anglická verze uvádí, že je nejvíce uznávaným žijícím autorem České republiky. Že „on sám se považuje za francouzského spisovatele a požaduje, aby jeho dílo bylo studováno jako francouzská literatura“. Tolik citace z Wikipedie, buď německé nebo anglické, kde dalším kliknutím se přímo otevře celý odkaz.

U každého jména je také hashtag Twitteru, kde kliknutím se otevřou nejnovější aktuální poznámky k dané osobě. To je jistě zajímavé čtení na dlouhé zimní večery a myslím, že mnozí budou překvapeni ohlasem Kunderovy tvorby ve světě. Tweeteři často citují (nebo přímo skenují) pasáže Kunderových „moudrostí“ a je vidět, že jim to něco řeklo.

V poznámkách Institutu Gottlieb-Duttweiler o výběru kandidátů je zdůrazněn zajímavý fakt, že na prvních pěti místech jsou letos tři nová jména, která se v seznamech předchozích let vůbec nevyskytovala: Z nichž nejzajímavější jméno je papež František, který se ještě před rokem jmenoval Jorge Mario Bergoglio. A totéž platí i o 4. a 5. místě, český spisovatel Milan Kundera jakož i Muhammad Yunus, bangladešský nositel Nobelovy ceny míru 2006 za propagaci konceptu mikrokreditu.

Zdůrazněn je také hojný výskyt spisovatelů beletrie, mezi prvními deseti kromě Kundery další tři: Peruánec Mario Vargas Llosa (6), Brazilec Paolo Celho (8), Američanka Naomi Klein (10). Z dalších namátkou Rus Garry Kasparov (11) jako politik, švýcarský teolog Hans Küng (13), britský fyzik Stephen Hawkins (15), americký linguistik Noam Chomsky (22), americký ekolog Al Gore (30), indický spisovatel Salman Rushdie (37), Američan Edward Snowden (47) za politiku, americký podnikatel George Soros (51), američtí ekonomové Paul Krugman (60) a Josef Stiglitz (64), němečtí spisovatelé Thilo Sarazzin (65) a Hans Magnus Enzensberger (67), americký ekonom Francis Fukuyama (91).

0
Vytisknout
9982

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2014